Ga naar hoofdinhoud

Mogen FEI-juryleden lesgeven aan te beoordelen deelnemers?

Inessa Merkulova en Mister X Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Nico Verwer, Karin Retera, Patrick van der Meer

Ghislain Fouarge lag onder vuur vanwege de score van Inessa Merkulova in Moskou. Het vijfsterren-jurylid zou vier maanden geleden les hebben gegeven aan de Russische amazone. Volgens het FEI-reglement mag een jurylid in het jaar voorafgaand aan een bepaalde wedstrijd maar drie keer les hebben gegeven aan de deelnemers van die wedstrijd. Op basis van deze vage regel stelt de FEI nu een onderzoek in naar het voorval in Moskou. Maar had de FEI niet al lang een professionele beloning van internationale juryleden moeten regelen? Als juryleden voor hun werk worden beloond, kan je ook van hen verlangen dat ze helemaal geen les geven aan ruiters met een FEI-startpas. Is dat niet de duidelijkste manier om de belangen te scheiden?


Van: Nico

Nico Verwer, jurylid Grand Prix. Foto: Paardenkrant-Horses.nl
Nico Verwer, jurylid Grand Prix. Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Ik weet niet of er bij Fouarge nu sprake is geweest van belangenverstrengeling. Maar je kunt de hele discussie ondervangen door, net als bijvoorbeeld bij het voetbal, de officials vanaf een zeker niveau een vergoeding geven die het waard maakt om andere dingen te laten lopen.
De bonden, zowel nationaal als internationaal, stellen best hoge eisen aan officials. Je moet veel, er wordt veel van je verwacht, maar er staat niets tegenover. Neem alleen al het behalen van je licentiepunten. Als je internationaal jureert en bijna een hele week onderweg bent, dan moet je vrije dagen of salaris inleveren en dat is niet juist. Als je dingen verwacht van je officials dan moet je mensen daar naar belonen. Zeker op het niveau waar we over praten, wordt gigantisch geïnvesteerd door ruiters en eigenaren. Er wordt een hoog niveau verwacht, maar er wordt niet geïnvesteerd in degenen die dat hoge niveau moeten beoordelen. Wat dat betreft is de paardensport een achtergebleven gebied, want in bijna alle andere sporten worden de officials beter gehonoreerd. En in de paardenwereld wordt alleen met een vrijwilligersregeling gewerkt.

 


Van: Karin

Karin Retera, jurylid Grand Prix. Foto: Lonneke Ruesink
Karin Retera, jurylid Grand Prix. Foto: Lonneke Ruesink

Een professionele beloning zou inhouden dat de FEI juryleden en andere officials in dienst moet nemen of moet inhuren. Dit is niet haalbaar en bovendien onbetaalbaar. Persoonlijk heb ik er geen enkele moeite mee dat ruiters tips of proefgerichte trainingen krijgen van juryleden. Overal ter wereld worden proefgerichte clinics verzorgd door gerenommeerde juryleden. Dat helpt de sport naar een hoger niveau en dat is alleen maar toe te juichen. Corruptie, omkoping en belangenverstrengeling liggen altijd op de loer, niet alleen in de dressuursport. Maar het gaat om de mens achter de functie en hoe diegene omgaat met de gangbare normen en waarden. Een gedragscode of hogere beloning veranderen daar echt niks aan. Ik ken Ghislain als een integer en heel deskundig jurylid. Laten we, in het belang van onze sport, van deze mug geen olifant maken.

 


Van: Patrick

Patrick van der Meer, dressuurruiter. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Patrick van der Meer, dressuurruiter. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik denk dat het een goede zaak zou zijn als die mensen een professionele beloning voor het jureren zouden krijgen, dan kun je er ook iets makkelijker consequenties aan verbinden en hoeven ze ook minder nevenactiviteiten te doen. Ik geloof niet dat juryleden bewust iemand omhoog of naar beneden halen. Wat ik vaak van juryleden hoor, is dat ze net zo begaan zijn met het jureren als dat wij met het rijden zijn. Dat de één zich misschien meer stoort aan een stukje spanning en de ander meer gecharmeerd is van een paard dat kwiek is in de benen, dat is wat anders en dat kan puntenverschillen geven. Maar ik geloof niet dat juryleden moedwillig iemand naar boven of beneden punten. Misschien dat het bij wijze van uitzondering een enkele keer gebeurt, maar ik geloof niet dat die mensen daar zitten om er financieel beter van te worden. Ze doen het vaak voor een bakje koffie en een broodje kaas. Als de punten een keer ver uit elkaar liggen, dan zijn de juryleden daar vaak zieker van dan de ruiter zelf. Ik denk dat juryleden hun werk naar eer en geweten doen, maar misschien ben ik te goedgelovig.

Deze Info@ verscheen donderdag 3 maart 2016 in de Paardenkrant-Horses.nl.


Poll

FEI-juryleden mogen geen lesgeven aan te beoordelen deelnemers. Lees meer »

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Mogen FEI-juryleden lesgeven aan te beoordelen deelnemers?

  • lou

    Nee dat mogen zij niet. Belangenverstrengeling moet je voorkomen en die ligt anders zeker op de loer

  • Marlene

    Sorry vind dit niet kunnen! En vind dat deze 3 wel heeel positief reageren maar blijkbaar durven ze niet anders en lees ik hier 3 personen die politiek correct reageren ipv kritisch! Als een jury een score aan een combinatie geeft die hij begeleid en die score staat gelijk aan de score vd absolute top vd wereld (scores die totilas, salinero en valegro in hun beste tijden haalden) staan, dan kun je hier niet gaan schrijven dat iedereen naar eer en geweten jureert en dat er van een mug geen olifant gemaakt moet worden. De hele wereld kon de proef zien en er moet gewoon eens op getreden worden tegen dit soort on eerlijke spelletjes! Maar er zal vast weer niks mee gedaan worden.

  • eddy crul

    Mijn antwoord op deze vraag is duidelijk NEEN.En er zijn nog VEEL MEER VRAGEN in dit verband die moeten gesteld worden.
    Over de zaak Fouarge heb ik veel te weinig exacte gegevens om er mijn mening over te geven.Toch ben ik tevreden dat dit geval zich heeft voorgedaan.Want dit onderwerp wil ik al heel lang aanklagen. Het wordt dringend tijd dat dit onderwerp op alle niveaus wordt aangepakt. Doet men dit niet,dan zal de dressuur in snel tempo verder wegzakken naar het niveau van een corrupte schijnvertoning.(Wat het eigenlijk reeds sedert lang is.) Dressuur zal alle creditwaardigheid in de sport verliezen,dit is trouwens al bezig.Deze aanpak moet streng en correct zijn.Met duidelijke regels die niet verkeerd te interpreteren vallen.Tevens ben ik ook tevreden dat de heer Fouarge volgens de geldende reglementen volledig van alle blaam gezuiverd is.Want met slechte reglementen juryleden (als voorbeeld) te willen straffen is een zeer onfaire manier van doen. vr gr EC

  • jw

    Ik zeg neen,want als ik als springruiter wil meedoen aan een wedstrijd waar ik ook parcoursbouwer ben,mag dit van onze vriendelijk sportbond ook niet ,ik zou daarbij voordeel hebben.

    Maar eigenlijk ook voor de gekke,want elke dag is een nieuwe,en mijn paard en ik zijn niet elke wedstrijd het zelfde.En locatie telt ook mee,ik kan nooit op voorhand zeggen ik rij hier nul,wel kan ik zeggen mijn paard loopt of springt daar beter op die locatie.
    Ik vind dit eigenlijk geen discussie waard,want landelijk in de klasse B springen ,waarbij punten gegeven worden gebeurd dit voortrekken ook,voorbeelden zat.Jury lid van eigen vereniging,heeft toch meestal meer gevoel en belang bij eigen of collega leden,zou niet mogen maar ja.
    Ja Eddy je hebt gelijk het duurt al te lang,maar ook landelijk krijg je allang kreten als ik bij die rij krijg ik maar een??want hij mag me niet ,triest maar waar.

  • Saskia

    Er zijn door de FEI duidelijk kaders gesteld en zolang het binnen deze kaders valt zie ik geen probleem. Ook de topjuryleden moeten ergens hun brood mee verdienen. In dit geval zat Fourage op dezelfde lijn als de overige juryleden, dus ik snap de ophef niet.

  • Sammy

    Om de sport zuiver en transparant te maken dan zou je deze belangenverstrengeling niet moeten toestaan. Zo voorkom je ook allerlei discussies en aannames.

  • Arthur C Briels

    IN EEN LAND ALS NEDERLAND WAAR RECHTERS BIJBANEN MOGEN HEBBEN!HOUDT DE PAARDENWERELD ZICH BEZIG MET DE VRAAG OF EEN FEI JURYLID DIE HUPPELLENDE PAARDEN MOET BEOORDELEN OOK MAG BIJKLUSSEN.WAAR EEN KLEIN LAND GROOT IN KAN ZIJN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.