Ga naar hoofdinhoud

Doet de kleur van het stamboekpapier er toe?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Cor van der Linden, Peter Jaspers, Angèle Toonen

Het KWPN gaat het ‘blauwe papier’ afschaffen. Voor de jongste generatie fokkers wellicht geen groot nieuws, oudere fokkers weten heel goed dat een ‘blauw papier’ iets zeer negatiefs is. Paarden uit de onderste regionen van het registratiesysteem moesten vooral zichtbaar apart gehouden worden van volwaardige stamboekdieren, vandaar dat blauwe papier. Het Register B blijft een afwijkende kleur behouden, maar de scheidslijn tussen Register A en veulenboek zal qua papierkleur verdwijnen. Moeten ook de foktechnische verschillen tussen Register A en veulenboek verdwijnen?


 

Cor van der Linden, fokker
Cor van der Linden, fokker

Van: Cor

Het fokkersbrein wordt op de proef gesteld. In een zeer korte tijd wordt er een nieuwe richtlijn uitgevaardigd voor het kenbaar maken aan de fokkers over OC en hoe ze daar mee om kunnen gaan.

Duidelijker voor de fokker is het afschaffen van het blauwe papier, dit is overbodig geraakt omdat het KWPN veel stamboeken in de wereld erkent en deze krijgen alle al een Register A papier. Het KWPN is mede groot geworden door gebruik te kunnen en mogen van hengsten en merries van buitenlandse stamboeken.

Een Register B papier was voor de KWPN-fokker tot op heden een belemmering, om nieuwe wegen in te slaan en bij eventingpaarden kan men tegenwoordig zonder problemen een hengst gebruiken van een niet erkend stamboek, uit bijvoorbeeld Rusland.

De extra eisen voor de Register A-paarden zijn terecht, maar dan moet het KWPN ook consequent zijn met het erkennen van hengsten waarvan onvoldoende of geen gezondheid gegevens bekend zijn, dat is dweilen met de kraan open. Een hengst kan vele malen meer producten maken dan die ene merrie.

Let wel de praktijk zal uitwijzen hoe om te gaan met de OC-verklaring. Voor het A-register is dit duidelijk, maar onze klanten verdienen alle aandacht: zij willen een gezond paard. Daarbij vraagt een klant niet naar het papier, maar wel naar de röntgenfoto’s van het gehele paard.


 

Peter Jaspers, fokker en veulencontroleur
Peter Jaspers, fokker en veulencontroleur

Van: Peter

Het afschaffen van het ‘blauwe papier’ voor de huidige Register A-paarden vind ik een goede zaak. Voor Register B-paarden zou ik het wel laten bestaan. Veelal zijn het fokkers die bewust kiezen voor een niet KWPN-goedgekeurde cq. erkende hengst. Het gaat dan om de betere buitenlandse hengsten, dus wel goedgekeurd, alleen (nog) niet bij het KWPN. Deze fokproducten krijgen dan een ‘blauw papier’. Als we de uitslagen van de vooral vele wedstrijden bekijken komen we heel vaak Register A-paarden tegen die bovengemiddeld presteren. Ik ben het dus zeker niet met de stelling eens dat Register A-paarden, paarden betreffen uit de onderste regionen van het registratiesysteem. Ook als men bekijkt hoeveel hengsten men aanwijst en goedkeurt met een Register A-papier en/of een buitenlands papier, denk ik dat het afschaffen van een ‘blauw papier’ voor Register A-paarden een goede zaak is. Anders is het voor Register B-paarden. Dit zijn producten van nergens goedgekeurde hengsten. Deze komen we dan ook maar incidenteel tegen in de sportuitslagen.

Zelf heb ik de laatste jaren ook diverse veulens gefokt die een ‘blauw papier’ gekregen hebben. Mij maakt het niet uit en ik heb er door kopers nooit vragen over gekregen. Ik vind het dan ook grote onzin om het ‘blauwe papier’ als zeer negatief te beschouwen.


 

Angèle Toonen, fokster
Angèle Toonen, fokster

Van: Angèle

Fokkers kunnen altijd hun eigen keuzes maken. Door het papier wordt het duidelijk of het om een hengst van een door het KWPN niet erkend (buitenlands) stamboek of niet goedgekeurde KWPN-hengst gaat, maar die hoeft niet in alle gevallen aan de onderste regionen te hangen. Als een buitenlandse hengst uit een door het KWPN erkend (buitenlands) stamboek is, krijg je een Register A-papier. Ook al is het een tophengst! Misschien kun je dus beter alleen het Register B behouden en het register A afschaffen voor erkende stamboeken. Bij een erkend stamboek mogen ze van mij een normaal papier afgeven. Het is in deze situatie alleen maar een papiertje wat je eraan hangt. De handelingen die je moet doen veranderen toch niet. De consequentie voor stamboekopname blijft dat je een PROK-onderzoek en een cornage-test moet doen. Die vereisten voor opname in KWPN-stamboek zouden ze dan op het veulenboek papier kunnen vermelden. In wezen verandert er dan niet zoveel.

Deze Info@ verscheen donderdag 24 maart 2016 in de Paardenkrant-Horses.nl.


Poll

Kleur stamboekpapier doet er niet toe. Lees meer »

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Doet de kleur van het stamboekpapier er toe?

  • Mark van Nunen

    Het verhaal van Peter Jaspers klopt niet. Reg. B papier betekent niet dat een hengst nergens goedgekeurd is. Het betekent dat de hengst niet is goedgekeurd bij een stamboek dat het KWPN erkend heeft. Dat was altijd de top 10 van de WBFSH.

    2 jaar geleden werden de “approved” hengsten van het AES bijvoorbeeld niet erkend dus kregen de nakomelingen een reg. B papier. Nu het AES aan de WBFSH eis voldoet die het KWPN stelt krijgen de veulens een gewoon A papier.

  • Peter Jaspers

    Je hebt gelijk Mark. Had moeten staan Meestal. Bedankt voor de opmerking

  • jw

    Een goed top paard heeft geen kleur.
    Wat zegt een papier nog met allerlei predikaten,sport moet er op staan daar gaat het van de dag nog om.

  • Irene

    Papieren interesseren me niet. Gaat om het paard zelf, papier is wat mij betreft bijzaak. Gaat er om wat je zelf van het paard vindt. Als jij hem goed, lief of mooi vindt is het goed. Wat een ander er van vindt doet eigenlijk niet ter zake. Je gaat om met het paard en niet met het papier.

  • jw

    als we dan toch over bezig zijn: maak een site waarin we de rontgen beelden(beoordelingen) kunnen zien van de dekhengsten.
    Ook de PROK keuring koppel die aan een sportkeuring,want vaak zien we toch dat een prok gekeurd paard niet voldoet aan een sportkeuring,ik weet dat het twee aparte dingen zijn.
    Maar degene die de keuring moet betalen betaald liever iets meer dan 2 keer keuren laten.

    Maar vergeten we niet het belangrijkste bij een prok : de Klinische beoordeling,de weke delen zijn zeer belangrijk geworden,is gebleken de laatste jaren.

  • Linda de Jong

    Ik vind niks negatiefs aan een blauw papier hoor en van mij mag het er inblijven. Het getuigd van fokkersmoed om buiten de geijkte lijntjes om te gaan en te kiezen voor een hengst die uitermate goed bij je merrie past maar wellicht wat te gewoontjes is voor het KWPN. Was er ooit niet eens zo’n paard met een dergelijke papier die het uitermate goed deed in de sport, de KWPN mee stond te pronken en de fokker, die het er niet mee eens was tijdelijk geschorst werd? Ben de naam even kwijt…… Zoals mijn Oostenrijkse leermeester eens zijn, op een mooi hoofd en papier kun je niet rijden, onthou dat goed bij je hengstenkeuze.

  • Irene

    Linda, je slaat de spijker op zijn kop. De hoge heren hebben volgens mij wel vaker paarden laten schieten die bij andere stamboeken wel goedgekeurd werden en dan later na de sportprestaties ook ineens een goedkeuring en wat zijn we goed in de ranking. Gewoon je eigen gevoel en kennis de hoofdrol laten spelen en het papier laten voor wat het is. Leuke bijzaak, meer niet.

  • alie

    Gewoon bij een ander stamboek registreren. Dan heb je deze vraagstukken ook niet.

  • A.f.w. Holkenborg

    Als een hengst in buitenlands stamboek isopgenomen, dan moet KWPN dit overnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.