Ga naar hoofdinhoud

Strikte veiligheidsregels bij waterhindernissen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Rob Maathuis (mede-organisator CSI Twente), Gert-Jan Bruggink (springruiter) en Roelof Bril (springruiter)

De sloot in het Grote Prijs-parcours stuitte op CSI Twente in Geesteren op verzet van de ruiters. De ingegraven sloot met z’n oplopende rand is niet zonder risico. Dat bleek vorig jaar wel in Aken, waar Katrin Eckermann zelfs twee keer op de waterhindernis ten val kwam. In mei raakte Eoin McMahon in München-Riem zelfs ernstig gewond en zijn paard moest worden geëuthanaseerd na een val op de sloot. Wordt het niet tijd voor strikte veiligheidsregels rond het gebruik van waterhindernissen?


Van: Rob opi1 info foto1 Rob Maathuis (midden) derde foto
Eigenlijk vind ik het gewoon een non-stelling. Dat de gezondheid van de paarden voorop dient te staan, spreekt immers voor zich. Wanneer de FEI en de ruiters tot de conclusie komen dat een sloot in de huidige vorm te riskant is, gaan we dat zeker op een andere manier invullen. Dit jaar werden we daarmee geconfronteerd, maar dat is in het verleden nooit een dergelijk issue geweest. Op vrijdagmiddag werd ik door de Deense springruiter Sören Pedersen in het parcours aangesproken op de risico’s rond deze traditionele sloot. Hij benadrukte dat er onlangs in München commotie is ontstaan over de sloot en dat we moesten gaan nadenken over het gebruik van de sloot, vanuit het perspectief van de gezondheid van de paarden en eventuele juridische consequenties met betrekking tot aansprakelijkheden, zoals in München inmiddels aan de orde blijkt te zijn.
In het voortraject is deze sloot eigenlijk helemaal geen thema geweest. Naar aanleiding van het gesprek met Pedersen ben ik naar parcoursbouwer Henk Jan Drabbe gestapt en heb ik aangegeven welk verhaal er speelde. Hij gaf aan hierop te willen anticiperen en na het evenement met elkaar te evalueren hoe we het gebruik van de sloot in de toekomst op een andere manier kunnen inrichten. Als deze sloot een issue is, zijn wij de eerste die ons willen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Wij willen ons daarin flexibel opstellen. Als er maar duidelijke voorschriften zijn.


Van: Gert-Jan opi1 info foto2 gert-jan bruggink foto arnd andere verhouding
Dat mag zeker niet zomaar weer gebeuren. Het is zeer belangrijk dat er strikte veiligheidsregels komen. In Geesteren zit de sloot er al jaren in. Zover ik me kan herinneren is deze sloot altijd goed geweest. Hij werd altijd goed gesprongen. Maar ik heb er zelf weleens op aangesproken dat het misschien beter zou zijn om iets anders met deze sloot te doen. Gedurende deze wedstrijd liepen het witte lint, een strook rubber en het gras niet zo mooi in elkaar over. Tegenwoordig zijn er heel veel andere sloten. Ik kan me voorstellen dat veel ruiters angstig worden door al de ongelukken die er op de sloot gebeuren. En niet alleen angstig zijn voor zichzelf, maar ook voor het paard. Voor de meeste ruiters zijn de paarden hun eigen kapitaal.
Het risico van een sloot ligt niet alleen maar bij de ruiters. De veiligheid van een sloot is belangrijk. Niet alleen de FEI kan de veiligheidsregels bepalen, maar ook de parcoursbouwers, de organisatoren van het concours en de ruiters moeten invloed hebben. Er moeten diverse voorbeelden worden gemaakt van sloten, zodat duidelijk wordt welke sloten wel of niet veilig zijn.


Van: Roelofopi1-info foto3 Roelof Bril klaar 16-7 klaar
In Geesteren zat er te weinig water in de sloot. De schuine kant van het rubber, dat dertig centimeter lang is, was zo schuin. Als een paard op dat gedeelte landt, val je. Er zijn tegenwoordig heel veel sloten verkrijgbaar die niet dieper zijn dan vijf of zes centimeter. Als de paarden daarin springen, vallen ze niet. Maar dit is een ouderwetse sloot die diep is en het lint lag halverwege dat rubber. Dan landen die paarden op de schuine kant en dat is het hele probleem. Als een paard er niet ver genoeg overheen springt, is de kans groot dat hij valt. In de voorbereiding was de sloot niet goed voor elkaar.
Afgelopen jaar hadden wij op het Nederlands kampioenschap in Mierlo bijvoorbeeld een sloot waar je paard niet valt als hij in de sloot springt. Maar in Geesteren lag ongeveer dezelfde sloot als in München. Dat zijn ouderwetse sloten met beton onderin. Vroeger was zo’n sloot best goed, maar er zijn zoveel nieuwe opties. Het is een goede oplossing geweest dat ze de sloot in Geesteren hebben gecanceld. Waarom zou je het risico nemen? Ze moeten een nieuwe sloot laten aanleggen en met hun tijd meegaan, dan ben je van het probleem af.

Deze Info@ verscheen donderdag 14 juli in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Tijd voor strikte veiligheidsregels rond gebruik van waterhindernissen. Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Strikte veiligheidsregels bij waterhindernissen?

  • k tepper

    We moeten sloten uit het parcours halen.Er gebeuren hier veel te veel ongelukken mee.Iedereen kent wel iemand uit zijn omgeving die hierop ten val is geraakt.

  • jw

    K.Tepper dit is onzin,iedereen kent ook wel iemand die in een oxer gevallen is.

    Maar ingegraven sloten is uit ten tijd,overbouwde sloten is niks mis mee,en een sloot van 3 of 4 meter breed ook ,maar ze hoeven maar 2 cm dik te zijn.
    En er gebeuren helemaal niet veel ongelukken op sloten,landelijk en nationaal al helemaal niet.
    Je kan je ook afvragen wat parcoursbouwer en juryleden bezielde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.