Ga naar hoofdinhoud

Voegt nieuw KWPN-predicaat nog wel iets toe?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ralph van Venrooij, Eric Naberink, Kyra Swelheim

Om de kwaliteit van de populatie verder te verbeteren en zijn concurrentiepositie te versterken wil het KWPN in de nabije toekomst de allerbeste merries nog beter onderscheiden door middel van een nieuw te ontwikkelen predicaat. Daarnaast zal bij het sportpredicaat het betreffende niveau vermeld gaan worden. Zijn dit goede plannen? Of is het predicatenstelsel – door de KWPN-leden zeer gewaardeerd – al omvangrijk genoeg? Alle fokdoelkenmerken zitten er immers al in. Kan een nieuw predicaat eigenlijk nog wel iets toevoegen?


Van: Ralph 

Ralph van Venrooij, lid fokkerijraad KWPN en voorzitter Paardenhouderij LTO

Het predicaatstelsel zoals het bij het KWPN gehandhaafd wordt, is uniek. Uit een enquête van afgelopen jaar is ook gebleken dat het door de fokker gewaardeerd wordt. Het predicaatstelsel biedt een fokker namelijk onderscheidend vermogen voor zijn merrie ten opzichte van de gehele populatie.
Een fokker verliest invloed op een fokproduct bij verkoop en via deze weg creëert een fokproduct nog meerwaarde voor zijn merrie (moederlijn). Een predicaat is een optelsom van bewijzen dat de merrie voldoet aan bepaalde eisen of eigenschappen vererft. Het biedt het inzicht in de kwaliteit van een moederlijn, daarmee bedoel ik verankering van vererving van bepaalde eigenschappen.
Het vermelden van het niveau bij het sportpredicaat is zeker een toevoeging, we zullen merries moeten blijven onderscheiden. Een IBOP of EPTM-test is mooi, 1,30 m is goed, maar 1,50 m is natuurlijk beter. Het toevoegen van een nieuw predicaat kan een optie zijn mits het een meerwaarde is aan onderscheidend vermogen van het betreffende paard.
Je kunt kijken naar bepaalde eigenschappen die verankerd zijn, predicaten in de moederlijn, aantal prestatiemerries op rij, excellente eigen prestatie of excellent geteste nakomelingen.
Mijn persoonlijke voorkeur is dan om sport de boventoon te laten voeren want daar fokken we uiteindelijk voor. Onze zuiderburen bij het Selle Français hebben voor elk individuele paard een berekening gemaakt van de sport prestaties van het paard zelf en prestaties uit de moederlijn. Voor springpaarden het ISO en dressuurpaarden het IDR-nummer. Dit zou ook bij het KWPN een optie kunnen zijn.


Van: Eric 

Eric Naberink, Ledenraadslid KWPN regio Drenthe

Dit is in mijn ogen niet per se nodig. Ons huidige predicaten stelsel is genoeg. Als er op het stamboekpapier nu het predicaat ‘sport’ staat vermeld, weet je alleen nog niet op wat voor niveau de merrie heeft gepresteerd. Dit kan variëren van 1,35 tot 1,60 m, in de dressuur is dit eigenlijk hetzelfde. Met name voor onze fokkers, die soms veel geld investeren om hun merrie op het hoogste niveau te laten uitkomen, zou er misschien iets op het stamboek papier kunnen komen over op welk niveau de merrie heeft gepresteerd. Je zou met een puntensysteem kunnen werken. Tevens zou informatie over haar goed presterende kinderen op het papier kunnen komen, er is ruimte genoeg. Het zou dus iets moeten zijn, om aan te geven wat het niveau (is geweest) van de betreffende merrie. Wat betreft de afzet naar het buitenland – veel mensen en dan met name de amateurruiters – die hier paarden kopen, zijn niet zo van de afstamming en predicaten is mijn ervaring. Ze willen gewoon een bruikbaar paard dat hen naar de finish brengt.


Van: Kyra 

Kyra Swelheim, KWPN-jurylid en internationaal springamazone

Voor mij persoonlijk hoeft dit niet want het brengt alleen maar meer verwarring met zich mee. Er zijn al genoeg predicaten. Op zich is een extra predicaat wel een toevoeging, maar we hebben toch al een sportpredicaat? Het zou betekenen dat we er nog een predicaat erbij krijgen. We hebben al ster, prok, preferent, prestatie, keur en sport. Als een merrie uitzonderlijk goed is, weet je tegenwoordig door middel van internet binnen drie minuten hoe hoog een merrie heeft gelopen. Als ik een veulentje wil kopen, vraag ik ook altijd eerst aan de fokker wat de moeder, grootmoeder en overgrootmoeder hebben gedaan en hoeveel paarden zij gebracht hebben. Van mij hoeft dat extra predicaat niet op het papier te staan. De selectie vindt namelijk al plaats als een goede merrie in de sport heeft gelopen. De veulentjes uit een goede sportstam worden steeds duurder. Het is wel leuk als het niveau erbij komt te staan op het papier, maar het KWPN moet het papier dan ook weer kunnen aanpassen. Hoe gaan ze dat doen? Een merrie die bijvoorbeeld eerst twee veulens heeft gehad en daarna in de sport terechtkomt, kan na twee jaar 1,30 m lopen en een jaar later al 1,50 m. Bovendien kan allereerst de selectie verbeterd worden bij de hengsten door alleen de hengsten te keuren die ook werkelijk iets toe kunnen voegen aan de fokkerij.

Deze Info@ verscheen woensdag 1 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

Nieuw KWPN-predicaat voegt niets toe Lees meer »

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Voegt nieuw KWPN-predicaat nog wel iets toe?

  • Jos wouters

    Mijn inziens is er wel een groot verschil ook in sport predikaat,is het predikaat met 6 jaar of 12 jaar door de merrie behaald.Ik heb dit 8jaar geleden op een bijeenkomst naar voren gehaald om dit in te voeren.Toen was er geen belangstelling voor,was maar onzin.Maar als een merrie al met 6 jaar het predikaat sport haalt,valt wellicht nog meer van die merrie te behalen.

  • sven

    Ik denk dat het kwpn meer moet inzetten op voorlichting van het maken van de hengstenkeus. Een goede hengstenkeus maken is ontzagwekkend moeilijk, meestal weet de intelligente fokker pas na 2 of 3 nakomelingen hoe zijn merrie werkelijk fokt. 1- constateer en accepteer de tekortkomingen van je merrie( gezondheid, bouw, werkwilligheid, rijdbaarheid, springcapaciteiten etc.) 2- constateer hoe de aanverwanten ( van de merrie) in de familie fokken 3- Ben super kritisch op de hengsten die je denkt te moeten gaan gebruiken. Zoek alles grondig uit. Uitslagen op het hoogste niveau moeten de graat meter zijn om het kaf van het koren te scheiden. Kannan, Catoki, Casall, Balou du Rouet zijn hengsten die erg veel nakomelingen geven die winnen en zelden tot nooit uitgebeld worden. Deze hengsten zijn goud waard. Dan heb je ” merriemakers” zoals vroeger Renville, Silvano ( le Mexico), Voltaire, Heartbreaker, Lys de Darmen, Flamenco de Semilly, Concerto II, Caretino, Corland, Papillon Rouge etc. De merriemakers van de toekomst kan ik helaas niet voorspellen maar denk dat Kannan, Catoki, Diamant de Semilly onder andere hiervoor wel in aanmerking gaan komen. 4- Probeer hengsten te mijden die populair waren in het verleden maar niet heel veel hebben gebracht zoals: Stakkato, Flipper d’Elle, Quaprice du Bois Margot, Cicero Z (van Paemel) etc. 5- Probeer hengsten te mijden die populair waren/zijn met nakomelingen die vaak onbetrouwbaar zijn in hun karakter zoals: Indoctro, Cornet Obolensky, Zirocco Blue, Eldorado vd 6hoek, Toulon, Numero Uno etc. 6- kijk eens wat meer naar de uitslagen en bekijk de paarden op Youtube met een pedigree die niet erg vaak voorkomt zodat je nieuwe verervers kunt ontdekken zoals Malito de Reve en Catoki bijv. 7- loop nooit achter de massa aan ( kuddegedrag), maar ben eigenzinnig en fok het topproduct dat een ander nog niet gefokt heeft. 8- Luister niet teveel naar de hengstenhouder want die wil graag dekkingen verkopen. 9- Neem de hengstenshows niet te serieus maar geniet er wel van. Het is tenslotte een show waar een hoop geroepen wordt, waar maar weinig van terecht komt uiteindelijk, zoals van der Schans die verkondigde dat Hold up Premier zijn nieuwe troef op het hoogste niveau ging worden ( ik meen in 2004-2005). Zulke praatjes zijn niet in het belang van de Nederlandse fokkerij, maar van de hengstenhouder die alleen aan de centen denkt. Zo hard en helder moet het worden gezegd en worden bekeken. Niet om vijanden te maken maar om de Nederlandse fokkerij vooruit te helpen! Ik zou het prachtig vinden als het Nederlands fokproduct als beste te boek staat in de wereld, maar daar moeten eerst een paar harde noten voor gekraakt gaan worden. Predicaten zijn totaal niet van belang, de meest succesvolle fokkers doen het met uitzonderlijke merries en weten welke hengsten ze moeten gebruiken om de andere 50% aan te vullen en niet af te breken.

  • Bart Wiebing dressuur fokker

    Mijn persoonlijke ervaring ongeveer 30 jaar dressuur fokkerij.
    Ralph
    Predicaten stelsel was en is nog zeer belangrijk in fokkerij. Sport is daar bij gekomen en is ook belangrijk. Maar niet overdrijven naar mijn mening. Als fokker heb je ze zo geen Grand-Prix of 1.60
    En vooral fok merries niet. Sport en fokken gaat niet samen is mijn mening.Als je het fok product verkoopt ben je inderdaad je regie kwijt. En dat is nauw net een punt waar het Kwpn iets aan doen kan.
    De vereniging zou hier vierkant achter de fokker moeten staan.Dit i.v.m predicaten merrielijn. Waar je mee bezig bent op te bouwen. Mocht de nieuwe eigenaar niet mee willen werken hier in dan heb je een probleem.(bv het preferent schap).(is mij overkomen) Maar een extra predicaat? Niet doen mijn mening.Ieder stamboek geeft zijn eigen invulling hier aan. Maar er moet veel meer geëvalueerd worden. Je als vereniging afvragen zijn we nog bij de tijd??.(nee dus)
    Eric.
    Idee? Start B.v bij EPTM test het plaatsen van eind punten.Zo had mijn merrie 80 pnt. (valt die onder de goede fok merries?(het eerste veulen zit er in afwachten?) Wat betreft de af zet. Het is wel degelijk belangrijk hoe lang je door gefokte merrie lijn is. Het liefst over het gehele pedigree.
    Mijn ervaring is dat daar wel degelijk naar gekeken wordt.Een goed begin is het halve werk zeg ik altijd.Als je fokken wilt,advies begin zo hoog mogelijk op de ladder.Daar waar fok in zit, daar heb je altijd profijt van.Mijn twee start fok merries waren een keur en een keur/pref. Ze zijn alle twee prestatie geworden en de keur ook nog pref door mijn fokkerij.Van daar het goede begin.
    Kyra.
    Geen predicaat er bij. We hebben al ster/keur/elite/prest Eptm/D-OC en ik heb zelfs nog op het pedigree van mijn 18 jarige fok merrie Soraya Gonda in de 4e generatie het Kern/Kroon/Pref staan.Leuk vinden speelt natuurlijk geen rol.Het moet wel degelijk zin hebben. Het is maar waar je voor kiest, eerst fokken dan sport. Ik heb eerst gesport en toen gefokt. Ja de hengsten daar ben ik heel kritisch in. Er zijn naar mijn mening heel veel hengsten waar totaal geen fok in zit, als je ze tot in de 4e generatie volgt.Wat is er gepresteerd in sport en predicaten.Ken je merrielijn en de fokkerij en geeft weinig toe en fok er niet in wat je niet hebt. Want alles is erfelijk. En wat goed is toch proberen te verbeteren, En wat voor verbetering in beeld is hou daar rekening mee met het vader dier.Stel eisen voor je zelf en leg de lat niet te laag.Advies, laat onze vereniging het Kwpn zuinig zijn op haar fokkende leden.Van boven vallen ze wel af en de toe stoom van onder gaat heel langzaam mijn oordeel.En maak minder regeltjes waar de fokkerij en het predicaten stelsel geen las meer van heeft.
    Meer bescherming noem ik dat!!
    Jos
    Jos je hebt helemaal gelijk. Groet Bart

  • alie

    Voor mij geen nieuwe predikaten. Compleet onzinvol. Tegenwoordig gaat het om sport sport sport. Kijk maar naar de veulenveilingen. Ik haal al mijn informatie van Horsetelex daar staat alle info van de fokstammen. Fokkers moeten dan wel hun fokproducten registreren en eventueel zelf aanvullen met sportgegevens. Het mooie is dat Horsetelex alle aangebrachte wijzigingen checkt en niet zomaar doorvoert.
    Helaas gebruikt KWPN informatie van Hippomundo en deze site is compleet niet bij met gegevens over paarden.

  • willem veldkamp

    Predicaten zijn mooi maar wat hebben wij eraan als er niet naar gekeken word er zijn meerdere voorbeelden te noemen waar paarden uit een heel rijke stam van predicaten en sportgegevens gewoon naar de zijlijn worden verwezen !!!!!!!!!!! en dat er paarden van invloedrijke mensen de voorkeur krijgen bij de jury mijn mening is dat daar eerst verandering in moet komen !!!! er lopen vele zeer kwaliteitsvolle paarden rond bij passievolle fokkers die hierdoor niet naar voren komen omdat die passievolle fokker niet beschikt over de mogelijkheden financieel om zijn/haar paarden uit te laten brengen !!! laten ze van het stamboek daar eens wat mee doen ze vergeten iets heel belangrijks het KWPN is groot geworden van echte liefhebbers passievolle fokkers !! en dat zijn niet de grote jongens !!!!! maar met name de kleine echte liefhebbers laten we daar zuinig op zijn !!!! ontneem hen niet de lol plezier van het fokken en opleiden van hun beesten !!!!!

  • Marcel Dufour

    Het enige waardevolle predicaat is de kwaliteit van de moeder op de sprong.
    Veel te vaak fokken fokkers met merrie’s die zelf al om wat voor reden dan ook niet goed genoeg waren/zijn.
    Als je dus genoegen neemt met een matig springende merrie als moeder waarom zou je dan goed geld uitgeven aan een dekking met een goed springende vader?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.