Ga naar hoofdinhoud

Zorgt een streng prepareerbeleid bij het KWPN voor gemiste kansen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Koen Brinkman, Marco Stienstra, Nico Schulpen

De spectaculaire kampioen van de AES-hengstenkeuring Kitt SB werd kort tevoren weggestuurd bij het KWPN omdat hij geprepareerd zou springen. Een aantal jaren geleden gebeurde datzelfde met de hengst Q.Breitling, nu Grand Prix-winnaar onder het zadel van Beezie Madden. Is het verstandig van het KWPN om het prepareren van springpaarden te ontmoedigen – en moeten we dan maar voor lief nemen dat er zo af en toe een hengst ten onrechte wordt weggestuurd? Of is het een verlies voor het KWPN dat Kitt SB nu als AES-hengst door het leven gaat en had hij in het verrichtingsonderzoek maar moeten laten zien wat ‘echt’ is en wat niet?


Van: Koen

Koen Brinkman, hengstenhouder

Dat het KWPN probeert om het prepareren te ontmoedigen, is een goede zaak. Dit omdat prepareren helpen de fokkerij zeker niet vooruit. En vandaag de dag is het ook zo dat een hengst op veel verschillende manieren en leeftijden kan instromen. Dus als je als eigenaar denkt dat jouw paard ten onrechte is weggestuurd, kun je hem altijd opnieuw aanbieden. Het beste is om hem eerst tussen zijn leeftijdsgenoten te laten springen, dan kan iedereen zien hoe goed hij is. Dat andere stamboeken hier dan mee weglopen, blijft natuurlijk een gevaar. Maar dat kan ook van korte duur zijn als blijkt dat ze wel met een geprepareerde hengst te maken hadden. Als het KWPN dit consequent blijft doen, zullen er ook minder geprepareerde hengsten worden voorgesteld en selecteren ze op de natuurlijke aanleg en daar heeft iedereen baat bij.

 

 


Van: Marco

Marco Stienstra, bestuurslid KWPN + springpaardenfokker

Het is verstandig van het KWPN om het prepareren van springpaarden te ontmoedigen door een hengst die te spectaculair springt naar huis te sturen. Al zal het voor de jury lastig blijven om te beoordelen wanneer het nep of juist talent is. Als paarden met grote luchtreizen door het lijntje heen springen geeft dit show en spektakel, maar heeft het niets te maken met een hengstenkeuring. Op zo’n moment wil je de natuurlijke aanleg van het paard beoordelen; het is geen wedstrijd vrijspringen. In het verleden zijn hengsten als Cosun en Q.Breitling op de eerste bezichtiging naar huis gestuurd. Cosun werd een paar maanden later kampioen in Den Bosch maar haalde het verrichtingsonderzoek niet vangwege cornage. Q.Breitling is op latere leeftijd opnieuw aangeboden en alsnog goedgekeurd bij het KWPN. Hiermee wil ik zeggen dat wanneer een eigenaar echt vertrouwen heeft in zijn hengst er tegenwoordig kansen genoeg zijn om een hem goedgekeurd te krijgen bij het KWPN. Een echte crack zal vroeg of laat toch wel weer boven komen drijven in de sport.


Van: Nico

Nico Schulpen, KNHS- en KWPN jurylid, fokker en docent Paardenhouderij

Vrijspringen is een ‘jurysport’. De quote ‘niet te beoordelen’ wordt gebruikt om de beoordeling te staken. Beoordelingen door jury’s zullen altijd en overal ter discussie blijven staan, niet alleen in de paardensport. Wat opvalt is dat zelden of nooit de beoordeling van een dressuurpaard gestopt wordt. Bij zowel spring- als dressuurprestaties is de milieu-invloed nagenoeg gelijk. Zijn er geen milieu-invloeden die de beoordeling van dressuurpaarden vertroebelen? Het verkeerd inschatten van de prestaties van jonge paarden op welk beslissingsmoment dan ook heeft effect op lange termijn. Beslissingen vanaf de eerste bezichtiging tot het moment dat de bewijzen glashelder op tafel liggen, hebben invloed op de keuzes van de fokker en dus op de genetische aanleg van de populatie. Het missen van één enkele topper heeft nauwelijks of geen effect, het structureel missen van hengsten die een fokwaarde kunnen realiseren van meer dan 140 heeft wel degelijk invloed. Het beoordelen van jonge hengsten met het doel ze in te zetten voor de fokkerij is een praktisch onmogelijke zaak. Telkens opnieuw komen voorbeelden die bevestigen dat de betrokken hengst onterecht het speelveld heeft moeten verlaten. We hebben de korte generatie interval overgewaardeerd. Pas op een leeftijd van 7 à 8 jaar begint de betrouwbaarheid van de waarneming toe te nemen. Hengsten die top gepresteerd hebben, realiseren vaker een hoge fokwaarde. We missen dus structureel hengsten die een positieve bijdrage hadden kunnen leveren.

Deze Info@ verscheen woensdag 20 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Streng prepareerbeleid KWPN zorgt voor gemiste kansenLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Zorgt een streng prepareerbeleid bij het KWPN voor gemiste kansen?

  • Harm Hartlief

    De meeste aanbieders van hengsten zien de 2e bezichtinging in Den Bosch als de kans om hun hengst naar het verrichtingsonderzoek te krijgen.

    Haal die druk er af en je zult zien dat men minder zal proberen om ze te “helpen”

    Beter voor de bloeddruk van de eigenaar en het welzijn van de hengst.

  • Joan van Gorkum

    Voor mij zat het probleem niet zo zeer in het weg sturen van Kit SB maar wel in het feit dat dit dus niet consequent gebeurd. Waarom de 1 wel en de ander niet? geen verschil maken!
    Op het moment dat nagenoeg alle paarden van een voorsteller op dezelfde wijze vrij springen dan kunnen we eigenlijk stellen dat we niet de natuurlijke aanleg aan het beoordelen zijn, maar de trainingscapaciteiten van de voorsteller. Daar is het naar mijn idee niet om begonnen, en is het dus een selectiemiddel wat niet tot je doel leid. Sterker nog het is gelijk aan een aardappel, je kunt blijven schillen echter op het laatst hou je niets over. Telkens verdwijnt er iets van de kwaliteit.
    Zelf heb ik dit jaar ook twee genetisch interessante hengsten voorgesteld die terecht werden afgewezen, omdat de prestaties in de kleurrijke, drukke, omgeving te spannend waren, door het ‘scherpe bloed’ waardoor de aanleg niet getoond werd aan de jury. Geen probleem, ze krijgen alle tijd en er zijn instroommogelijkheden en stamboeken genoeg. Echter het gros van de fokkers/inzenders castreert hun jonge hengst en die ben je dan voorgoed kwijt.
    Wie de moeite neemt om van internationaal springende paarden terug te kijken hoe ze op 3 jarige leeftijd vrij sprongen tijdens de hengstenkeuring selectie zal verbaast staan. Mss kan iemand de video’s van Tyson en Big Star posten van hun optreden op de 1e bezichtiging?
    Om dus echt vooruit te komen met je fokkerij is het selecteren een jaar later, dichterbij het fokdoel dus onder het zadel, de oplossing naar mijn idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.