Ga naar hoofdinhoud

Zou belonen in de proef moeten worden toegestaan?

Van: Paardenkrant/Horses.nl
Aan: Kirsten Brouwer, Jan Enne Kloosterboer, Dirk de Haas

Tristan Tucker werd in Aalborg gediskwalificeerd omdat hij zijn paard beloonde. Nu deed hij dat niet alleen vóór, maar ook achter het zadel. Volgens het reglement is enige vorm van belonen in alle gevallen verboden. Tijdens de proef moet je je mond dicht en je handen aan de teugels houden. Maar is dat niet raar? Belonen hoort toch bij paardrijden?


Van: Kirsten

Kirsten Brouwer, dressuuramazone

Regels zijn natuurlijk wel regels. Maar ik vind belonen zeker een belangrijk onderdeel in je hele training en rijden. Ik merk altijd aan mijn paarden dat ze bij een klopje op de hals echt de oren naar mij toedraaien. Ze laten duidelijk aan mij merken dat ze weten dat ze iets goed doen. Ik geef best snel een klopje op de hals tijdens de training terwijl ik met beide handen de teugels vasthoud. Het is gewoon een automatisme. Ik heb daar geen problemen mee gehad in de wedstrijd, met één klopje. Maar als je uitbundig gaat belonen in de proef, zoek je wel de problemen op. Het is wel goed dat Tristan Tucker zo positief met zijn paard omgaat. Het moet niet de bedoeling zijn dat je in de proef elke keer moet belonen bij iets goeds. Buiten dat belonen ook nog best moeilijk is terwijl je oefeningen achter elkaar rijdt, brengt het ook onrust voor het beeld en verlies je contact met de mond. Maar in de sport moeten ze niet te zwaar tillen aan één keer belonen. Het zou mooi zijn als je een keer ‘braaf’ tegen je paard mag zeggen. Als ze dat zouden toestaan, kun je je paard geruststellen als het iets eng vindt. Maar als je geluid mag maken, mag je ook klikken. Het is eigenlijk niet mogelijk één lijn te trekken in het toestaan van stemhulpen. Het is niet de bedoeling dat iemand ook tijdens de proef gaat klikken. Gelukkig hebben we wel de mogelijkheid om te praten of te belonen voordat we de proef ingaan.


Van: Jan Enne 

Jan Enne Kloosterboer, Grand Prix-jurylid en KNHS-juryopleider

Wat jammer om het belonen van een paard te verbieden in de proef. Ik juich het toe als iemand een keer ‘braaf’ zegt tegen zijn paard. In wezen vind ik het als liefhebber onjuist om een ruiter dan uit te sluiten. Ik begrijp heel goed dat je volgens het reglement twee handen aan de teugels moet houden (behalve in een Kür). Maar het is toch zonde dat je je paard niet mag belonen als hij even druk wordt, spanning heeft of als je heel tevreden over hem bent na een geslaagd moeilijk onderdeel. Je kunt je paard op verschillende manieren belonen, bijvoorbeeld door rustig met je stem een keer ‘braaf’ te zeggen. Of je kunt even de ontspanning opzoeken door je handen en zit en benen te ontspannen. Je kunt een klopje op de hals geven, maar dan moet je wel beide handen aan de teugels houden. In sommige proeven wordt het ‘überstreichen’ juist gevraagd. Dat zou niet tot uitsluiting hoeven leiden in zwaardere proeven, ook al is het maar even. Het is overdreven om een klopje achter het zadel te geven. Als iemand heel hard ‘ho’ roept, vind ik dat wel een stemhulp. De regel mag dus wat mij betreft veranderen in ‘overdreven’ beloning verbieden in plaats van geen enkele.


Van: Dirk 

Dirk de Haas, Grand Prix-jurylid en cursusleider KNHS-jurycursussen

Belonen hoort bij het trainen van dieren en dus ook bij paardrijden. Als je aan een competitie meedoet, moet iedereen echter de regels respecteren en bij overtreding de consequenties daarvan accepteren. Reglementair mag je inderdaad niet achter het zadel belonen. Belonen kan door middel van zoveel andere vormen. Je hoeft dat niet altijd met je stem te doen of zoals hier met een handgebaar achter het zadel. Je kunt ook de teugeldruk verminderen door het paard meer toe te staan.
Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom een paard gespannen kan zijn. Je ziet regelmatig gebeuren dat ruiters hun paard geruststellen met hun stem als hij gespannen of onwennig is. Officieel mag je geen stemhulpen gebruiken, ook al is de intentie juist. Het zijn immers extra (stem-)hulpen, wat bij (overmatig) gebruik wel aftrekpunten oplevert. Slechts op deze wijze stimuleer je iedereen met zo min mogelijk zichtbare- en hoorbare hulpen het optimale hoogste resultaat na te jagen. Het wel of geen stemhulpen gebruiken is een keuze van de deelnemer. Echter niet zonder consequenties. Diegene die het beste resultaat met de minst zichtbare hulpen laat zien, hoort dan ook te winnen.

Deze Info@ verscheen woensdag 14 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Belonen in de proef moet kunnenLees meer »

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Zou belonen in de proef moeten worden toegestaan?

  • eddy crul

    citaat:”Volgens het reglement is enige vorm van belonen in alle gevallen verboden.” Waarom worden alle ruiters en amazones die hun paard een hals- of schoudertikje geven dan niet uitgeloten? Maar goed laten we het niet ingewikkeld maken.Een proef dient gereden en gejureerd te worden volgens het reglement.Als dit reglement niet goed is moet het maar gewijzigd worden en volgens mij is dit niet nodig. Op de vraag antwoord ik dus volmondig “Neen”.Natuurlijk behoort belonen bij paardrijden maar je beloont uw paard het best met goed en harmonisch paard te rijden.En dit zien we maar bij uiterst weinig combinaties.Ook bij vele afgoden niet.Ik noem dit zelfs een schande voor de dressuur. Daarbij duurt een proef hooguit vijf minuten. De moment om te bewijzen dat uw paard klaar is voor deze proef.Elk paard kan wel vijf minuten zonder belonen. Na de proef is er tijd genoeg om uw paard te belonen ,zoals belonen hier in dit artikel bedoeld wordt.En als ik de overdreven belachelijke belonig zie van sommigen na de proef in X ???? Dan wordt het tijd dat men de betekenis van belonen eens onder de loupe neemt.Belonen dient voor het paard en niet voor “Hebben jullie het gezien ik beloon mijn paard.” vr gr EC

  • Frans Berings

    Beste Eddy,
    Ik wil je er toch even op wijzen dat het belonen gekoppeld moet zijn aan de gevraagde beweging, wat inhoud dat als je het paard 5 minuten later beloont (of straft) hij niet zal begrijpen waarom dat is.
    M.V.G.

  • eddy crul

    Beste Frans,ik ben het volledig met jou eens. Natuurlijk moet een beloning of een straf binnen de 3 seconden na het feit gegeven worden opdat het paard EVENTUEEL de relatie zou kunnen leggen naar het feit.Het probleem is hier ingewikkelder dan dat. En de vraagstelling is zeer verwarrend.Omdat men twee zaken die verboden zijn in de proef nml belonen en de teugels met één hand loslaten door elkaar gooit.Om dit verder met jou te bespreken heb ik hier vele malen 250 woorden nodig en dit is op horses niet de bedoeling denk ik.Dus heel in het kort.Moet het reglement veranderd worden en moet belonen in de proef worden toegestaan? Volgens mijn mening dus NEEN.Een proef is een wedstrijd, geen training of een gewenningskuur.Ik ga er dus vanuit dat uw paard klaar is voor de proef en dat je dus moet in staat zijn om uw proef te rijden zonder dat zogenaamd belonen. Want wanneer voelt een paard aan dat hij beloond wordt? Wanneer legt het paard de relatie naar het feit en ziet een handeling als beloning of als straf of als helemaal niets.Ook hier hebben ze dit in de dressuur beantwoord met veel menselijke fantasie.Daarbij is het jureren nu al een warboel,laat het belonen daar nog eens bijkomen en het zal nog verergeren.En Frans laat ons eens het belonen na de proef in X bekijken.Laat ons aannemen dat het paard dit als een beloning aanvoelt.Voor wat wordt het paard dan beloond? Allicht voor de ganse proef of voor de eners 3 minuten geleden of om te tonen “ik beloon mijn paard”.Neen dat kan een paard niet uitventileren.In vele gevallen zou ik denken dat het paard het gevoel heeft dat het wat slagen krijgt en zelfs niet weet waarom.De trend in de dressuur is dat men moet tonen dat men het paard beloond of men is een slechte.Als paard zou ik liever hebben dat mijn ruiter vijf minuten ongedwongen ,ontspannen en in harmonie met mij rijdt dan vijf minuten op mijn rug in desharmonie te zitten schokken en mijn hoofd hoog houdt met te hoge handen.Nu ik ben niet tegen de beloning in X na de proef dit is een mooi en symphatiek gebaar maar beloon dan uw paard en speel daar geen overdreven theater.Maak de dressuur nog niet belachlijker.Gewoon mijn mening Frans. vr gr EC

  • Jan

    Belonen hoort bij opleiding/training. Tijdens de proef moet het paard zijn graad van opleiding laten zien. Belonen hoort daar niet bij. Dan moet je HC starten, hetgeen je weer in het gedeelte van de opleiding brengt.

  • Frans Berings

    @3
    Beste Eddy, ook ik zie graag een ruiter in harmonie met de beweging van het paard, in een soepele ontspannen zit en lichte teugelvoering. Maar Ik denk dat er heel wat paarden niet begrijpen waar dat kloppen op de hals nou goed voor is. Als je een jong en groen paard uit het land haalt, en je klopt hem op de hals dan worden ze daar wat angstig van, en ervaren ze dat niet als een beloning of gerustelling. Op den duur gaan ze begrijpen dat het geen kwaad kan en accepteren ze dat, maar ze begrijpen niet echt wat de bedoeling is.
    Belonen moet het paard een aangenaam gevoel geven, en dat doe je door hem een versnapering te geven. Als de versnapering steeds vergezeld gaat van een klopje op de hals, of een goedkeurend woord, dan zal dat op den duur dezelfde betekenis gaan krijgen als de versnapering en deze kunnen vervangen.
    M.v.g

  • eddy crul

    Beste Frans, Dit is het net wat ik wou zeggen.vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.