Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! SRP heeft koudwatervrees bij afschaffing btw-landbouwvrijstelling

Update
Paardenkrant-Horses.nl-lezer Ruud van Heusden uit Delft vindt dat de Sectorraad Paarden zich niet zo moet aanstellen als het gaat om de afschaffing van de btw-landbouwvrijstelling voor de paardenhouderij. "In de Paardenkrant van woensdag 12 juli wordt op bladzijde 3 de reactie van de Sectorraad Paarden aangehaald. Uit die reactie spreekt duidelijk koudwatervrees voor veranderingen en het verlies van mogelijke voordeeltjes", stelt hij. Naar aanleiding van de reacties onder dit bericht reageert Van Heusden. 

Dank voor jullie reacties. De landbouwregeling en het mogen toepassen van de 6% btw in plaats van de 21% zijn voordelen. En als je mensen hun voordelen gaat afpakken, reageren ze wel.

Misverstand

Maar eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Het “bekt” zo lekker “hobbyfokker”. Maar de hobbyfokker bestaat niet. Daar kan de belastingdienst niets mee. Je houdt en/of fokt paarden als particulier of als ondernemer. Een particulier is iemand die in loondienst is of een bedrijf heeft (niet zijnde agrarisch) en die ’s avonds zijn ontspanning vindt bij zijn paarden. Voor die particulieren geldt de landbouwregeling niet en geldt de btw op verkopen ook niet.

We hebben het dus niet meer over hobbyfokkers maar over particulieren of ondernemers die paarden kopen of verkopen.

Het technische deel

  • Een particulier verkoopt een paard aan een andere particulier. Voor beide partijen geen btw-verplichtingen en geen administratieve verplichting
  • Een particulier verkoopt een paard aan een ondernemer. De verkoper heeft geen btw-verplichting, de ondernemer moet bij de aankoopprijs 21% btw tellen en die zelf (verlegde btw) aangeven bij de belastingdienst. Maar omdat het om een inkoop gaat mag hij die zelfde btw weer als inkoop btw terugvorderen. Effect dus nihil.
  • Een ondernemer verkoopt als ondernemer een paard aan een particulier. Die particulier kan de btw niet terugvorderen en zal dit bedrag als prijsverhogend moeten aanvaarden. Net zoals die particulier dat moet doen als hij bij Blokker een pannenset koopt om maar iets te noemen. Nu is dit in de paardenhandel meestal nog 6% btw maar dat wordt 21%.
  • Een ondernemer verkoopt als agrariër die de landbouwregeling toepast een paard aan een particulier of ondernemer. Hij doet dat vrij van btw.

Het gevoelsmatige/emotionele deel

  • Enkele jaren geleden moesten kappers overstappen van het gunstige 6% btw tarief naar 21%. Brancheorganisaties schreeuwden moord en brand. Bedrijven zouden failliet gaan. Omzetten zouden teruglopen etc. Uiteindelijk is het bijna geluidloos doorgevoerd.
  • Als de veehandel 6% btw mag rekenen, waarom dan niet de autohandel of Blokker met zijn pannen.
  • Die btw verzwaring is niet voor de verkoper maar voor de koper.

De verkoper moet niet zo dom zijn om de btw voor eigen rekening te gaan nemen en dezelfde prijs te blijven vragen als voor de aankomende btw-verhoging.

Je zou kunnen zeggen dat door deze prijsstijging de vraag gaat afnemen, maar dat is maar de vraag en als het al zo is dan hoogstens tijdelijk.

  • Deze eenmalige aanpassing/harmonisatie is enigszins te vergelijken met de ontwikkeling op de huizenmarkt. Na enkele jaren van stagnatie stijgen de huizenprijzen nu ongekend snel. En schrikt dat kopers af; in tegendeel.

Samenvatting

Gelijke monniken, gelijke kappen. Het belastingsysteem moet helder en duidelijk zijn. Dat kan alleen maar met zo min mogelijk uitzonderingen. De landbouwregeling heeft in het verleden zijn diensten bewezen en stimulerend gewerkt op de ontwikkeling en schaalvergroting in de landbouw maar is aan herziening toe.

Het 6%  btw-tarief behoort alleen te gelden voor eerste levensbehoeften. En misschien moet ook die uitzondering wel helemaal opgeheven worden. Maar dan zal de overheid (die hierdoor extra inkomsten krijgt) dit aan de alle huishoudens moeten compenseren via verlaging van de schalen van de inkomstenbelasting. Maar nu komen we wel erg op het terrein van Jeroen Dijsselbloem en laten we ons maar beperken tot onze gezamenlijke liefhebberij, de paarden.

Ruud van Heusden

Originele ingezonden brief van Ruud van Heusden

De voorgenomen afschaffing van de btw-landbouwvrijstelling maakt onderdeel uit van het streven van de overheid/belastingdienst naar standaardisatie en uniformering van het gehele belastingstelsel. We hebben allemaal de laatste jaren gemerkt dat er steeds meer aftrekposten zijn verdwenen. Ook het digitaal invullen van de belastingaangiften wordt sterk gestimuleerd.

De belastingdienst (wordt natuurlijk nooit een populaire club) heeft daarin al veel werk verzet. In EU-verband wordt gestreefd naar belastingharmonisatie. De vorderingen daarin zijn nog niet zo spectaculair. Maar ook daar is btw een van de eerste en belangrijkste onderdelen van overleg.

Tijden veranderen

Binnen het streven van de belastingdienst om te komen tot standaardisatie is het logische dat de speciale btw-regeling van de landbouw wordt afgeschaft. Tijden veranderen paardenliefhebbers!

  • Een fok-, recreatie- of sportpaard is geen eerste levensbehoefte, dus de verhoging van 6 naar 21% is niet meer dan redelijk.
  • Zeker de wat duurdere paarden worden bijna allemaal gekocht door ondernemingsvormen en niet door particulieren. Die ondernemingen kunnen de betaalde btw terugvorderen, dus die prijsverhoging door de btw is niet aan de orde in dat geval.
  • Bijna elke ondernemer/paardenfokker, hoe klein ook, maakt gebruikt van een standaard boekhoudpakket(je). De af te dragen en terug te vorderen btw vormen daarin als kostensoort een standaard onderdeel waar ze simpelweg gebruik van kunnen gaan maken.
  • Wanneer een ondernemer door hogere btw afdracht in liquiditeitsproblemen komt doet hij iets verkeerd in zijn debiteurenbeheer en moet niet de schuld gelegd worden bij de btw-verhoging.
  • Wil een ondernemer – en een kleine fokker is voor mij ook een ondernemer – zijn bedrijf continueren dan zal hij moeten bijblijven wat betekent; investeren. De betaalde 21% btw op die investeringen kan hij met de landbouwregeling niet en met de normale btw regeling wel terugvorderen.

Paardenfokkerij en -handel is bedrijfsvoering

Paardenfokkerij en -handel is al lang geen landbouw meer maar gewoon bedrijfsvoering. En bij het leveren van goederen of diensten behoort btw. Voorheen gewoon omzetbelasting genoemd en daarvoor vanaf het jaar 1569 jarenlang de 10e penning, met dank aan de beruchte hertog van Alva.

Vandaar mijn opmerking dat ik het koudwatervrees vind van de Sectorraad Paarden om zo te ageren.

Ruud van Heusden, Delft

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

4 reacties op “Laat je horen! SRP heeft koudwatervrees bij afschaffing btw-landbouwvrijstelling

  • Mathijs

    Helaas gaat het niet echt om de ondernemers, maar vooral de particuliere fokkers die te maken gaan krijgen met de btw verhoging 6% naar 21%. Daarmee wordt indirect de ondernemer geraakt die OF minder marge moet gaan rekenen OF minder klandizie krijgt. De opmerking: “In EU-verband wordt gestreefd naar belastingharmonisatie.” is heel leuk, maar in Duitsland en Frankrijk is de hele landbouw/veehandelsregeling nog WEL gewoon actief. Dus houdt in dat onze concurrentiepositie erg verslechterd.

  • G. van Heijst

    Ruud is een goede bekende van mij en ik ben altijd zeer onder de indruk van zijn kennis betreffende verenigingen en stichtingen.

    Maar hier moet ik het jammer genoeg met hem oneens zijn. Paardenfokkerij is voor veel mensen hobby die geld kost. Als iemand een merrie dekt met een hengst met dekgeld 1000 Euro, dan hebben we het over een substantieel verschil zijnde 60 Euro of zoals hij het graag ziet 210 Euro. Paarden houden is een kostbare hobby en deze verschillen kunnen er toe bijdragen dat de fokkerij nog verder terug loopt.

    De omgevingsfactoren voor de fokkerij van paarden (en de opfok) worden steeds complexer en zullen sowieso tot effect hebben dat de fokkerij verder terug loopt.

    Het Credo dat alle kleine beetjes helpen is ook hier van toepassing. Niet vergeten moet worden dat naast de fok er ook een fase opfok is, waarvoor eveneens sprake is van 6 of 21 %.

    Ik hoop dat duidelijk wordt dat er bij de SRP geen sprake is van koud water vrees, maar van een serieuze analyse wat een aanpassing in zou kunnen houden.

    m.vr.gr.

    Gerrit van Heijst

  • paulienzonhoven

    Wat een onzin verhaal. Een particuliere kleine fokker kan je niet vergelijken met een grote fokker waarbij het fokken een onderdeel is van de gehele bedrijfsvoering. Dat is echt appels met peren vergelijken. We zijn bovendien nog geen één Europa voor wat betreft de fiscalisering van de systemen en om dan als Nederland weer voor de troepen uit te lopen is nou niet iets om over te juichen. Voorlopig is het een simpele lastenverzwaring van 15% en dat is heel wat.

  • Saskia

    Voor de levering van een recreatie/sportpaard door een ondernemer geldt al sinds 1 juli 2012 het tarief van 21%. De uitzondering van het 6% tarief geldt voor paarden die gebruikt worden voor consumptie, land/bosbouwpaarden en fokmerries/dekhengsten. Zie de toelichting op de tabelpost a.4 in het besluit blkb2014/123M (deze beschrijft wat wel en niet onder het 6% tarief valt) De stelling van punt 3 onder het technische deel dat er meestal 6% van toepassing zou zijn begrijp ik dan ook niet helemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.