Ga naar hoofdinhoud

Principe van 24/7 buiten lopen is niet realistisch

Lies BeukerOp diverse opiniesites en paardendiscussiefora lees ik dat een aantal fanatiekelingen slechts één vorm van huisvesting accepteert: het 24/7-principe. Dat betekent dat de paarden zeven dagen in de week, 24 uur per dag buiten lopen. Naar mijn idee past dit niet bij onze huidige paarden en is het door de verstedelijking ook niet in alle Nederlandse gebieden uitvoerbaar.

Natuurlijke paard
Bijna alle paarden- en ponyrassen zijn gefokt op prestatie voor onze doelen. Van het ‘natuurlijke paard’ is niet zoveel meer over. Natuurlijk hebben zij hun sociale instinct en hun gedrag behouden, maar naar mijn mening niet het vermogen om met vijf graden onder nul in een sneeuwstorm te staan of drie dagen achter elkaar in weer en wind pijphoog in de bagger te lopen. Pony’s met schuilstallen in hooggelegen weilanden kunnen wat mij betreft natuurlijk wel rustig dag en nacht buiten blijven.

Toen ik 40 jaar geleden een simpele rijschool had met alleen buitenbanen en veertien hectare land, liepen onze pony’s en kleine paarden zoveel mogelijk buiten. Wij hadden nu eenmaal de ruimte. In de winterperiode kon dat niet omdat het land laag lag en de bodem snel stukgelopen werd.

Als het ’s zomers erg lang regende ging ik ’s nachts het land in om de koukleumen eruit te halen en op stal te zetten, omdat tot twee keer toe pony’s door de kou ziek waren geworden, met alle ellende van dien. Het waren altijd dezelfde dieren: half-Arabieren of hoger in het bloed staande pony’s en schimmels. Zij waren soms zo door en door koud, dat het veel tijd in beslag nam voordat het bibberen ophield. Ik vond het uiteraard niet langer verantwoord deze dieren in de regen te laten staan.

De 24/7-aanhangers vinden het in de regen laten staan geen enkel probleem. Zij roepen dat ‘bibberen zorgt voor huidbeweging zodat de paarden opwarmen’ en dat de paarden ‘alleen maar naar binnen willen omdat dat aangeleerd gedrag is’. Ik heb een andere mening. En veel paardenmensen met mij.

Ik heb altijd het welzijn van het paard in het manegebedrijf voorop gesteld. Als paardeneigenaren niet of te weinig met hun dier deden, werden zij gebeld en werd aan hen gevraagd wanneer zij naar de stal kwamen. Buiten het geven van beweging zorgden wij altijd voor onbeperkt ruwvoer. En dan bedoel ik geen stro, dat is vloerbedekking. Welzijn is voor mij dus heel belangrijk, maar 24/7 naar buiten valt daar wat mij betreft niet onder.

Weinig ruimte
Wat moeten bovendien die super goede paardenbedrijven, maneges en pensionstallen in de Randstad doen die geen ruimte hebben om hun dieren dagelijks een bepaalde tijd buiten te laten lopen? Sommige stallen zijn in de loop van de jaren ingebouwd door bijvoorbeeld woningbouw. Er staan zelfs maneges middenin de stad.

Oplossingen in de vorm van bijvoorbeeld de HIT-actiefstal (een soort van groepsstalling) zijn in de drukke Randstad geen oplossing, want de ruimte ontbreekt. Daarnaast staat deze vorm van paardenhouderij nog in de kinderschoenen, gezien het aantal storingen in de voerstations. En de investering is ook niet gering.

Wat ik onbegrijpelijk en onbehoorlijk vind is dat een aantal 24/7 mensen wil dat die bedrijven sluiten. Er wordt helemaal niet aan gedacht aan het feit dat de eigenaren van deze stallen geen enkele kans hebben om iets te verbeteren aan de huisvesting. Terwijl zij wel 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaan om hun dieren genoeg beweging en sociaal contact te geven. Ik hoop dat men eens begrip toont, meedenkt en niet altijd veroordeelt! Dat is zo gemakkelijk vanachter de pc.

Lies Beuker is voormalig manege- en pensionstalhoudster in Almere.
Deze opinie verscheen vrijdag 23 oktober in De Paardenkrant

30 reacties op “Principe van 24/7 buiten lopen is niet realistisch

  • elly

    Gedeeltelijk mee eens.
    Er valt op manege/pensionnen nog veel te verbeter. Een stal van 3×3 vind ik eigenlijk niet meer van deze tijd, laat staan de gelukkig steeds minder aanwezige stands. Zeker als er geen uitloop, weidegang en/of paddock aanwezig is.
    En dat er nog steeds nieuwe stallen gebouwd worden met onvoldoende grote boxen en/of losgooi mogelijkheden, dat neem ik de branch wel kwalijk.
    Maar ook de klanten, tenslotte is het een kwestie van VRAAG en aabod.

  • Arabesk

    24/7 buiten betekent niet in de blub. Er zijn inmiddels genoeg maneges met paarden die hoog in het bloed staan EN buiten staan: Stal Mansour Arnhem, manege De Burght in Barneveld, Spirithorses in Riemst etc etc Deze paarden rillen niet, omdat ze genoeg te eten hebben en een prima vacht aanmaken.
    Mijn arabier en kruising arabier x kwpn doen het ook prima buiten, je moet er alleen wel ‘brandstof’ instoppen om de kachel warm te houden.
    Dit soort artikelen getuigen van een gebrek van inzicht in het wezen paard en een poging om traditie te verdedigen met non-argumenten.
    Keer op keer is al bewezen door anderen dat dit allemaal wél mogelijk is en dat het welzijn van paarden in alle gevallen er op vooruit gaan als zij in groepen buiten gehuisvest worden op een goede ondergrond met voldoende eten.

    HIT actief is juist een goede oplossing in de randstad, omdat er relatief weinig ruimte nodig is. En eerlijk is eerlijk, een dolfijn moet je niet in een badkuip willen houden. Als er geen ruimte is voor een bassin, moet je verhuizen of je dolfijn verkopen.

  • Anoek

    Binnen, buiten, met bit, zonder bit, ik blijf erbij dat deze discussies steeds ontstaan omdat tegenwoordig ‘jan en alleman’ een paard aanschaft zonder te weten hoe een paard in elkaar steekt. Mijn paarden gaan acht uur per dag naar buiten, krijgen afwisselende training en binnen én buiten contact met elkaar. Ze zijn blij en vrolijk en zien er perfect uit. Ik bepaal zelf wel wat goed is voor mijn paard en verdiep me in paarden. Als je je paard goed kent weet je wat wel of niet goed is voor jouw paard. Het verschilt dus per paard en de manier waarop ze zijn opgegroeid.

    Ik ben het eens met mevrouw Beukers. Arabesk ik vind niet dat je kunt zeggen dat deze vrouw geen inzicht heeft in het paard als wezen. Haar jarenlange ervaring geeft haar wel degelijk het recht om haar mening te geven. Helaas kunnen sommige mensen/tegenstanders niet eerlijk een discussie voeren.

    Alles is mogelijk maar niet altijd goed voor ieder paard.

  • Ik ben er een voorstander van dat een paard zoveel mogelijk buiten loopt, maar het ook van A tot Z met de bovenstaande opinie van Lies Beuker eens. Haar laatste twee zinnen wil ik graag nog eens herhalen: Ik hoop dat men eens begrip toont, meedenkt en niet altijd veroordeelt! Dat is zo gemakkelijk vanachter de pc.

  • Arabesk

    Jarenlange ervaring is geen argument in de welzijnsdiscussie. Het gaat hier om voortschrijdend inzicht en nieuwe inzichten.

    Er zijn genoeg ‘oude rotten in het vak’ die besloten hun boxen plat te schuiven en over te gaan op een ander soort huisvesting.

    Sommige mensen zijn vooruitstrevend, sommigen volgen iets later en sommigen zullen zich met hand en tand blijven verzetten tegen de nieuwe inzichten totdat de feiten ze lang en breed hebben ingehaald. Gelukkig is die laatste groep meestal het kleinst, maar hebben ze wel de grootste mond.

  • ineke

    24/7 vind ik iets overdreven.
    bij mij komen ze de hele dag buiten maar s’nachts weer lekker binnen

  • Astrid

    Er blijven altijd mensen bestaan die denken dat ze het beter weten!, Waar deze mensen volledig aan voorbij gaan is dat over het algemeen de paarden voor de sport worden gebruikt en dat het daardoor zelfs onverantwoord is om deze dieren 7 dagen 24 uur buiten te laten staan. Wil je deze dieren ziek hebben moet je het zo doen is mijn mening! Je kan je paard niet buiten zetten als hij net getraind heeft! hij moet eerst uitzweten eventueel onder een solarium, afgespoten worden ect. Veel paarden worden ook geschoren omdat ze anders te lang nat blijven omdat ze anders te veel haar zouden hebben.
    Paarden vinden het buiten fijn als het lekker weer is niet als het regent onweert of hard waait.
    Wel vind ik dat elk paard minimaal 1,5 uur [buiten de training om} even buiten hoort te komen om even lekker de benen te strekken en even een frisse neus te halen. Er zijn best veel paarden die dit niet gegund word en dat is jammer, vaak heeft dit ook te maken met de risico’s die het paard loopt als het ff lekker gek mag doen, je kan je wel voorstellen dat als je een dure topper heb dat je dat risico liever niet neemt. Ik kies voor de gulden middenweg.
    Paarden rijden, buiten laten lopen +/- 1,5 uur, lekker poetsen en 3 a 4 x per dag hooi geven. Daar zijn alle paarden heel blij mee. En in de zomermaanden lekker op het land.

  • Mijn paarden staan idd 24 uur per dag buiten, maar in de winter en zomer ook in een paddock Zij grazen beperkt. Paddock is betegeld omdat ze anders echt de blub in zakken als het nat weer is. 24 uur per dag grazen is niet goed voor ze, kop naar beneden en happen dat is vragen om problemen. Het zijn geen wilde paarden die veel biodiversiteit hebben en uren kunnen wandelen van plantje naar boompje en diversiteit aan gewassen. Een paard 24 uur op stal kan ook niet. Maar ik als ‘natural’ kan me ook blauw irriteren aan het opleggen van een norm als je dan ziet dat paarden in de bagger staan onder het mom het is zo paard natuurlijk. Veel is afhankelijk van de grondsoort. Je kunt ook niet heel veel paarden bij elkaar kwakken en ze zien maar, paarden zijn sociale wezens die vriendjes zijn of niet.
    Het zou zeker goed zijn dat stalhouders en particulieren de kans krijgen van gemeentes om o.a schuilstallen te mogen bouwen. Paarden respecteren elkaar en laten zich geen norm opleggen door de mening van iedere willekeurige leek op internet. Gemeentes zouden ook open moeten staan voor schuilstallen door vergunnigen af geven.( Maar ook de paardenhouders hebben zelf een verantwoordelijkheid door goed hun wei te onderhouden en niet van die rottige zuringweitjes en JKK weitjes waar dan weer over wordt gemopperd door gebrek aan kennis, want ook JKK en zuring is natuur en ook dat hoort er dan bij want overbegrazing is óók een probleem)

  • Monique

    Zet de deur van je stal eens open, ook als het regent, en kijk waar je paard heen gaat.

    Wij hebben hier een hunter/jumper stal waar alle paarden, ook de wedstrijdpaarden, dag en nacht buiten staan in kuddeverband. De kuddes zijn ingedeeld naar temperament en we hebben nooit verwondingen door onderlinge agressie. Wij denken dat dat komt omdat de paarden ‘paard’ mogen zijn. Ik bewonder regelmatig hun spel; krijgertje, hoofd worstelen en voerbak estafette zijn favorieten. Onze wedstrijdpaarden worden geschoren en krijgen dekens op. De paarden die niet geschoren worden, krijgen regendekens op. Er zijn schuilstallen maar zelfs in het ergste rotweer, kiezen de paarden er toch zelf voor om buiten te blijven staan. (brr, ik zie het mezelf niet doen).

    Als je een hond 23 uur per dag in een kennel opsluit, dan is dat dieronvriendelijk. Waarom tolereren we voor paarden een dergelijke gevangenis dan wel?

  • france

    ik vind 24 per dag goed,naargelang de seizoenen,zomers zijn ze “bijna altijd buiten maar als het 30 graden is dan gaan ze lekker hun stallen in.Een van onze pony heeft voor dat wij die hadden altijd in een stal gestaan en heeft het moelijk met de minste druppeltje regen,dus als de regen met bakken valt word ze binnen gezet.Onze ouwe(ong.30 jaar)gaat dan ook liever naar binnen.En allemaal zijn ze blij met hun stallen na een koude winterdag.
    Ik vind dat we naar onze paarden moeten luisteren en niet veralgemenen,en ik ben voor een tussenoplossing.
    Maar 24 u op stal dat vind ik onverantwoord en absoluut nefast voor hun gezondheid

  • Muriel

    Ook mijn paard staat sinds twee jaar 24/7 buiten in groepshuisvesting. Het heeft haar ontzettend goed gedaan. Met een goede outdoordeken had ze zelfs na de laatste strenge winter nog een prachtig dun velletje. Wat me wel opvalt is dat wanneer het regent de paarden niet gauw gebruik maken van de schuilstal; maar juist in de zomer staan ze er graag in de schaduw.
    Diep in mijn hart heb ik haar liever veilig in een stalletje maar als ik zie hoe gelukkkig ze nu is…….. en dat is me veel meer waard!!!!!

    groetjes, Muriel

  • Barbara

    Ik denk dat het afhangt van het betreffende paard en natuurlijk van de mogelijkheden. Bij ons mogen alle paarden in de zomer dag en nacht buiten blijven maar in de winter is het land te nat of te hard door bevriezing. Mijn twee 25-plus pony’s doe ik in de zomer wel ’s nachts binnen om ze zo makkelijk twee keer per dag te kunnen controleren en wat extraatjes te geven. Mijn chronisch hoefbevangen shet/welshje mag in het voorjaar en najaar niet eens de hele dag buiten in verband met het fructose gehalte van het gras.
    Aan de andere kant zie ik ook sobere recreatiepaardjes die amper bereden worden nu al met dikke dekens op stal staan terwijl het nog 14 graden overdag is en ’s nachts nog niet echt gevroren heeft. Dat ze ’s nachts op stal staan heb ik niets op tegen maar dat gedoe met die dekens worden ze volgens mij niet beter van. Laat ze lekker een vachtje krijgen en stap ze bij het rijden wat langer uit dan.

  • Karin

    Ik heb zelf goede ervaringen met 24/7 bij Groninger en Gelderse paarden, maar dat zijn wel robuuste rassen.
    Ik vind niet dat je dit voor alle paarden moet eisen. En in de Randstad kan het op veel plaatsen niets eens. De maneges en stalhouderijen in de grote steden werden al genoemd, maar wat dacht u van bijvoorbeeld de Koninklijke Stallen, en de bereden politie?

    De dierenbeschermers beginnen zolangzamerhand toch een beetje door te schieten met hun voortdurende geklaag over het welzijn van paarden. Het wordt tijd voor enige nuchterheid op dat gebied. Paarden zijn er al duizenden jaren voor het nut en voor de sport, en zolang ze niet mishandeld worden, mag dat van mij lekker zo blijven.

  • Nanda

    Mijn ervaring is dat het heel goed mogelijk is om paarden zomer en winter dag en nacht buiten te houden.
    Onafhankelijk wat voor ras het is.

    Wij zelf hebben Arabisch Volbloed paarden, Kaspische paarden, Falabella’s en Nederlands Miniatuurpaarden van verschillende leeftijden en sexe.

    Wel hebben ze allemaal de mogelijkheid om te schuilen, dit ivm hete zomers en guur/nat weer. Om de schuilstallen is het verhard, wat goed is voor de kwaliteit van de hoeven en de paarden kunnen droog staan.

    Mijn ervaring is juist dat de paarden lichamelijk gezonder zijn geworden, hoesten en snotteren komt nauwelijks meer voor. Ze kunnen beter tegen een stootje, zijn goed sociaal zeer vaardig en het zijn evenwichtige paarden.

    Of het nu sport-, show-, hobby- of fokpaarden zijn, ze hebben één ding gemeen, het zijn allemaal paarden en hebben paarden behoeften.

    Het probleem zit hem niet in de temperatuur, maar in ons voerbeleid.
    Wanneer paarden de mogelijkheid hebben de hele dag te eten, houden zij hun innerlijke kachel goed brandend en hebben zij het niet koud.
    Om dit te realiseren hebben we zelf een hooiruif ontwikkeld waaruit onze paarden de hele dag hooi uit “plukken”. Hierdoor voorkom ik ook dat mijn paarden te dik worden. Vooral de falabella’s hebben gezien hun voormaat daar snel last van.

    Ik ben het er mee eens dat ergens over oordelen veel te gemakkelijk wordt gedaan. Helaas vinden we het makkelijker om elkaar te bekritiseren, dan te luisteren en kijken naar elkaar en te leren.
    Niemand is wijs geboren en er leiden meer wegen naar Rome.

    Mijn basisprincipe is, kijk naar het dier. Wat voor dier heb je en wat zijn de natuurlijke behoeften.

    Het natuurlijk houden van dieren is mijns inziens een illusie. Wij leven nu eenmaal in een wereld vol mensen/wegen/huizen/hekken, etc. Maar we kunnen wel blijven zoeken naar het zo natuurlijk mogelijk houden van onze dieren. Zodat onze wensen niet steeds in houdt dat de dieren alle consessies moeten doen en de volledige rekening betalen.

    Dit kost tijd, geduld, veel praten, luisteren, kijken en leren van onze dieren en elkaar.
    Durven blijven zoeken naar betere antwoorden.

  • rik

    Als we dan toch met de 24/7 regeling beginnen kunnen we ook de katten en honden etc etc 24/7 gaan doen dat zijn van oorsprong toch ook dieren die buiten waren.

    Rik

  • linda

    mijn E-pony/klein paard is 19 jaar en ik rijd haar recreatief. ze is erg graag buiten. als je haar binnen zet staat ze toch telkens bij de deur te duwen dat ze naar buiten wil.
    ze staat al jaren 24/7 lekker buiten. (mits het echt heeeeeel extreem weer is of snel etc )heb haar in het begin wel meer binnen gehad maar als je een keer de deur niet goed dicht doet staat ze zelf lekker buiten.
    in de huidige wei heeft ze een schuilhut waar ook haar voer ligt maar ze komt er alleen omdat ze daar moet eten want ze staat ook vaak genoeg gewoon buiten in de regen te doezelen.
    als ze gewend zijn buiten te staan past de natuur zich aan en krijgen ze vanzelf een lekker dikke vacht en kunnen uitstekend tegen de kou, echter als ze het niet gewend zijn en je zet ze dan ineens buiten dan heb je prijs, ze worden ziek, ze doen een keer een leuke vreugde sprongetje en raken geblesseerd etc.
    als een paard altijd buiten staat (is mijn ervaring) dat deze veel minder blessures heeft, ze gaan niet van de “wc” de weide wereld in en zijn gewoon rustig buiten, op stal krijg je ook stalbenen en ook daar heb je buiten geen last van

    buitenlucht is gezond ! laat het dier in zijn waarde en laat hem lekker buiten met zijn vriendjes spelen

  • Zeinstra

    Ik wil mijn paard heus wel 24/7 in het land zetten. Maar dan mogen ze eerst wel eens bij de gemeentes aankloppen voordat ze dat ons gaan verplichten!

    Wij zoeken al zo’n 7 jaar om meer land, 7 jaar geleden hebben ze de pony’s het land uit gestuurd omdat ze het ergens anders voor wilden gebruiken. Een paar jaar later hebben ze er zand uit het kanaal op gegooid, laten verwilderen en willen het niet meer verhuren.
    En de rest van het land is in handen van een handje vol mensen. Als je je paarden dan nog bij hun mochten weien was er niks aan de hand geweest, maar ja, dat word dus ook niks.

    Als ze ons land kunnen garanderen, kom dan maar op met die regeling. Kunnen mijn paarden ook eindelijk hier in de buurt het land in!

    En daarbij wil ik trouwens wel zeggen dat er bij die regeling ook een regel voor onderdak moet komen. Wij leven van nature ook buiten, maar als het regent willen wij ook graag onder een afdakje staan. Mijn veulen van vorig jaar ging altijd heel hard lopend op stal als het ging regenen. Dus dat moet al genoeg zeggen, op die leeftijd is nog niks aangeleerd.
    En daarbij komt ook nog dat het levensgevaarlijk is om een paard met onweer zonder afdak buiten te laten lopen.

  • Hoeftnietnatuurlijk.nl

    Om een of andere reden slaat men nogal makkelijk door. Als je voor “nauurlijke huisvesting” kiest lijkt het, te vaak, alsof je dan gelijk de “niet natuurlijke huisvesting” volledig moet bekritseren. Er lijkt geen weg meer teug te zijn als je eenmaal voor natuurlijke huisvesting gekozen hebt.

    Degenen die “niet natuurlijk” huisvesten zijn zich bewust van het feit dat paarden hun beweging (en socialiatie) buiten nodig hebben maar maken een bewuste keuze dit in meer of mindere mate te beperken. Zij bekritiseren de natuurlijke huisvesting, over het algemeen, niet maar wel het feit dat hun keuze niet gerespecteerd schijnt te kunnen worden door degenen die voor “natuurlijk all the way” kiezen.

    Hoe dan ook: ik zie liever paarden welk “niet natuurlijk” gehuisvest worden maar toch hun beweging en volledige aandacht en onderhoud krijgen dan het paard welk volledig “natuurlijk” gehouden wordt en waar niet naar omgekeken wordt. Helaas zijn van deze laatsten nog veel te veel voorbeelden van….

  • marlies

    vroeger gewend om snacht naar binnen te gaan en ook bij slecht weer .. Nu kunnen ze zelf kiezen , in t begin gingen ze bij de eerste druppel naar binnen maar nu blijven ze buiten . Ik geef ze elke dag een schone stal met stro maar ze gaan lekker in de bak tussen de plassen liggen…en komen alleen naar binnen om hooi te eten, wat ze dus wel geregeld doen , ook snachts , waarna ze gewoon buiten weer gaan uitbuiken. Ze kunnen ook buiten altijd droog op de verharding staan maar verkiezen zelf de natte bak .
    Vroeger waren ze vaak verkouden….
    Maar ze hoesten niet meer, hoe kan dat nu?
    Ze hebben nu ook geen gefrustreerd gedrag (stalondeugden)meer , zoals bijten op de rand en heen en weer lopen , hoeven schrapen enz.
    Ik vind wel dat als het echt koud en nat wordt en ze zakken tot hun knieen weg , ze dan naar binnen moeten kunnen …..
    Onze honden en katten lopen trouwens ook de hele dag in en uit, lijkt me ook wel fijner als in een bench waar ze net dr kont kunnen keren, 24 uur per dag?
    Eieren uit de bio-industrie worden ook steeds minder gewaardeerd….en daar worden ook steeds strengere regels aan gesteld…
    Er is nog zoveel dierenleed en paarden 24 uur per dag in een box van 3×3 valt daar zeker onder, hoe schoon de gang ook geveegd is …

  • Don

    Zijn er geen grijstinten in deze discussie? In de echte natuur kunnen wilde paarden kiezen voor bos, hoog of laag land, etc. Hier is alles met hekken afgebakend. De paarden kunnen niet kiezen. Voor 24/7 buiten zijn schuilmogelijkheden (bomen of een stal) een vereiste, Wanneer er ruimte gebrek is, kan met de Hit Activ methode op een kleiner stuk grond veel gedaan worden. Voederstations zijn niet perse nodig… onbeperkt ruwvoer in grote ruiven of bakken, zodat de paarden wat moeite moeten doen en het niet over de grond getrokken (en vertrapt) wordt zijn voldoende. Wanneer men zijn paard wat krachtvoer wil geven, kan dit best even buiten de gezamenlijke ruimte gedaan worden, na het rijden. Paarden die wat minder tegen het gure klimaat kunnen, kunnen ook in groepsstallen gehouden worden met eventueel 1 open wand en een kleine uitloop. Er zijn meerdere stallen te vinden die op deze manier werken. In ons land is er niet 1 hectare per paard beschikbaar, maar we kunnen wel beter met de ruimte omgaan dan nu. Met ruimte kan je spelen en met de mogelijkheden ook. Met de (geestelijke) gezondheid van je paard niet….

  • Peter de Boer

    Kunnen we ons niet beter druk maken om dingen die de moeite waard zijn om je druk om te maken??? Iedereen met een beetje logisch verstand weet dat paarden die in de sport lopen niet 24/7 gehouden kunnen worden. Als je geen vaste groep paarden hebt is groepshuisvesting ook geen optie. Dit gaat voor het grootste deel van de sportstallen, pensionstallen en maneges op. Gemiddeld genomen gaan de meeste paarden iedere dag een paar uur buiten komen en daarnaast werken. Niks mis mee. Maar als ik dan hoor dat een eigenaar geen dierenarts belt als zijn paard koliek heeft omdat de kosten te hoog zijn. Paarden te midden van jacobskruid staan. Hoefsmeden zonder oplieding die de paarden zo bekappen dat ze niet meer kunnen lopen. Paarden die 24/7 aan een touw met 35 graden zonder beschutting in de zon staan. Een eigenaar doordeweeks niet naar zijn paard kan maar geen 50 euro wil betalen om hem dagenlijks buiten te laten zetten etc etc. Als we ons daar eens druk om zouden maken en deze zinloze discutie laten vallen dan hebben de paarden die het écht nodig er ook nog wat aan! We hebben allemaal een ideaalbeeld. Zo ben ik geen voorstander van stands. Maar als ik dan op een manege te Roosendaal zie dat de lespony’s niet meer dan 2u pd mogen lopen. Overdag iedere dag buiten staan, bij koliek de 20jr pony voor 4000 euro geopereerd word aan koliek en daarna naar een rusthuis voor gepensioneerde manegepaarden gaat net zoals de rest. Dan heb ik weinig moeite met het feit dat deze pony’s in een stand staan. De meeste paarden die in de les lopen en wel een box hebben hebben geen eigenaar die deze moeite nog koste investeerd! Een ideaalbeeld is heel leuk, maar niet rieel. Blijf bij de les en de dingen die er echt toe doen!

  • stella roomans

    Fijn dat er zo veel en uiteenlopend gereageerd wordt op het artikell van mevrouw Beuker. veel reacties komen van mensen die bereid zijn om na te denken over de optimale manier om (hun) paarden te huisvesten.
    ik ben zelf van mening dat het goed is voor mijn paarden dat ze overdag samen buiten staan en ’s nachts op stal komen, voornamelijk om het voederrantsoen te kunnen reguleren, en daarnaast om droog te kunnen staan/liggen als het die dag veel heeft geregend. Ze zijn eraan gewend, en willen overdag niet eens naar binnen, ookal stortregent het. Er zijn dingen die ik anders zou willen organiseren, zoals het geven van hooi, of het maken van een inloopstal, waar ze zelf kunnen kiezen of ze binnen of buiten staan, maar dat is iets waar aan gewerkt wordt.
    Ik heb mij alleen wel gestoord aan de opmerking dat sportpaarden natuurlijk niet “de hele dag” buiten kunnen staan, dat ze onder een solarium moeten om op te drogen. Ik heb geen ervaring met een solarium, maar volgens mij is het ongezond. Mijn ervaring is dat mijn paarden, ook als ze bezweet zijn, na het afzadelen prima naar buiten kunnen, onder een ademende outdoordeken, om daar verder op te drogen, maar goed, als je ze graag een uurtje op stal wil laten staan, is dat ook niet zo erg. Het hangt heel erg van de stal en de omstandigheden af. Ik ben alleen, en als ik gereden heb, dan ga ik het huis in, dus dan is het heel saai voor de paarden op stal, maar op andere stallen lopen de hele dag mensen rond, en hebben de paarden meer afwisseling en te kijken op stal, als die wat langer binnen staan, is dat vast geen ramp.
    De opmerking om niet te snel iemand te veroordelen die het anders doet, daar sta ik zeker achter. Tegen de particulieren en manegebedrijven, die hun paarden niet naar buiten laten gaan, omdat ze daar de ruimte niet voor denken te hebben, zou ik wel willen zeggen: wees creatief, richt je ruimte en tijd anders in, doe alles om ze wel (een deel van de tijd) naar buiten te laten gaan, en neem anders je verantwoordelijkheid jegens je dieren.
    Tot slot: laten we niet alleen onze meningen, maar zeker ook onze ervaringen met elkaar delen, liever dan te oordelen of te veroordelen.

  • Onderstaande reactie voldeed niet volledig aan de eisen van Horses.nl en is daarom ingekort: Eindelijk eens een stuk van iemand die er niet omheen draait. Want zo is het wel, onze paarden zijn ook mee ontwikkeld die kunnen niet meer dag en nacht buiten, al helemaal onze sportpaarden niet meer. Wat iedereen doet moet ie zelf weten, dan kun je ook goed voor je dier zijn,alhoewel ik eraan twijfel of een paard met een zogenaamd regendeken het lekker heeft in de wei als het constant regent maargoed die hebben er verstand van ( denken ze !!) maar ik word er ook zat van dat iedereen maar oordeelt over anderen. Dierenleed moet aangepakt worden MEE EENS maar laat de mensen die proberen om op hun manier goed te zijn voor dieren in hun waarde te laten. En net wat bv. Edward Gal laatst schreef, Totilas doet het met plezier en dat kun je zien anders doet zo’n beest het echt niet op deze manier. En geloof me dat deze ruiters er echt aan trekken qua training, maar dit paard en nog zoveel meer hebben het echt wel goed. Ceciele, Haaren | 26-10-2009 | 21:42:17

  • Arabesk

    Ik vind Totilas helemaal geen plezier en geluk uitstralen. Ik zie een getergd paard dat onnatuurlijk gehouden en gereden wordt. Maar dat is weer een andere discussie

  • smirre

    Arabesk, zo zie je maar weer dat de mens ziet wat ie wil zien.
    Ik zie namelijk heel wat anders.

    Verder: ik ben ook voorstander van dagelijkse weidegang, maar niet 24/7. Mijn paarden geven meestal zelf wel aan wanneer ze het zat zijn. In de zomer blijven ze graag lang buiten, alleen als de horzels komen willen ze echt naar binnen. In de winter met slecht weer zijn ze het na een paar uur wel zat. Het zijn paarden met veel “bloed”, waarvan er 1 zich helemaal overstuur rent, langs de uitgang heen en weer, netzolang tot je haar eruit haalt. Dus zij bepaald zelf wanneer ze naar binnen gaat. Soms na 6 uur, soms na 2 uur al.
    Helaas kan ze niet alleen op stal, dus de rest moet dan mee, maar die willen toch niet achter blijven. Ik kan dus wel willen dat ze de hele dag buiten blijven, maar ik moet me aanpassen en schipperen.
    Bovendien denk ik dat een beetje ritme ook niet verkeerd is voor een paard. Ik vind paarden die dag en nacht in een weiland staan, vaak erg verveeld overkomen. In “de natuur” moesten ze op zoek naar voedsel en water, en vluchten voor gevaar. In een weiland staan ze maar te koekeloeren, ze krijgen totaal geen prikkels.
    En het is ook echt niet goed als ze in de winter diep in de modder staan, onze sportpaarden lopen daar peesblessures van op.
    De paarden die we nu hebben zijn id niet te vergelijken met de paarden uit de vrije natuur van vroeger.
    Ik denk dus dat de waarheid in het midden ligt.
    Niet het ene is goed en al het andere is slecht.
    Beetje genuanceerder denken is nooit verkeerd!

  • 4horses

    Ik heb mijn fjorden ook getracht in een loopstal met uitloop 24/7 buiten te houden. Het werd een drama. Als je het mij een jaar eerder had gevraagd, was ik absoluut voor 24/7. Nu ben ik echter van mening dat het dus echt voor ieder paard verschilt. De juiste mix van aandacht, beweging, buitenlucht, goed voermanagement is belangrijk. En als de paarden in stallen staan, moet de stal fris, stofvrij, licht en ruim genoeg zijn en moet er contact met andere paarden mogelijk (dus geen dichte wanden). Inmiddels heb ik de ideale mix voor mijn paarden gevonden. Uiteindelijk bestaat die dus wel en is 24/7 geen absolute must meer voor mijn paarden.

  • Christel

    Helaas zijn er nog veel te weinig mensen die meegaan met hun tijd en de afschuwelijke, verouderde inzichten over paarden houden kunnen laten varen. GELUKKIG zijn er ook mensen die wat doen met voor hen tot dan toe onbekende informatie. Het is WEL mogelijk namelijk, als de wil er maar is.

    Ik heb mijn boek van Paard Natuurlijk, van de gelijknamige website, uitgeleend aan de manege waar ik les heb. Dat heeft tot gevolg gehad dat de paarden van de brok zijn afgehaald en ruwvoer worden gevoerd. Daarnaast is er nu dagelijks (de hele dag!) weidegang met alle paarden samen. Het is maar een miniweitje, er is gewoon niet meer. Maar ze staan WEL buiten, met de mogelijkheid sociale dingen samen te ondernemen. ’s Avonds gaan ze naar binnen. Dat is nou een voorbeeld van een manegehouder die met zijn tijd mee gaat en doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt.

    Deze manege was al altijd zijn tijd vooruit door niet standaard te bekappen om maar iets te noemen. De paarden die bekapt zijn op deze manege, zijn een uitzondering.

    IEDER paard kan 24/7 buiten. Ik vind het altijd verschrikkelijk als mensen het argument voeren
    “dat er niet genoeg plek is in Nederland om ieder paard 24/7 buiten te hebben”. Dat is dan maar meteen een argument voor hen om er niet eens moeite voor te doen. Ook heb ik excuses gehoord zoals: mijn paard moet zoveel eten als hij buiten staat, ik krijg hem niet bijgevoerd. Allemaal onzin. Als jij een paard 24/7 toegang tot voedsel geeft, dan kan hij wel genoeg bij eten om de motor draaiende te houden. Maar omdat gemak de mens dient, moet het paard maar aan onze normen voldoen en eten binnen 2-4 keer per dag. En nee, dat gaat een paard niet volhouden, dan wordt hij ziek, moet hij dekens op als hij buiten staat en lukt het allemaal niet.

    Als 24/7 buiten, 24/7 ruwvoer wordt gegeven, kan ieder paard buiten, in alle seizoenen. Kom op, zeg, we hebben het over NEDERLAND, zo extreem zijn de temperaturen hier niet.

    Paddock Paradisje maken en de paarden in NL zijn een stuk gelukkiger!

  • Christel

    Excuus, dat moet natuurlijk zijn dat de paarden op die manege niet standaard hoefijzers aan hebben, maar natuurlijk worden bekapt (al jaren). De paarden met hoefijzers zijn een uitzondering daar.

    Verder: een paard op stal is pure mishandeling. Zoals iemand al sarcastisch zei: dan moeten alle katten en honden ook maar 24/7 naar buiten. Dat is geen vergelijk. Honden en katten zijn holedieren, net als mensen. Zij houden van een hol en zoeken daar beschutting. Of dat nou een grot is, een buitenkennel of een mand onder de tafel, dat doet er niet toe.

    IEDEREEN snapt dat het pure mishandeling is om een hond 24/7 in een bench te houden of een kat 24/7 in een kattenmandje. Maar een paard op stal, wat gezien zijn grootte op precies hetzelfde neerkomt, is gewoon geaccepteerd in deze wereld. En dat is een schande. Paarden zijn geen holedieren, het zijn steppedieren. Als een paard bang is, dan vlucht het de wijde wereld in, het gaat geen hol in. Geef paarden dan ook die mogelijkheid, boots dat na! En ja, NATUURLIJK moet er beschutting zijn. Dat is een groot misverstand, dat 24/7 betekent dat er geen bomen, schuur/stal en beschutting is. Want een goede paardenhouder zorgt er allemaal voor. En dat bedoelde ik met Paddock Paradise: DAARMEE maak je het paardenleven afwisselend. Voor de mensen die dat op bokt nog niet gezien hebben of er nog nooit van hebben gehoord, er is zelfs een NL website over nu.

    http://www.paddockparadijs.nl/

    Ik ken het overigens, ik ben niet de beheerder ervan (zou niet willen dat de goede mensen daar op deze post worden aangekeken).

    Ga met je tijd mee mensen, ga paarden eens een waardig bestaan gunnen.

  • ine

    Mijn paarden staan wel 24/7 buiten. Mét een houten stal en een stenen stal ter beschikking, dat wel. Kunnen ze zelf in en uit. Bij erg extreem nat weer is er een gedeelte met modder maar ze hebben altijd droge grond onder de voeten als ze willen. Ze kiezen zelf waar ze rusten, binnen of buiten en naar gelang het weer wisselen ze ook van houten stal met een open zijde naar stenen stal (koeler) met 2 in/uitgangen. Op de weide komen ze in de zomer na voorzichtig aanweiden 2 x 2 uur per dag. Dekens hebben ze nooit op, ook niet als het 17 C onder 0 is af en toe. Ze hebben naast hooi altijd stro om te knabbelen, nee niet op de vloer, daar liggen in de stallen dikke rubbermatten van Hit actief en van een andere firma. Het kan wél 24/7 buiten. Zelfs met weinig weide. Lever wat weide in en maak een omloop, zet het water ver weg van de stal en laat ze in een groepje lopen en kijk wat er gebeurt.

  • Renske

    Hey nou mijn paard staat gwn 24/7 buite hoor gaat primaa.. ze staat met nog 13 andere op een grote plaats met een ruime schuilstal waar ze met zn allen in zouden kunnen. In de zomer kunnen we een hekje openzetten en dan kunnen ze zelf kiezen waar ze willen staan voor op op de wei. En ja natuurlijk hebben we ook blubber hier maar ook een groot stuk wat gewoon verhard is waar ze gewoon stevig op kunnen staan… Dus het 24/7 buiten met onbeberkt hooi gaat prima. Dan moet dr alleen wel de ruimte voor zijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.