Ga naar hoofdinhoud

67-ste CHIO Rotterdam van start

Jan de Mooij
Donderdag gaat de 67-ste editie van het CHIO Rotterdam weer van start. Met zijn eerste editie gehouden in 1948 is het CHIO Rotterdam het oudste sportevenement van Rotterdam. In de loop der jaren is het concours uitgegroeid tot het grootste hippische evenement van Nederland. We kunnen rekenen op 50.000 bezoekers, waarvan 30.000 VIP's. Daarmee plaatst het CHIO Rotterdam zich in de top drie van grootste hospitality-evenementen van ons land.

Onze samenleving mondialiseert steeds sneller. Als CHIO Rotterdam wilden we de uitdaging aangaan om met de snelste ontwikkelingen mee te komen. De managementwerkzaamheden en -verplichtingen die met zo’n uitdaging gepaard gaan konden niet meer in de vrije uurtjes worden geregeld als bestuurslid. Ik voel mij vereerd dat het CHIO Rotterdam-bestuur mij vorig jaar gevraagd heeft, nadat ik vier jaar bestuurslid ben geweest, om de functie van Algemeen Directeur van het CHIO te aanvaarden. Ik kan nu het gehele jaar door mij drie dagen per week volledig richten op de organisatie, ambities en ontwikkelingen rondom het CHIO Rotterdam.

Het CHIO Rotterdam staat bekend als een excellent netwerkevenement, maar zou natuurlijk nergens zijn zonder het decor van (inter)nationale toppaardensport. Om de absolute wereldtopsport in het Kralingse Bos te kunnen waarborgen, hebben we de laatste jaren enorm in rijbaanbodems en pistes geïnvesteerd. Deze moeten van internationale topkwaliteit zijn voor de beste prestaties en om ook het paardenwelzijn te kunnen garanderen.

De springhindernissen zijn eveneens van de nieuwste materialen gemaakt. Een hindernis is vaak een sponsoruiting, het moet er gewoon perfect uitzien. Maar net zo belangrijk is ook hier weer het paardenwelzijn. Onze balken zijn niet meer van hout gemaakt, dat kan splinteren, maar van kunststof waaraan het paard zich niet zal bezeren.

Ook aan de grooms is gedacht; met eetfaciliteiten op het stallingsterrein hoeven zij niet te ver van hun paarden vandaan om naar het ridershome op het pisteterrein te gaan.

Al deze ontwikkelingen hebben ertoe bijgedragen dat het CHIO Rotterdam ieder jaar weer een hoge beoordeling van de FEI krijgt. We zijn niet voor niets het enige evenement in Nederland met een O-status!

De landenwedstrijden die aan deze O-status verbonden zijn bieden dit jaar ook weer het beste van de paardensport. Er doen maar liefst zeventien landen mee aan de Nations Cup springen. Ik ben zeer trots dat het CHIO Rotterdam bij het springen 5 ruiters uit de top 8 van de wereld heeft aangetrokken, maar ook het gouden Nederlandse team met Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder.

De Nations Cup dressuur heeft dit jaar een nieuwe formule. Rotterdam hanteert als eerste de FEI-pilot waarin de vier dressuurcombinaties van een land op donderdag de Grand Prix rijden, de twee best scorende ruiters van het land vervolgens op zaterdag de Kür op muziek rijden terwijl de andere twee combinaties eerder die dag al de Spécial hebben gereden. Alle vier de resultaten tellen mee voor de uitslag van de landenwedstrijd en die is er dus pas zaterdagavond!

Het is belangrijk dat het CHIO Rotterdam uitstraalt dat het een nationaal evenement is met een Rotterdamse signatuur. Ter promotie hebben wij op grote ‘visuals’ in de hospitality-ruimten onze helden uit de Nederlandse paardensport, zoals Edward Gal, Adelinde Cornelissen en Jeroen Dubbeldam, geprojecteerd met iconen van de stad Rotterdam, zoals de Erasmusbrug, het Stadhuis, de Markthal en de indrukwekkende skyline van Rotterdam. Op deze manier is het CHIO Rotterdam ook een etalage voor de stad Rotterdam.

Over media-aandacht heeft het CHIO Rotterdam dit jaar vooralsnog niet te klagen gehad. Zo is er een aparte landelijke NRC-bijlage verschenen in het teken van het concours en zal BNR Nieuwsradio vrijdag live vanaf het terrein radio maken. Clip My Horse en de NOS hebben samen tien camera’s om vier dagen topsport in beeld te kunnen brengen.

Ik hoop dat Rotterdam en de rest van Nederland net zo trots zal zijn op het CHIO Rotterdam als ik!

Jan de Mooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.