Ga naar hoofdinhoud

Bestgaand rijpaard

Foto Lonneke Ruesink
De bedenkers van de Pavo Cup hadden twintig jaar geleden nobele bedoelingen. Er moest een eind komen aan de zadelrubriek, een soort beauty contest waarin juryleden zochten naar het mooiste plaatje en de ruimste gangen. Het ‘bestgaand rijpaard’ had immers weinig met een toekomstig Grand Prix-paard te maken. In de Pavo Cup zou het om de aanleg gaan, om de functionaliteit van de beweging.


Het toenmalige KWPN vond dat fokkers en sporters behoefte hadden aan voorlichting. De Pavo Cup moest een aanschouwelijke les worden. Te oordelen naar de huidige stand op de WBFSH-ranglijst is dat goed uitgepakt. Maar ik weet niet of de fokkers en sporters die vorige week de Pavo Cup volgden steeds de juiste voorlichting kregen. Ik ben bang dat het spektakel van de zadelrubriek nog een beetje in onze genen zit.

Het leek mij bijvoorbeeld geen goed signaal dat de juryleden van de eerste finaleproef de onrijdbare draf en galop van Franklin met negens waardeerden. Ik vond het eigenlijk wel een beetje raar dat de Duitse topamazone Eva Möller bij het overrijden van ‘s lands beste drie vierjarigen een paard onder het zadel kreeg dat zeer matig galoppeerde. Hoeveel paarden hebben de Nederlandse fokkers vier jaar geleden voortgebracht die wél beschikken over drie goede basisgangen? Die stonden dus allemaal lager dan deze spectaculaire draver.

Opnieuw vonden de juryleden van de ‘aanlegtest’ die de Pavo Cup officieel nog steeds is, dat kortbenige vossen geen aanleg hebben. De Hannoveraanse hengst Brandon (Belissimo M x Donnerhall) en het onooglijke vosje Futurisme M (Apache x Prestige VDL) eindigden nog net niet onderaan. Beiden excelleerden in gedragenheid en balans.

We kunnen trots zijn op de Nederlandse uitvinding die ‘Pavo Cup’ heet. Een vrije proef waarin de jury aan de deelnemers vraagt om bepaalde figuren en oefeningen te tonen. Maar ik zou pas echt trots zijn als de jury ook ‘Doe eens normaal man!’ zou zeggen tegen de ruiter die met 25 kilo in elke hand aan de mond van een vijfjarige merrie zit te trekken. En ik zou het een goed idee vinden als de steward op het voorterrein op zou treden tegen de amazone die een vierjarige merrie over de hele lange zijde laat piaffe-passageren.

Deze ‘professionele africhters’ werd geen strobreed in de weg gelegd. Ze kregen topcijfers en lovende woorden van de jury. Als dít de Pavo Cup is, zeg ik: laat maar zitten. Als we zó jonge paarden beoordelen, smacht ik naar de Skala der Ausbildung.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze opinie verscheen woensdag 20 augustus 2014 in De Paardenkrant.

27 reacties op “Bestgaand rijpaard

  • H. Hegeman

    Goed verhaal D.W. waar ik helemaal achter kan staan. Juist om deze reden ga ik niet meer naar de Pavo kijken en juist om deze reden is mijn 5-jarige thuisgebleven. Dat is gewoon een lekker paard dat fijn kan lopen en schakelen en dat ik niet voor ‘nobele’ doeleinden bovenin laat trekken. Helaas is de trend die jij schetst ook doorgedrongen tot de dressuurring. Hoe vaak zie je niet dat fijn gereden paarden die netjes in balans lopen en losheid laten zien het moeten verliezen van de spectaculaire doordrammers? Ik doe daar zelf als jurylid niet aan mee want al die hardlopers zijn op den duur doodlopers. Jammer.

  • eddy crul

    Beste Dirk Willem Rosie en meneer/mevrouw Hegeman.Dit is juist wat sommige mensen (waaronder ikzelf) hier de laatste maanden hebben willen duidelijk maken.(voornamelijk dan in de dressuurring)Sommigen werden daarvoor beledigd en belachelijk gemaakt met irrelevante argumenten door anonieme schrijvers en toch gingen ze door omdat dit zo belangrijk is voor de geloofwaardigheid en misschien wel de toekomst van de dressuurwedstrijden.Ik heb dan ook deze opinie met veel plezier gelezen.De laatste zin zegt boekdelen. vr gr EC

  • dom boertje

    dat topmensen zo met hun paarden omgaan kan ik ook niet aan zien maar hoe groter de belangen hoe ernstiger dit gebeurd hetgeen trouwens niet alleen in de rijpaarden brance gebeurd ook de tuigpaarden brance zeer vaak gebeurd je ziet daar ook maar weinig mensen waarbij de teugels losjes op het paard liggen en zonder opzet kunnen rijden en daarbij hebben ze de teugels ook nog eens onderin het bit zitten Ik heb dikwijls gezegt dat ze die mensen te teugels moesten afsnijden en er worsttouwtjes in plaats van teugels in de handen moesten hebben kunnen zij eens voelen wat pijn is en daar wordt nooit wat van gezegd

  • Laura Ginsel

    helemaal uit mijn hart gegrepen Dirk Willem, ben zwaar tegen al die jonge paarden proeven, hoeveel zie je er terug als ze een jaar of 10 zijn? Kapot gereden en afgedankt, met een beetje geluk misschien in de fokkerij terecht gekomen maar voor de sport ongeschikt geraakt….

  • Wouters

    Pavo cup!!!!
    Ach hoeveel van de toppers in de Pavo cup zie je op latere leeftijd nog in de sport
    Het is meer opleiding geworden om je paard duur aan welgestelde recreatieklanten te verkopen.
    Wouters

  • Paardenfokkerij-Olympus

    Als je van paarden houdt, smacht je er naar om het skala goed te kunnen doorgronden en goed toe te kunnen passen. Want het berijden van een paard kan, heel gemakkelijk en vaak, zijn welzijn schaden. Paardrijden is dan ook vaak heel confronterend voor jezelf, wanneer je het net niet goed genoeg gedaan hebt en wanneer je paard je dat lichamelijk laat zien door ongemak of blessures of de bespiering op de verkeerde plekken.
    Het skala is een verlengde van de Duitse Rijvoorschriften uit het leger. Paarden waren te duur om ze door de soldaten in de prak gereden te worden door rukken en schoppen en vast te rijden. Het skala heeft dus vooral een zeer praktische achtergrond ipv een ideële.
    Het skala is een proefondervindelijk bewezen systeem om je paard tijdens de africhting/het gebruik h e e l te houden.
    Dit wordt al nauwelijks begrepen , dus laat staan een van de eerste basis stapjes van het skala zoals de ontspanning.Over de rest hebben we het nog maar niet.
    Meende ik aanvankelijk dat de ontspanning nodig was ,logischerwijs, omdat gespannen spieren niet trainbaar zijn dan is dat maar een halve waarheid.
    Paarden zijn biomechanische wondertjes. Als je je verdiept in hoe geavanceerd het paardenlichaam functioneert dan wordt je al snel duidelijk dat het een groot geheel is van perfect in elkaar grijpende processen tijdens de beweging. De lichaamscoördinatie omvat iedere spiervezel , iedere zenuw, iedere pees of band, fascia, ieder ligament speelt zijn rol. Het wordt wel eens vergeleken met een heel groot orkest. Als er een instrument niet perfect op tijd invalt, of uit de maat speelt, of niet goed opgesteld staat kortom niet perfect functioneert gaat dat de timing en daardoor ook de klank van andere instrumenten verstoren en wat klein begint ontregelt steeds meer totdat het orkest uiteindelijk niet meer om aan te horen is. Zo is dat ook in het paardenlichaam. En de dirigent heeft een heel belangrijke taak hierin om dit te voorkomen.
    De dirigent die dit alles, deze perfecte coördinatie, aanstuurt zijn de hersenen van het paard, die via zenuwprikkels alles laat functioneren.
    Welnu het grote geheim van echte schoonheid in de rijkunst is de perfecte aansturing door de hersenen. Deze kunnen alleen bij een paard goed functioneren wanneer een paard kalm en ontspannen is in zijn hoofd. Spasmen zoals op de tong bijten , ongelijke passage, hoog wapperende voorbenen zijn allemaal vormen van spasmen, dus een foutieve coördinatie. En vroeg of laat zal het paard daar zijn Waterloo in vinden.
    Wetenschappelijk is bewezen dat afwijkingen van een zuivere coördinatie, de oorzaak is van kreupelheden en blessures waar dan ook!!!
    Het skala heeft veel meer diepgang dan de meesten denken. Dus ik vind ,a le Rosie, het een mooie afsluiting van deze bijdrage om te smachten naar het begrijpen de volle betekenis van het skala der ausbildung. De beoordelingen tijdens de Pavo cup zullen dan wezenlijk anders zijn.
    Sjaak Hoedjes
    Bergen NH

  • CAMMETJE

    Zouden die mensen in de pavo cup eigenlijk ook bitloos kunnen rijden? Kun je je paard in ieder geval geen geweld meer in de mond aandoen.
    Mij benieuwen hoe het er dan uitziet.

    Uta Gräf kan het wel!!! Een grandprix proef bitloos rijden. En dat ziet er heel paardvriendelijk uit.

  • MJ Kochx

    Helemaal eens met de column, vind het concept van de PAVO cup prima, namelijk met meerdere paarden in de baan de tijd krijgen om je paard correct voor te stellen en een aantal malen een bepaalde oefening te laten zien.
    Daar wil ik mijn paard wel aan ‘blootstellen’ en hem eerlijk voorstellen (heb ik in het verleden ook gedaan). Dat ik dan waarschijnlijk niet naar de volgende ronde ga, neem ik voor lief, mijn paard heeft ervaring opgedaan en ik heb veel geleerd over de reactie van mijn paard in een andere omgeving. Geen stress, ik hoef er geen brood van te eten, dus voor mij en mijn paard geen druk.

  • bart freriks

    Helemaal met de column eens,ook ben ik het eens met dom boertje.Wij zitten zelf al zo,n 25 jaar in de aangespannen hackney sport en het lijkt er op dat het los zijn en het gymnastizeren van een aangespannen paard niet meer telt.de jury plaatst liever een 4 jarig paard gereden op het tweede gat van de liverpoolstang boven een correct en vriendelijk gereden paard wat net zo goed, zo niet beter over de benen gaat maar een tikje minder front heeft.De jury kiest voor het zgn “spektakel”.De voorlichtende werking naar de rijders en het publiek word door deze manier van jureren helemaal te niet gedaan,wat als gevolg heeft dat kinderen vanaf 14 jaar in de zg young riders rubriek de hackneys ook maar in het tweede gat van de liverpool stang gaan rijden.De grootste fout maakt in de aangespannen sport de jury.Vaak niet gehinderd door enige ervaring met het daadwerkelijke aangespannen rijden verwachten zij van een jonge hackney een ereklasse verrichting.In de dressuursport hoor je vaak:…… heeft een jong paard,10 jaar bij zich.bij de aangespannen sport zijn ze dan al bijna bejaard en zijn ze al voortijdig afgeserveerd.Het zou de jury sieren een paard naar leeftijd en kunnen te beoordelen dan bant men deze praktijken vanzelf uit en kan het publiek ook het verschil gaan zien tussen een 4 jarige limiet pony en een oudere ereklasse pony.

  • Ceciele

    Mooi stukje en ik kan me daar bij aan sluiten. Ik heb dit jaar weer een keer mee gedaan ondanks dat mijn paard er nog niet helemaal klaar voor was, en dat bleek ook want ze was in Schaijk ook zo onder de indruk van alles dat ze niet meer wilde, terwijl ze in Oirschot de hoogste dag score voor de keuring liep, maar dat terzijde.

    Ik verbaasde me ook enkele jaren geleden over het stuk dat in de IDS stond, dat ze geen getrixste paarden wilden zien maar paarden die op eigen benen zouden lopen. Maar je doet anders gewoon niet mee. In het verleden moesten we een proef rijden met vaste oefeningen, vond ik beter maar dan zouden het er meer moeten zijn net als de hengsten competitie.
    Maar zoiezo kijk maar eens naar hoeveel paarden er uiteindelijk hoog in de sport eindigen die op de Paco vooraan hebben gelopen.

    Nog 1 ding mijn eigen paard was geen dressuurpaard, kort voorbeen overbouwd bla bla, maar ach loopt toch lichte Tour !!

  • ponylover21

    helemaal met je eens. ik vind de Pavo cup op deze manier niet meer leuk om te kijken,

  • Geurt

    Een aantal weken geleden was de discussie over de jurering van jonge dressuurpaarden in verden een item. Daarnaast gaan deze kampioenschappen in 2016 over naar het kwpn. Nu blijkt dat in ons land dezelfde duisterheid bestaat over de jurering en tot een discussie leidt. Een aantal weken geleden heb ik gezegd dat er geen duidelijke afspraken zijn over hetgeen er gejureerd moet worden en dat daar afspraken over gemaakt moeten worden. Daarnaast is het in mijn ogen onmogelijk dat dat hengstenkeuring-of ex hengstenkeuringscommissieleden een onderdeel van de jury zijn. Laten we nu eindelijk eens wat gaan doen aan jury’s en niet alleen bij de pavo maar aan het systeem in z’n algemeenheid.

  • rick

    In grote delen kan ik akkoord gaan met wat U schrijft. U spreekt over enkele paarden die naar uw zienswijze niet correct werden gereden, c.q. geschoold werden. In elke competitie van B tot Grand Prix zie je wel eens dingen gebeuren waarvan je zegt dat het over de limiet is. Om dan een leuk testmoment, want meer dan dat is de Pavo cup ook niet, onmiddellijk in vraag te stellen in een sportwereld waar volwaardige evenementen slag om keer van de kalender verdwijnen om nooit meer terug te keren, lijkt mij iets te ver. Het K.W.P.N. en al hun medewerkers dienen wij te salueren voor hun voortreffelijk, meestal onbezoldigd werk.
    Ja, er mag meer controle komen, ja, er mag meer transparantie komen in de jurering (cfr. Verden), ja, jongen paarden dienen geschoold te worden in plaats van hen kunstjes aan te leren maar om nu een initiatief als de Pavo Cup af te schieten, neen, daar wordt niemand beter van. En ja, U mag uw artikel op hangen aan één of meerdere paarden die volgens uw inzien en aanvoelen niet correct beoordeeld werden, maar vergeet dan niet die mensen te bespreken die het wel correct trachten te doen. Kritisch mag, moet je zijn als reporter. Kritiek om de kritiek lijkt mij voor geen enkele partij zinvol. Geheel niet ter zake, maar ik kan me best vinden in de jurering van de Pavo Cup editie 2014. Wij hebben het geluk gehad zowat alle combinaties gezien te hebben en het lijkt mij dat er zeer correct gejureerd werd.

  • Bram van der Zijden

    Dirk Willem,
    ik ben het dit keer van harte met je eens.
    De toekomst zal uitwijzen of ook deze ’toppers’ ooit
    het niveau van de Grand Prix zullen bereiken. Het is
    de hoogste tijd zowel het doel van de Pavo Cup als van
    de WK jonge paarden opnieuw onder de loep te leggen.
    En vervolgens de juiste keuzes te maken bij de
    beoordeling! ‘Aanleg… of ‘goed gereden zijn….’

  • Irene

    Het lijkt erop dat fokkers veel spektakel willen zien. Pas op een hengstenshow geweest. De springpaarden was allemaal wel ok, maar de dressuurpaarden kreeg je tranen van in je ogen. Die beesten komen helemaal opgefokt binnen, lekker met harde muziek. Zwaaien geweldig hoog met de voorbenen, achterbenen blijven achter en worden amper opgetild. Er was een paard bij dat blijkbaar ook al in de subtop meeliep. Amazone kreeg de mond van het paard niet verder opengetrokken anders zou de neusriem breken en tegelijkertijd flink met een zweep aantikken. Publiek vond het geweldig. Later op de site van betreffende amazone gekeken en ze vond dat het geweldig was gegaan. Persoonlijk vond ik het welzijn van de paarden ver te zoeken en als ik het zo begrijp is het bij de Pavocup al net zo gesteld.

  • josta steenbekkers

    fijn dat dit nog eens gezegd wordt iedereen wordt in de mallemolen meegesleurd. Daarbij komt dat dan telkens weer een nieuw excuus wordt gezocht voor het feit dat de paarden uiteindelijk niet kunnen doorstromen. Ik vond het wel grappig om te lezen dat dan nu de theorie is… een grandprix paard is een ander paard dan een paard wat de jonge paarden rubrieken goed loopt…….. Het is toch gewoon een verkeerde beoordeling van waar talent zit… Het jammere is ook dat het een voorbeeld is voor fokkers ruiters en juryleden. indoctrinatie ten top. Wat me ook opvalt in de jonge paarden proeven is dat ze alles in trajecten doen galop stap en draf Dus weinig overgangen hoeven te rijden… terwijl in het vertrekken schakelen en terugkomen juist het talent te beoordelen valt… maar goed dat zal wel als reden hebben dat dan andere paarden dan de bedoeling is boven komen te staan… En dat een ruime draf enigszins meetbaar en dus uit te leggen is.. in de beoordeling

  • Desiree

    Helemaal mee eens. Ook ik heb met open mond de cijfers van sommige paarden gadegeslagen, had soms het idee dat ik een verkeerde bril op had.
    Maar wat ik ook echt te gek voor woorden vond is dat een paard die DUIDELIJK bloed in de mond heeft, gewoon door mag rijden. Ze rijden zowat over de jurytafel heen en nog word het niet gezien. Ik heb echt op het punt gestaan om een klacht in te dienen. schandalig vind ik het.
    Gaat het om NAAM of om het paard????

  • Desiree

    He! Het wordt eindelijk eens gezegd! en dit mag van mij veel vaker gezegd worden! Letten op goed en CORRECT gereden zijn, beweging i.p.v. uiterlijk paard, en vooral aanpakken als er niet correct maar eerder grof gereden wordt!

    Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden!

    Ik hoop dat veel mensen zich luid bij deze woorden aansluiten.
    Immers, zwijgen is toestemmen!

  • francisca

    hellemaal mee eens …. het heeft er niks meer mee te maken hoe correct een paard loopt …. en ik vind ook dat er geen afstammeling meer op het papier mag staan . want als de afstammeling niet naar de zin is heb je als ruiter van je paard er bij voorbaat geen kans . (hoe goed het paard ook loopt ) te belachelijk dat je punten krijgt op afstammeling van je paard.

  • H. Paerels

    Vier jaar geleden, tijdens de Pavo Cup in Veghel, werden de jonge paarden van met name de mensen met de bekende namen, langdurig opgerold met de kin op de borst in extreem hoge tempi.
    Toen ik daar melding van maakte bij de steward van het KWPN was deze uitermate geïrriteerd en vroeg mij “Of ik me wel realiseerde dat dit bekende mensen waren, die weten waar ze mee bezig zijn”.
    Daarmee was voor hem de kous af en ging hij verder in zijn boekje lezen.
    Vele omstanders ergerden zich overduidelijk aan het losrijden van deze amazones.
    Het punt is dat de gemiddelde steward hier in Nederland niet bekwaam is.
    Juryleden lopen mee met de modetrends en je kunt je afvragen of ook zij bekwaam zijn.

  • Karel

    Zolang de functionaliteit van alle te presenteren onderdelen niet nauwkeurig met de ideale voorbeelden wordt vastgelegd, blijft het een modefeestje van de juryleden waar spektakel, smaak, willekeur en bekende namen en afstamming de hoofdmoot vormen. Om de aanleg van een dressuurpaard te kunnen bepalen is een tactmatige, gebalanceerde arbeidsdraf allesbepalend en die wordt amper of helemaal niet beoordeeld.
    Daar komt nog bij dat de juryleden vaak hun eigen vlees keuren. Paarden van andere stamboeken worden geweerd of uitgesloten waarmee het PAVO- onderonsje in dit stadium steevast eindigt in een selffulfilling prophecy waar de handel goede sier meemaakt en de verdere carrière van deze paarden meestal als een nachtkaars uitgaat.

  • Lise

    Deze keer ben ik het helemaal met u eens! Al denk ik dat het publiek en de fokkers hier ook een belangrijke rol in hebben. Zolang zij smullen van jonge paarden die met zwaaiende voorbenen en in de houding getrokken door de baan gaan, zal dit blijven bestaan.
    Sterker nog, er wordt aan ruiters/amazones geadviseerd om het rijtechnische deel achterwege te laten en meer show te laten zien. Alles omwille van wat de fokkers graag willen zien. Niks geen gedegen opgeleid sportpaard, nee show en spektakel! Ik ben daar pertinent tegen.

  • Leonie

    Men vergeet dat dressuur er is om je paard te rijden, en niet dat het paard er is om dressuur mee te rijden! Ben niet tegen het rijden van wedstrijden maar de oefeningen hebben als doel om het paard tot een goed rijpaard te maken dat gezond, tot op hoge leeftijd bereden kan worden. Ze zijn niet bedacht voor de wedstrijd ring.

  • Marleen

    Ben het idd helemaal eens met je dirk jan…. Het concept van de pavo is prima en zou best heel goed kunnen zijn maar die KWPN jury s moeten er echt per direct uit!!! De enige WAARVAN JE KUNT ZEGGEN DIE NOG PAARDEN TOT GP AFRICHT EN/OF HEEFT AFGERICHT is meneer hamming. Alleen heeft die weer te veel belangen omdat die daar een hoop van zijn leerlingen staat te jureren! Al die andere die er staan te jureren zijn zo oud als de weg naar rome en en hebben minstens de afgelopen 15 jaar niks te maken gehad met t opleiden van paarden of ruiters op GP niveau. De paarden die van nature fijn in balans lopen en een goede techniek laten zien vragen ze of ze over hun eigen benen kunnen laten lopen, en de amazone die de hele voorkant in haar handen heeft( iedereen weet wie ik bedoel) en der paard geknepen staart loopt wordt de hemel ingeprezen over haar manier van paarden voorstellen. IDD laat die pavo cup maar t gaat er bijna eerder op lijken dat als je de pavo cup wint je gegarandeert bent dat je paard nooit op allerhoogste niveau mee zal doen!

  • Floor

    Dirk Willem , misschien is de komst van het WK jonge paarden naar Ermelo een kans om de huidige situatie te veranderen. Naast hetgeen dat jij omschrijft zit het programma van de top vrij vol met de selecties voor Verden, het WK en zo goed als aansluitend de Pavo Cup.

    Trek het moment van de Pavo Cup finale iets naar voren, vul het inhoudelijk in als selectie voor Verden dus met de FEI proeven voor 5 en 6 jarigen. De CK gebruik je dan eventueel net als nu als regionale selectie. Beoordelen op africhting en kwaliteit ipv (show)kwaliteit.
    Tijdens de NMK het WK laten plaatsvinden en er is een top evenement!

    Ondervangen we gelijk het “probleem” dat de Pavo cup jury een verse wereldkampioen moet beoordelen, dit was voor mijn gevoel namelijk mosterd na de maaltijd.

  • trea

    Helemaal mee eens wij gaan al jaren niet meer het is meer een feestje op naam van de ruiter/eigenaar dan van het paard en vergeet niet de afstammeling die is ook van groot belang voor de einduitslag
    Met het bestaand rijpaard vroeger moest je tenminste nog 3 goeie gangen hebben dat hoeft nu niet meer nu moeten ze alleen maar met 2 voorbenen kunnen draven dat de achterbenen de bak slepen voor de volgende combinatie is geen probleem scheelt weer werk voor de organisatie ☺
    Maar is de merrie veulen of hengsten keuring zo veel anders dan …. Nee echt niet gewoon eens gaan keuren zonder info geen eigenaren geen bloedlijnen gewoon op wat je ziet denk dat we dan heel andere uitslagen krijgen op Veel keuringen
    maar ja dat is Utopia en dat gaat nooit gebeuren dus gewoon loslaten en niet naar kijken dan hoef je je ook niet te ergeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.