Ga naar hoofdinhoud

Bezig met het beste

Foto Lonneke Ruesink
Hengstenhouders, voerleveranciers, verzekeraars, stamboeken, ze maken moeilijke tijden door. De Paardenkrant wilde weten hóe moeilijk en belde met een aantal grote hippische organisaties. Kommer en kwel, zo klonk het in koor, met een mooie ‘dissonant’ van de FNRS die als organisatie zelfs groei doormaakte in 2012. Maar de winstgevendheid bij de FNRS-aangesloten ondernemers staat wel degelijk onder druk.

We blikken terug op een jaar waarin stamboeken en de KNHS veel leden verloren. Nogal wat paardenliefhebbers beëindigden hun hobby, concoursen gingen ter ziele, de hippische activiteit nam af. En de economische vooruitzichten voor 2013 zijn zeker niet gunstiger. Maar ondanks de treurnis op de binnenlandse markt ben ik ervan overtuigd dat het nieuwe jaar mooie kansen biedt aan iedere paardenman of -vrouw die zich weet te onderscheiden.

In het kader van datzelfde artikel in De Paardenkrant belden we namelijk ook met KLM Cargo. Dat bedrijf heeft een topjaar achter de rug! Niet eerder vlogen er zo veel paarden naar verre bestemmingen. In Azië en Latijns-Amerika kennen ze geen crisis, in Noord-Amerika beschikken de rijken die paardrijden en de sport ondersteunen nog onverminderd over het kapitaal om hun passie te bedrijven. Azië, Noord- en Zuid-Amerika; het zijn onmetelijke markten. Die hebben twee dingen met elkaar gemeen: ze kunnen niet fokken en ze kunnen geen jonge paarden opleiden.

Dat kunnen wij wel. En vooral de paardenmannen en -vrouwen onder ons die zich in de fokkerij en de sport weten te onderscheiden. Het laat zich gewoon uitrekenen wanneer het extreem sterk gedaalde aantal dekkingen een tekort aan talentvolle pony’s en paarden gaat opleveren. Er mag hier lokaal dan een guur buitje vallen, in grote delen van de wereld schijnt de zon. Op de eerste bezichtiging in Ermelo stonden de handelaren al klaar om goed springende hengsten, die Den Bosch niet hadden gehaald, in te slaan.

Niet alleen 2013 wordt het jaar van de lange adem. De hele productiekolom van sport en fokkerij gaat de komende jaren crisisbestendig worden. Fokkers moeten beter gaan fokken. En gaan samenwerken met ruiters, die op hun beurt beter (en vaak ook langduriger) moeten gaan africhten. Fokkerij wordt steeds belangrijker om aan een gewild product in je stallen te komen, Paul Hendrix zegt daar in een aflevering van De Kettingbrief in De Paardenkrant interessante dingen over. Hij bedoelt dan natuurlijk wel de top van de markt.

Dat is dan ook het goede voornemen voor 2013 en voor alle jaren die volgen, in recessie of hoogconjunctuur: alleen bezig zijn met het beste.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen zaterdag 29 december in De Paardenkrant.

4 reacties op “Bezig met het beste

  • R. Breimer

    En dan nog durft de KNHS haar leden extra te laten betalen voor een startpas. Die sowieso al veel te duur is. Vind het dan ook niet vreemd dat er mensen zijn die stoppen met de sport. Vroeger kon je voor wat je nu moet betalen, 2 paarden starten.

  • Harrie

    Ja…maar vroeger kocht men ook twee broden voor het zelfde geld van nu een brood…

  • P de Boer

    Het eerste wat je je zou moeten afvragen, wat voor paarden gaan er dan naar die landen? En fokken we vandaag de dag nog de paarden die uiteindelijk hiervoor geschikt zijn?

  • Agnes van den Broek

    Tja, Het ware drama zal voltooien (hippische branche)als we ook nog”paarden belasting” moeten gaan betalen tussen de 500&700 euro’s per jaar!(te ziek voor woorden!)
    Dat is voor de gemiddelde man/vrouw niet op te hoesten.
    Hoe pak je iemand zijn hobby,sport,levenswijze en zijn passie af!
    En voor heel veel mensen ook nog hun werk!

    We laten er heel veel voor om dit te kunnen doen,en dan worden we zo gehekeld.
    De meeste mensen kunnen het al (bijna)niet meer bolwerken de kosten voor hun paard bij elkaar te sprokkelen,en deze mensen gaan echt niet op vakantie e.d.
    Paarden worden net als kinderen luxe “artikelen”.

    De KNHS FNRS KWPN NRPS e.d kunnen alvast hun werknemers flink gaan uitdunnen en er zal een record aantal mensen hun paard afschaffen op een niet zo leuke manier (bijv.slacht/verwaarlozing)die gaan echt niet allemaal per vliegtuig naar een andere eigenaar.
    De hele Hippische structuur gaat zo naar de gloria.
    Geen paarden,geen omzet voor: stalhouders,smeden,voerleveranciers,dierenartsen,ruitersportzaken en ga zo maar door.
    wedstrijden zullen zeldzaam worden een te kostbare aangelegenheid.
    alleen de echte rijke stinkerds die kunnen het zich nog veroorloven om met hun achterste op een paardenrug te vlijen.

    Gehandicapten kunnen dan geen “equi therapie” meer genieten, Welkom terug in de middeleeuwen!

    We moeten er met zijn allen tegenaan om het kaas niet van ons brood te laten eten,het hoort bij onze cultuur! en dat mogen ze niet zomaar van ons afnemen!
    Ik wens iedereen een goed uiteinde en een strijdbaar 2013!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.