Ga naar hoofdinhoud

Blog Debora Pijpers: Teamwork makes the dream work

Exclusief
Demi Vermeulen met Burberry en Debora Pijpers. Foto: FEI/Liz Gregg
Laatste blog van Debora Pijpers voor Paardenkrant-Horses.nl. De dressuuramazone van Dressuurstal Van Baalen was op de Paralympische Spelen als coach en groom van Demi Vermeulen en maakte dus alle gebeurtenissen van nabij mee.

Het is nu dinsdagavond. De atleten en het begeleidingsteam zijn direct uit het vliegtuig onder politie-escort naar Tivoli in Utrecht gereden waar zij ontvangen werden door familie en vrienden tijdens een Welkom Thuis Event. Er werden emotionele foto’s en filmpjes getoond, er was muziek, alle sporters werden gehuldigd. Wat een sfeer, wat een warm welkom!

Zeven medailles

Met een recordaantal van zeven medailles – en dus een aandeel van meer dan 10% in het totale aantal medailles van Team NL – mag deze Paralympische Spelen voor onze paardensporters zeker een succes genoemd worden. Wat staat er aan de basis van dit succes? Doorzettingsvermogen, nuchterheid, een belangrijk team aan professionals om de sporters heen, zeer veel onmisbare betrokkenen én op het moment dat het er toe doet als sporter precies het juiste doen.

Hoofd koel

“Er gebeuren altijd onverwachtse dingen tijdens De Spelen”, is een uitspraak die ik vaak tijdens onze voorbereidingen op De Spelen gehoord heb. Mijn eigen coach Coby van Baalen benadrukte het belang van het bij jouw eigen manier van trainen en coachen blijven en het belang van je hoofd koel houden. Dit leek mij een duidelijke, heldere missie. In Rio zelf bleek dit minder eenvoudig dan ik had gedacht. Wat komt er veel op je af!

Tegenslagen verwerken

Terwijl ik zelf uit alle macht bezig was met mijn hoofd koel te houden, zag ik om mij heen een interessante ontwikkeling. Ik zag een paradressuurteam dat naar elkaar toegroeide. Ik zag een team dat elkaar onvoorwaardelijke support gaf. Ik zag ruiters die elkaar op het juiste moment ruimte gunden en ruiters die elkaar op het juiste moment een hart onder de riem staken. Ik zag blijdschap, ik zag teleurstelling. Ik zag strijdvaardigheid, ik zag zelfstandigheid. Vol verwondering heb ik gekeken naar de vechtlust en nuchterheid waarmee deze ruiters na een tegenslag weer onverstoorbaar verder gingen. Ik denk dat pararuiters nog meer dan reguliere ruiters gewend zijn om tegenslagen te verwerken. En ja, ik denk dat ik van deze instelling als ruiter en coach nog veel kan leren.

Teamwork makes the dream work

Teamwork makes the dream work. Frank Hosmar (individueel brons, kür brons, teambrons), Nicole den Dulk (teambrons), Rixt van der Horst (individueel brons, kür zilver, teambrons), Demi Vermeulen (individueel zilver, teambrons) en Sanne Voets (individueel goud): dank jullie wel voor de mooie sport de afgelopen week. Jullie zijn een inspiratie!

Debora Pijpers, coach en groom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.