Ga naar hoofdinhoud

Luxeprobleem

Tot nu toe had Rob Ehrens een gouden baan. Hij deed waar hij heel erg goed in is: ruiters en paarden naar goud coachen. Zonder daarbij mensen voor het hoofd te hoeven stoten. Er konden er steeds maar vier gaan, daar had iedereen vrede mee. Maar dat wordt nu helemaal anders. Ik voorspel gemopper. Niet omdat ik dat wil, maar om ons erop voor te bereiden.

Als we volgende week naar Rio moesten, zouden Wout-Jan van der Schans/Aquila SFN, Johnny Pals/Fernando, Willem Greve/Carambole en Frank Schuttert/Go Easy de Muze helemaal geen slecht figuur slaan. Maar ja, dan zou Rob Ehrens de helden van Caen en Aken, de grossiers in goud, thuis moeten laten.

Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Jeroen Dubbeldam heeft op dit moment maar één probleem: Zenith is nu al in vorm, hoe houd je dat al die tijd in stand? Jur Vrieling heeft een nog groter luxeprobleem: Glasgow van het Merelsnest is druk bezig om Zirocco Blue te evenaren.

Ook de twee andere golden boys zijn bepaald niet kansloos voor Rio. Maikel van der Vleutens topper Verdi is in de kracht van zijn leven en toonde in de Wereldbekerfinale vormbehoud. Iets lastiger liggen de kaarten voor Gerco Schröder. Wie gelooft er nog in een miraculeuze comeback op het hoogste niveau van Glock’s London, ook al sprong hij donderdag voor het eerst in lange tijd weer eens over een 1.30 m-parcours. Maar Gerco, een uniek sterke ruiter, heeft Cognac Champblanc ook nog.

En dan heb ik de naam van Harrie Smolders, de nummer 2 van de WB-finale, nog niet genoemd.

Over Rob Ehrens wordt wel gezegd dat hij graag met dezelfde mensen werkt, dat hij met een vaste equipe een gouden teamgeest heeft gecreëerd. Maar Ehrens heeft in zijn ambtsperiode wel degelijk gewisseld. Yves Houtackers, Albert Zoer, Vincent Voorn, Piet Raijmakers sr., ook zij wonnen medailles onder leiding van Ehrens.

Het verschil met het verleden is dat Rob Ehrens nu waarschijnlijk moet gaan kiezen tussen evenwaardige kandidaten. En daarbij de druk voelt die nu eenmaal ontstaat als de regerend Europees en Wereldkampioen naar de Olympische Spelen gaat. Nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse paardensport mocht een Oranje team zo níet falen.

Hoe rustig kabbelt het dressuurwereldje verder. Wilt u de opstelling voor Rio de Janeiro vast weten? Edward Gal gaat met het paard dat hij het meest geschikt acht (als Undercover niet afkoelt, wordt dat Voice). Hans Peter Minderhoud kiest voor Johnson, maar heeft Flirt achter de hand. Zelfs Diederik van Silfhout heeft een alternatief, mocht er onverhoopt iets met Arlando aan de hand zijn.

En de vierde man? Ja, duhhh, dat is een vrouw. En een hele goeie. We kunnen die goeie oude Parzival nog niet missen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])

3 reacties op “Luxeprobleem

  • Carola van Galen

    Wat een leuke column, raak geschetst! Ik wens Rob Ehrens alle wijsheid en succes toe, en de duidelijkheid in de opstelling in het dressuurteam scheelt weer een hoop sores.
    Bedankt DWR!

  • Patrick

    Minder ingewikkeld dan je doet voorkomen. Ehrens zal die combinaties kiezen die hun zelf hebben bewezen op 5* niveau. Op de OS zijn zeer zware omlopen een garantie. Op Rob zijn briefje staan Jeroen/Zenith, Maikel/Verdi, Jur/Zirocco bovenaan. Gerco/Cognac en Harrie/Emerald zullen strijden om de 4e plaats in het team. Allen bewezen combinaties op dit niveau, vorm zal echter wel van belang. Mocht er een combinatie afvallen dan zal Greve/Carambole de eerste keuze zijn.

  • Jack

    De absolute top in Nederland wordt in het springen gelukkig breder. Naast het gouden kwartet is Harrie ook een topkandidaat om mee te gaan naar Rio, die zie ik wel liever dan Gerco of Maikel. Maar met de huidige brede top zouden er ook 2 volwaardige teams naar Rio kunnen gaan die om de medailles kunnen strijden. Ik mis in dit stuk in ieder geval wel Leopold van Asten met Zidane en, in mindere mate, Lisa Nooren. Ze heeft niet de ervaring, maar zeker wel het niveau.

    Verder heeft Jeroen Zenith misschien wel vroeg in vorm, maar hij gaat zelf alleen als hij Zenith in augustus ook nog in vorm heeft, en dat heeft hij. Kortom, laat de OS qua springen maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.