Ga naar hoofdinhoud

Dierenwelzijn

Up To DateVan alle woorden waar je alle kanten mee op kunt, is het woord ‘dierenwelzijn’ wel het meest van elastiek. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om slecht beleid mee te verdoezelen, maar ook om niet op te vallen terwijl je bezig bent om geld aan een paard te verdienen.

Zo zette de KNHS het woord ‘dierenwelzijn’ in toen de paardensportbond zich met zijn rare rhino-adviezen zodanig in een hoekje had geverfd dat er echt geen ander excuus meer voorhanden was. Uit welzijnsoverwegingen mochten de paarden die deelnamen aan de indoorkampioenschappen in Ermelo niet op stal. De zwaretourpaarden mochten wel ’s ochtends knallen in de Grand Prix, vervolgens een dag op de trailer doorbrengen en aan het eind van diezelfde dag nog een keer knallen in de kür op muziek. Dit alles uit overwegingen van dierenwelzijn…

Vorige week werd Jack Sparrow vanwege zijn dierenwelzijn niet aangeleverd voor het verrichtingsonderzoek. Volgens eigenaresse Carolyn de Roo moet de hengst zó veel merries bedienen dat een drieweekse training in Ermelo er echt niet bij kan. Nu is het zo dat alle eigenaren bij aanmelding van hun hengst de voorwaarden voor deelname aan de hengstenkeuring ondertekenen. Hierin staat dat oudere hengsten een verkort verrichtingsonderzoek in het voorjaar dienen te doorlopen. Dat is om te voorkomen dat niet-gekeurde hengsten merries gaan dekken. Een test lopen én veel merries dekken is inderdaad te beschouwen als een bedreiging voor het dierenwelzijn, maar ik zou dan zeggen: dek geen merries als je je hebt verbonden aan een test.

Met fokkers die het risico lopen om volgend jaar een register B-veulen bij hun merrie te krijgen heb ik geen medelijden. Voor hen geldt de oude paardenwijsheid: ogen open of portemonnee open. Ik heb meer moeite met eigenaren die hun hengst ter dekking stellen en vervolgens menen dat ze boven de wet staan.

Over dierenwelzijn gesproken: met je paard topsport bedrijven en hem dan nog een volledig tweede leven in de wei gunnen, dat vind ík nou dierenwelzijn. Ik heb de jonge Wiljan Laarakkers met de uitzonderlijke Olympic Up To Date (foto) uit het niets zien doorstomen naar de wereldtop. En ik heb meegemaakt hoe Bert Romp met Waldo naar Barcelona ging om daar als vierde man achter het net te vissen (er waren toen maar drie gouden medailles voor het springteam beschikbaar). Respect voor deze twee paardenmannen die zo verknocht waren aan hun makkers in de sport.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 27 maart 2012 in De Paardenkrant.

Klik hier voor alle columns die in De Paardenkrant verschenen

6 reacties op “Dierenwelzijn

  • dressuuramazone

    Als de hengst naar Ermelo gaat geef je hem toch uit handen…hij wordt minder goed gereden en dat is zonde….hij loopt meer risico…ik zou hem ook niet uit eigen beheer willen geven.

  • g

    dressuuramazone :
    Als je aan het “spelletje ” mee doet , weet je aan welke regels je je hebt te houden.
    Nu is er eerst reclame gemaakt met Jack Sparrow en dekt hij al veel merries, en nu trekken ze hem terug.
    Dat hij naar het verrichtingsonderzoek moest wisten ze van te voren.
    Ik vind het gewoon de boel bedonderen !
    Maar als fokker ben je ook niet goed wijs als je met een hengst dekt voor 2000,- die nog nergens goedgekeurd is en nog niets gepresteerd heeft .

  • Senja

    Leuk spelletje wordt er op dit moment in de dressuur gespeeld. En dan allemaal domme ganzen die fokken met Jack Sparrow. lekker doen lekker de prijs opdrijven en goed doorgaan dan worden de paarden helemaal onbetaalbaar. Het gaat echt de goede kant op in de dressuur vooral doorgaan zou ik zeggen. Dat alles voor het dierenwelzijn (NOT) en domme ganzen met teveel geld. Excuus voor de serieuze fokker/sporter.

  • Meta

    Quote Edward: http://www.presidentdressagestables.nl

    “Jack Sparrow is ruim vijf maanden geleden als groen paard bij mij onder het zadel gekomen. In korte tijd heeft hij zeer veel moeten leren en presteren. Na zijn goede optredens tijdens de Hengstencompetitie en de eerste hengstenshow in Duitsland kregen we ontzettend veel dek aanvragen en dekt hij momenteel iedere dag. De dekkerij kost een jonge hengst enorm veel energie waarbij wij dan liever zien dat hij in zo’n drukke periode weinig getraind wordt om hem lichamelijk te sparen. Vandaar dat ik van mening ben dat het op dit moment niet fair is tegenover de hengst om hem donderdag aan te leveren.”

    Ik denk het te begrijpen .

    Edward geniet momenteel een zeer hoog aanzien in Duitsland ,hij wordt op de hengstenshow als een koning binnengehaald en krijgt staande ovaties ,hij weet hengsten die hij net onder het zadel heeft met veel verve en souplesse voor te brengen .

    Dan rijdt hij ook nog eens op een Oldenburger (Jack Sparrow) en logisch dat dat zeer hoge verwachtingen oproept bij de showfinistische oosterburen.

    Jack Sparrow levert elke dag 1 (?) portie sperma, die portie wordt weer verdund en verdeeld in meerdere porties , zeg 8 (?)

    Als we er vanuit gaan dat hij het weekend vrij heeft… kom je al gauw tot een eenvoudige rekensom….

    1 portie per dag = 8x € 2000,- = € 16.000

    5 dagen = 5x €16.000,- = € 80.000

    3 weken,15 dagen =15x €16.000,- = € 240.000

    Na 3 weken zijn er 120 porties beschikbaar à € 2000,-……

    Dat er dan niet ook nog eens op het hoogste niveau getraind wordt siert de trainer ( Paul Schockemöhle bijvoorbeeld verlangt dit wel van Totilas en dat zien we terug in zijn gedrag en prestaties en wie weet ook aan de kwaliteit van het sperma ?)

    Dat fokkers kiezen voor een nog niet goedgekeurde dekhengst staat hen vrij….

    “Fokken is en blijft gokken”…

    😉

  • AC

    Bedankt, Meta, helemaal met je eens.

    De beslissing, één nog niet goedgekeurde hengst in te zetten nemen de fokkers…
    OP HUN EIGEN RISICO! En als er vraag naar de hengst bij de merriehouders is, had eigenaresse Carolyn de Roo moeten zeggen “ah, sorrie, mag nog niet, Jack Sparrow is nog niet goedgekeurd!”?

    Helaas hoef je vandag de dag jouw paarden promoten, als je er geld mee verdienen wilt, daarom (en ook voor de Duitse fokkers) ook de beslissing Jack Sparrow niet op dit moment naar de verrichting te geven maar voor het eerst de kwalificatie voor de Bundeschampionat en vervolgens (waarschijnlijk) ook de Bundeschampionat te doen… Alles reclame, als de hengst er goed scoort!!! En dus ook de mogelijkheid nog meer geld te verdienen.

    Dierenwelzijn in dit traject? Daar kunnen wij alleen maar hopen dat Carolyn en Edward er goed naar kijken, maar anders zullen zij met de hengst ook weiniger geld verdienen…

  • Paula's Pony/paardenopvang

    Dierenwelzijn is je paard rust geven in de wei met een stal en verzorging als hij 10 of 20 jaar heeft gewerkt in de manege.
    En niet enkele reis naar de slager !

Reacties zijn uitgeschakeld.