Ga naar hoofdinhoud

Dichtgetimmerd

John Bierling
John Bierling. Foto De Paardenkrant
De KNHS krijgt er de laatste tijd flink van langs. De ‘wilde’ wedstrijden waar de hippische bond graag grip op krijgt, de beoordeling van het B-springen (die bij veel amateurs op weerzin stuit), de L-amazone die gestraft werd voor een HC-rondje M terwijl een 1,40-combinatie probleemloos KNHS-kampioen kon worden in de klasse Z, de hoge administratieve boetes en de onmogelijkheid om daartegen in beroep te gaan; wij deden er in De Paardenkrant en op Horses.nl verslag van. En de KNHS heeft dat geweten.

Als hippische media zijn wij voor de KNHS-werkorganisatie de brengers van het vervelende nieuws. Des te opmerkelijker vind ik het dan ook dat ‘Ermelo’ voor journalisten een volstrekt toegankelijke club blijft. Perswoordvoerder Jacques Verkerk en directeur John Bierling zijn één telefoontje van ons verwijderd. En op lastige vragen krijgen wij eerlijke antwoorden. Bierling publiceert op de opiniepagina van deze krant persoonlijk een reactie op het tumult over de administratieve boetes.

Daarmee toont de KNHS aan een moderne, open communicerende organisatie te zijn. Men treedt er de vraagstukken op een volwassen manier tegemoet. Voor journalisten is dat een verademing vergeleken met de situatie bij het KWPN. Over deze organisatie hoor ik nooit iemand klagen. Maar deze serene rust kan te danken zijn aan het feit dat het KWPN communicatief compleet is dichtgetimmerd.

Om te beginnen heeft het KWPN zichzelf als vereniging monddood gemaakt door de Ledenraadsvergadering besloten te verklaren, een unicum in het verenigingsrecht. Het stamboekkantoor lijkt net een thermoskan met hete koffie. Hij zit potdicht, maar zo nu en dan klinkt er toch een geluidje. En dat is dan enige tijd nadat een journalist een vraag heeft gesteld. Dat kan alleen schriftelijk en het antwoord komt altijd via directeur Johan Knaap.

Daarom hadden we laatst geen reactie van tuigpaardinspecteur René van der Kuil op een artikel over wachthengsten die zich vaak revancheren in sport en fokkerij. Voordat de KWPN-visie de KWPN-communicatieprocedure had doorlopen, lag het artikel al op de persen. Op de vraag hoe het komt dat de zilveren olympiër Verdi een fokwaarde van slechts 126 heeft, kregen we geen antwoord. De vraag hoe het komt dat er voor het eerst sinds mensenheugenis geen predicaten aan rijpaardhengsten zijn uitgedeeld, werd met een lang citaat uit het selectiereglement beantwoord.

In een democratie vervult de journalistiek de rol van waakhond. Gemeentehuizen en ministeries zijn erop ingericht, we hebben zelfs een Wet Openbaarheid van Bestuur. Dat hoort allemaal bij de 21-ste eeuw. Maar tot dat moderne heden is het KWPN nog niet doorgedrongen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 17 april 2013 in De Paardenkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.