Ga naar hoofdinhoud

Go AES!

Het Gouden springteam in Caen met bondscoach Rob Ehrens.Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
‘Medienstar Niederlande’, zo moest mijn presentatie op het Liebenberger Pferdeforum heten. De top van de FN en nog zo’n tweehonderd Duitse liefhebbers van sport en fokkerij kwamen vorige week ten zuiden van Berlijn bijeen om van mij te horen hoe wij met dat landje van zeventien miljoen inwoners, dat qua oppervlak bijna negen keer in het Duitsland van 85 miljoen inwoners past, vorig jaar die achttien WEG-medailles in Caen hebben gepakt. En hoe het toch mogelijk is dat het KWPN al jarenlang het leidende stamboek ter wereld is.


Met dat eerste redde ik me wel. Rabo Talentenplan, SFN, N.O.P. en dan maar focussen op het kampioenschap. Néé! Niet geld verdienen bij Jan Tops, goud pakken op het WK.

Maar met dat tweede kon ik niet uit de voeten. ‘Het KWPN al jarenlang het leidende stamboek ter wereld’? “Ooohh, volgens de WBFSH bedoelt u”, hield ik mij van den domme. “Maar wát nu als de WBFSH een idiote rekenmethode hanteert om tot een stamboekranking te komen?”
Vervolgens presenteerde ik de resultaten van de stamboekranking die De Paardenkrant vorig jaar na afloop van de Wereldruiterspelen in Caen maakte. Gewogen naar stamboekomvang stond het KWPN bij het springen niet op de eerste, maar op de zesde plaats, bij de dressuur op plaats twee. De Belgen van SBS en BWP zijn de beste springpaardenfokkers en de Denen de succesvolste dressuurpaardenfokkers!

Die Duitse gezichten zag ik opklaren. Alsof ze liever door de nóg kleinere buren België en Denemarken verslagen wilden worden. Dat kon ik weer niet op me laten zitten, dus zei ik dat we vandaag de dag de successen van fokkers niet aan hun respectieve stamboeken moeten toerekenen. Dat een andere meetlat op stamboeken van toepassing is. Die van value for money.

Ik stelde dat het KWPN wel degelijk het beste stamboek ter wereld is. Qua selectiesysteem, qua transparantie van de foktechnische informatie. Maar het KWPN is in Nederland ook de duurste en wil je daar wel voor betalen? Of heb je dat systeem niet nodig en kun je zelf wel bepalen met welke merrie en hengst je wilt fokken?

Ik was nog niet thuis of ik las de kort geding-dagvaarding van het AES waarmee het goedkoopste stamboek in Nederland de KNHS wil dwingen om haar solidaire houding met het KWPN op te geven. Ook in Nederland geboren Z-paarden, Oldenburgers en AES-ers moeten in Nederland aan Pavo- en Isah Cup deel kunnen nemen. Go AES! Haal je recht. Het is het recht van iedere fokker en paardensporter.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze opinie verscheen woensdag 1 april in De Paardenkrant

10 reacties op “Go AES!

  • Martin Oostendorp

    U heeft helemaal gelijk,maar overstappen naar een ander stamboek doet men niet zo gauw ,alleen al uit gemakzucht ,en internationaal heeft arrogante
    KWPN nu eenmaal een betere naam.

  • a.zekveld.

    Het KWPN dus wél het beste stamboek van de wereld, en dan vraagt u zich af of een fokker daar wel voor wil betalen? Graag zelfs. Wat je daar niet allemaal voor krijgt! De hele hengsten-database, die volgens mij tonnen heeft gekost om dat boven water te krijgen. Je hoeft maar één verkeerde aanparing te voorkomen en je hebt jarenlang je contributie terugverdiend. En dat is nog maar 1 voordeel. En op de hengsten-en merriekeuringen kan een fokker met eigen ogen groepen afstammelingen bekijken en beoordelen van de eerste jaargangen van de (meest gebruikte) hengsten. Dat zou ik echt niet willen missen. Dan heb je het minste ruis op de lijn om je hengstenkeuze te bepalen.Welk systeem zou je dan anders kunnen gebruiken, is mijn wedervraag? Soms het systeem dat Horsetelex aan het ontwikkelen is?? En meneer Oostendorp, welk een kwelling moet het wel niet zijn (geweest). Hopelijk heeft u wel deze zware stap genomen.

  • A.c.m. van der Dussen

    Het AES kijkt niet alleen naar exterieur maar vooral naar prestaties Het AES is mede zo goedkoop door sponsoring door b
    Black Horses Stable van de paspoorten

  • jozef jansen

    Ik heb niets tegen het KWPN en voor niets gaat de zon op, maar afstammelingen zie ik nog steeds op de concoursen (of juist niet) Verder weet de handel het best welke hengsten verkopen en welke niet. Ik hecht verder geen waarde aan het oordeel van een man met een hoed die waarschijnlijk nog nooit op een paard gezeten heeft. Hengsten die verkopen dekken, de rest niet, van welk stamboek dan ook. Kies een stamboek waar je je wel bij voelt, het gaat alleen om de registratie en je eigen mening, inzicht en professionaliteit en als je het leuk vindt om met een paard aan een touwtje te lopen zoals Hans Horn ooit zei dan doe je dat toch lekker. (Doe ik zelf ook nog wel eens stiekum)

  • Dirk Willem Rosie

    Geachte heer Zekveld,
    Fijn dat u meedoet aan de discussie.
    Ik zoek niet naar een alternatief systeem voor het KWPN, dat ís er al. Het heet AES, Zangersheide, Oldenburg etc. In Nederland en Europa hebben burgers vrijheid van economisch handelen. In dat licht bezien past het de KNHS niet om het KWPN behulpzaam te zijn bij het in stand houden van een vorm van gedwongen winkelnering. Nederlandse fokkers van bijvoorbeeld AES- of Zangersheide-paarden worden gediscrimineerd, óf ze worden gedwongen om dan toch maar te registreren bij het KWPN. Dat is het springende punt in deze kwestie.

  • a.zekveld.

    Beste heer Rosie, ik reageer vooral op uw eerste (en in mijn ogen ook)oorspronkelijke colomn. Dus niet op uw toevoeging, gemaakt tijdens uw thuisreis. Ik reageer op uw stelling dat het KWPN duur is en daarmee suggereert u gelijktijdig dat de leden teveel betalen, ergo, geen waar krijgen voor hun centen. Voor het beste stamboek ter wereld qua selectiesysteem en transparantie. Dat systeem heb ik wel nodig, in ieder geval denk ik hiermee mijn voordeel te kunnen doen. Dat is mijn antwoord op uw retorische vraag. En ik geef graag 50 tot 100 euro meer uit om lid te zijn van dat stamboek. Ik probeer zoveel mogelijk informatie te vinden over de vererving van hengsten. Fokkerij is wetenschap, genetica. Waar een ander misschien een extra leuk setje beenbeschermers of zadeldekje voor aanschaft of andere belangrijke uitgaven mee doet. Daar is ook niets mis mee hoor. Wat uw toevoeging betreft, over gedwongen winkelnering en discriminatie van andere stamboeken, daar kan ik waarschijnlijk wel met u meegaan, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet goed op de hoogte ben van de selectieprocedures.

  • Arjan oostendorp

    Beste,
    Het KWPN is zeker niet het hoogst geplaatste Stamboek, gezien het feit; de buitenlandse Stamboeken waaruit het KWPN is ontstaan, ja, de Geldersen en Groningers maar vergeten we Holstein, Engels Volbloed, SF, enz. niet.
    Het KWPN is inderdaad een heel duur ICT bedrijf ! Waar een paardenbestand in is opgeslagen, super TOP ! Maar verstand en kijk op paarden, dat hebben de medewerkers van het KWPN nagenoeg niet.
    Bij het KWPN wordt gekeken naar fokker, eigenaar maar als het aangeboden paard in beeld komt, dan wordt er niet opgelet !! Dus Ja, KWPN een heel duur Stamboek !
    Bij het AES, Studbook Zangersheide, BWP, daar zijn nog echte paardenmensen, die verstand en kijk hebben op paarden, die het paard bekijken !
    Voor een redelijk bedrag !Dus in verhouding met het KWPN, goedkoop.
    Al eerder heb ik aangegeven dat ik twijfel aan de deskundigheid van inspectie van KWPN, de ene inspecteur zegt, “wat een geweldig paard “, vervolgens kraakt een andere inspecteur hey zelfde paard af.
    Terug naar de basis en ogen gebruiken in het veld en niet op het scherm !

    Go AES Go, haal je recht

  • jw

    Als ik hier boven kijk naar de titel ,Go AES dan is het meest gericht tegen de KNHS,zoals eerder deze week al een stuk hierover verscheen op of in horses.nl.
    Het kwpn is zeker een goed stamboek,maar men noemt steeds onze kwpn paarden ,maar als ik in tweede en derde generatie kijk,dan praten we toch over paarden die uit een ander stamboek vaak duitse stamboeken voortkomen.Laten we Cornet,of clinton pakken werden deze door het kwpn aangewezen of gekeurd nee,pas toen ze olympiade liepen,en genoeg dekten werd het kwpn wakker,dat er geld te verdienen was door ze te keuren.Maar in een tijd waarin alleen de grotere ruiters en stallen duur verkopen,zal de gewone fokker toch kijken naar de kosten.En wat maakt het uit of een paard nu een aes of zangersheide of oldenburger papier heeft als het over alles heen kan ,dan wil iedereen dat paard hebben,of mee dekken.Dus keuze genoeg om over te stappen naar een ander stamboek ,en relatief goedkoper,maar het is mooi als ons kwpn paarden het goed doen.En ieder moet naar zijn eigen beurs kijken
    A van Dussen wat hebben we aan een mooi exterieur als ze niet kunnen presteren,dan kies ik liever voor een iets mooier exterieur en een goed sport paard.

  • jw

    Wat ik ook heb meegemaakt bij mensen die op aanraden van inspecteurs de hengsten keuze hebben gebruikt die zij aanraadden,veulens als drie jarigen niet eens bekeken werden bij opname voor stamboek.
    Deze vorm van hengstenkeuze ruikt niet gezond.

  • Han Coolen

    Zekveld…KWPN-promotie..De juryleden hebben het allemaal gelezen, u een goed seizoen toegewenst.

    Maar….Je hoeft niet allemaal tot de Amish te behoren om een goed Christen te zijn.

    Prettige Paasdagen.. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.