Ga naar hoofdinhoud

Goed nieuws

Deze column was eigenlijk bestemd om de wijdverbreide criminaliteit in de paardenhandel aan de orde te stellen. We zijn de laatste tijd tot de conclusie gekomen dat een heleboel bankiers en vastgoedmensen, die eerder door het leven gingen als slimme en geslaagde zakenmensen, eigenlijk niets anders zijn dan keurig uitziende misdadigers.

Met trucs en listen verrijken zij zich ten koste van mensen die op een gewone manier hun brood proberen te verdienen. Van dat soort criminelen hebben we er helaas ook nogal wat in de paardenwereld, in en buiten Nederland. Dus toen ik het ware verhaal van een miljoenendeal rond een beroemd paard op het spoor kwam, dacht ik: de volgende column moet maar eens gaan over de criminaliteit in de paardenwereld.

Ik sprak de fokker en mede-eigenaar van een beroemd paard, dat door de andere mede-eigenaar – een beroemde ruiter – voor laten we zeggen vier miljoen euro was verkocht. Alleen de ruiter liet de fokker in de waan dat het paard voor drie miljoen was verkocht. En het vierde miljoen verdween in de achterzak van de ruiter.

Ik stond op het punt om iemand met het uiterlijk van de ideale schoonzoon en het innerlijk van een schurk (zo zitten witteboordencriminelen doorgaans in elkaar) te ontmaskeren. Maar toen ik het artikel ter verificatie voorlegde aan mijn bron, trok hij zijn medewerking aan de publicatie in. De fokker vond het zielig voor de familie van de ruiter en wilde bij nader inzien geen verantwoordelijkheid dragen voor de emotionele gevolgen van de publicatie.

Over het feit dat onrechtmatige zelfverrijking in de paardenhandel vrij spel heeft, zou deze column gaan. Maar toen kwam ik vrijdag op de centrale keuring in Heerjansdam. En overstemde het goede nieuws van dit evenement alle negatieve besognes rond mijn al dan niet bewerkte bron.

Op die Zuid-Hollandse keuring zag ik dat in elk geval de fokkerswereld een enorme vooruitgang heeft doorgemaakt. Vroeger was zo’n keuring een saaie boel, nu voerden goede paarden en adequate voorlichting de boventoon in een leuk, afwisselend programma.

De volgende dag in Aken wist ik zeker dat dit een positieve column ging worden. Wim Ernes had zich als enige van het jurykorps teweer gesteld tegen de groepsdwang waar juryleden op meerdaagse evenementen aan blootstaan, namelijk dat de winnaar van gisteren ook die van vandaag moet zijn. Na zijn strapatsen in de Grand Prix, was Damon Hill in de Spécial weer in vorm. En dan hoort hij niet van de moeizaam coördinerende Desperados te verliezen. Hulde aan Wim Ernes en alle andere juryleden die zich aan vooroordelen kunnen onttrekken.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 10 juli 2012 in De Paardenkrant

3 reacties op “Goed nieuws

  • iemand

    Beetje “vreemd” verhaal wel. Als Je “A” zegt, moet je eigenlijk ook “B” zeggen en anders nog helemaal niets zeggen……..

  • Laura Dijkhoff

    Dit is een laf artikel om bewust iemand te beschadigen. De omschrijving is dusdanig, dat iedere paardenliefhebber weet wie er bedoelt wordt, maar ze niet beticht kunnen worden van smaad, want bewijzen ontbreken en niemand wordt met name genoemd. Vind ik ook misdadig, want dan kun je jezelf ook niet verdedigen. Laf dus.

  • Met@

    Nou ja…duidelijk toch,dit stuk gaat over corruptie binnen de wereld van de paardensport!

    Quote Wikipedia: ‘Corruptie is het politieke, sociale of economische verschijnsel waarbij iemand in een machtspositie ongeoorloofde gunsten verleent in ruil voor wederdiensten of als vriendendienst.
    Corruptie is het symptoom van een slechte economische situatie, een slechte regering of een slecht ondernemingsbeleid. Het gaat ten koste van de arme of eerlijke mensen en is gunstig voor criminelen. Het beschadigt een van de fundamenten van de democratie en de openbare orde, namelijk dat iedereen dezelfde rechten heeft. Corruptie leidt tot privileges aan degene die betaalt en onthoudt deze aan degene die niet betaalt.’
    Dusss: partijdigheid,belangenverstrengeling en eventueel financieel belang of voorkeur hoort absoluut niet thuis binnen de jurysport!
    Het gebeurt echter overal waar mensen bij betrokken zijn ,vooral als er status of financieel gewin in het spel is.Dagelijks worden wij toch geconfronteerd met zaken waar een luchtje aan zit, mensen die er een dubbele boekhouding op na houden of die met twee maten meten.De regering doet het,de tandarts,de makelaar,de RK kerk doet het,Albert Hein doet het met zijn plofkippen en kiloknallers(wij eten perslot liever goedkoop dan eerlijk!),omhooggevallen politicie met 8 jaar HAVO doen het..BANKEN doen het met ons pensioengeld etc etc.

    Ik vind het wel grappig hoe meneer Rosie plotseling “het licht ziet”…louter en alleen door de passievolle daad van een eerlijk jurylid.Ja het raakt een mens diep en zet ons weer eens aan het denken..
    EN meneer Rosie 😉 de definitie van het woord “slim” komt ook in een heel ander daglicht te staan als je het gewoon ff googled !
    Mattheüs schreef het ooit in het oudste boek ter wereld “Een verleiding is een verlokking iets verkeerds te doen door een belofte van genot, gemak of voordeel” (nieuwe vertaling 😉
    Halleluja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.