Ga naar hoofdinhoud

Het beste achterwaarts

‘De speciale prijs voor het beste achterwaarts-gaan was voor Dorothee Schneider met de zevenjarige Fackeltanz, die voor de beste zit voor Juliane Brunkhorst.’

Zo eindigde het persbericht over de finale van de Nürnberger Burg-Pokal. Een zin die zeker niet de kolommen van alle kranten gehaald zal hebben, maar ik begin er dit stukje graag mee. Hoe succesvol moderne dressuurafrichters buiten Duitsland ook zijn, het is leerzaam om te blijven kijken naar hoe het in de bakermat van de dressuur, Duitsland, toegaat.

Vaak genoeg heb ik trainers verdedigd die verder denken en handelen dan de richtlijnen van de klassieke Duitse africhting, ook en vooral tegen aantijgingen van mensen die menen het dierenwelzijn in pacht te hebben. Ik vind het acceptabel dat de bovenlijn van een ouder, goed getraind Grand Prix-paard méér wordt opgerekt dan in het klassieke Duitse rijsysteem is toegestaan.

Maar aan de rek- en strekoefeningen op het hoogste niveau gaat een half paardenleven vooraf. Het hele opleidingstraject van jonge paarden is in het Duitse systeem in de beste handen. Dat begint al met de Bundeschampionate, waar alleen paardvriendelijk geschoolde vijf- en zesjarigen een kans maken. Op het allerlaatste moment wint dan nog nét het paard met de meeste aanleg, maar niet als er ook maar iets van spanning aan te pas komt. Steeds weer kijkt de jury of een combinatie wel ‘de juiste weg van de africhting’ bewandelt.

Na de Bundeschampionate is het Duitse systeem nog maar halverwege. Heel belangrijk is de fase die afgelopen weekeinde in Frankfurt voor dit jaar werd afgesloten. Zeven- tot en met negenjarige paarden namen deel aan de finale van de Nürnberger Burg Pokal, een Lichte Tour-circuit dat geldt als voorbereiding op de Louis d’Or-prijs die speciaal voor jonge Grand Prix-paarden is ingesteld. Duitsland waardeert en beloont de ruiter die met zijn paard langzaam naar het heel zware niveau toegroeit.

En in die finale van de Nürnberger Burg Pokal zijn daar dus die extra prijzen voor ruiters die ‘de juiste weg van de africhting’ het meest voorbeeldig bewandelen. De prijs voor de beste zit ligt erg voor de hand (geen reden overigens om ‘m niet in te stellen), maar die voor het beste achterwaarts-gaan vind ik werkelijk briljant. In deze oefening woont de waakhond van de goede africhting. Elke ruiter die trucs afdwingt bij zijn paard kan op een grom of beet rekenen.

Dorothee Schneider liet zien dat haar toekomstpaard Fackeltanz – rechtgericht en wel – zijn rug honderd procent gebruikte om zijn beenplaatsing te coördineren. De winnares van olympisch teamzilver won daarmee de hoofdprijs van de basisafrichting.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 18 december in De Paardenkrant.

3 reacties op “Het beste achterwaarts

  • Silvia van der Horst

    Deze column van DWR is mij uit het hart gegrepen. Helaas was er naast de speciale prijs voor het beste achterwaarts gaan op hetzelfde concours ook een prijs voor het jongste geplaatste paard in de Grand Prix Kür. Naar mijn mening geeft men daar een verkeerd signaal mee af. Iedere sporter wil graag een prijsje winnen dus kan met een zo jong mogelijk paard starten nog iets opleveren. Dat lijkt mij niet de bedoeling van een paard-gerichte opleiding. Ik erger me al jaren aan de trots van ruiters/amazones dat hun topper eigenlijk nog een puber is. Ook in de springsport is het schering en inslag dat pas 8-jarige paarden op 1.60 niveau lopen. Eén keer zou misschien niet erg zijn maar er gaan altijd jaren van versnelde opleiding aan vooraf. Ik zou dan ook liever een bos wortelen voor het oudste paard (mits 15+) zien en een verklaring van goed gedrag voor de ruiter/amazone. Deze heeft het paard netjes heel en fris kunnen houden. Mijn eerste verklaring zou gaan naar Anky (Bonfire met pensioen met 17 jaar, Salinero met 18) en Adelinde. Parcival verdedigt komend voorjaar zijn WB-titel en is dan 16 jaar. Hulde. Ook bij de springpaarden zijn er voldoende voorbeelden van krasse knarren.

    Het blijkt dat zelfs paarden van 10 jaar grote kampioenschappen nog niet goed kunnen volhouden, zeker niet als ze in het voortraject niet gespaard zijn.

    Het zou de FEI sieren wanneer ze strengere leeftijdsregels zou hanteren. Laten we zuinig zijn op de paarden.

  • Karel de Lange

    Wat moeten ons daarbij precies voorstellen als dit paard zijn rug voor 100% gebruikt om zijn beenplaatsing te coördineren? Wat gebeurt er dan precies met de rug van dit paard en met zijn romp die onverbrekelijk met de rug verbonden is?

  • Aimee Albers

    Deze column vraagt om beeldmateriaal.
    Is er een video beschikbaar van de beste zit en het beste achterwaarts?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.