Ga naar hoofdinhoud

Hobbyfokker

Ze hadden me een stuk of twaalf stellingen toegestuurd. Daar moesten we dan maar eens pittig over discussiëren. De KWPN-afdeling waar ik afgelopen week een lezing mocht geven was bij mij aan het goede adres. Over fokkerij móeten we haast wel van mening verschillen. Want niemand heeft werkelijk de wijsheid in pacht.

Eén stelling luidde: ‘De hobbyfokker gaat verdwijnen’. Vanuit de zaal werd hier nog aan toegevoegd dat de gewone man het zich niet kan permitteren om zijn fokproducten uit te laten brengen in de sport. Ik antwoordde dat ik minstens zoveel rijke fokkers arm heb zien worden als arme mensen succes heb zien oogsten in de fokkerij. Kennis van de actuele ontwikkelingen in de sport is tegenwoordig doorslaggevend, daar weegt geen miljoen tegenop.

De markt rekent ongenadig af met de fokker die onbekommerd een hengst voor zijn merrie uitzoekt, zonder stil te staan bij de eisen die kopers tegenwoordig stellen. Die hobbyfokker heeft zijn Waterloo inderdaad allang gevonden. Niet eens zozeer omdat de dekgelden de pan uit zijn gerezen. Wat dat betreft hebben volbloedfokkers veel meer te klagen. De hobby is eraf omdat tegenwoordig alleen goed getrainde jonge wedstrijdpaarden en uitzonderlijk goed gefokte veulens hun geld nog opbrengen.

Is het plezier er dan ook vanaf? Integendeel, zou ik zeggen. In een paar jaar tijd heeft er een enorme kwaliteitsslag plaatsgevonden. Dan wil je toch van de partij zijn, een echte fokker wil toch met het beste materiaal werken? Alleen jammer dat het KWPN zijn fokkers niet marktconform voorlicht. Fokkers krijgen dekadviezen voor merries die genetisch niet tegen de eisen van deze tijd zijn opgewassen.

Het KWPN gaat de producten van z’n eigen fokadviezen echt niet goedkeuren voor de dekdienst. Fokkers zijn ondernemers geworden, net als alle andere ondernemers staan zij er alleen voor. Wie fokt kan zijn investeringen inderdaad in een bodemloze put zien verdwijnen. Maar dat gebeurt vooral als je merries gebruikt die zelf geen aanleg hebben voor de serieuze sport, of die een slaapverwekkende afstamming hebben.

‘Het KWPN moet meer informatie verstrekken over de sportprestaties van onze fokproducten in het buitenland’, vond iemand in de zaal. Waarom, antwoordde ik, u heeft er toch zelf belang bij om een netwerk in het buitenland op te bouwen. Want dat is het goede nieuws bij het heengaan van de hobbyfokker: er worden meer paarden verkocht dan ooit. Naar streken in de wereld die tot voor kort nog nooit een paard van dichtbij hadden gezien.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 4 december 2013 in De Paardenkrant.

7 reacties op “Hobbyfokker

  • Koos van den Boogaard

    Geachte heer Rosie,

    ‘Het KWPN moet meer informatie verstrekken over de sportprestaties van onze fokproducten in het buitenland’, vond iemand in de zaal…. Ik ben het daar mee eens. Dit lijkt me typisch een taak voor het KWPN. Als kleine fokker een netwerk opbouwen in bijvoorbeeld China lijkt mij zeer tijdrovend, zo niet onmogelijk.

    Een goed springende broer van mijn fokmerrie is verkocht naar China, 2 zussen naar Amerika en een jonge zoon naar Engeland. Ik heb inmiddels dagenlang gegoocheld en op allerlei manieren geprobeerd contact te krijgen.
    Hoe stelt u zich voor dat ik als kleine hobbyfokker een netwerk ga opbouwen in China, Amerika en Engeland?

  • Dirk Willem Rosie

    Geachte heer Van den Boogaard,
    De sportprestaties van een paard in het buitenland achterhalen is voor iemand die bij het KWPN in dienst is evenveel werk als voor de fokker van dat paard. Ik denk dat de leden van een stamboekvereniging er uiteindelijk bij zijn gebaat dat hun stamboek zo efficiënt mogelijk functioneert. Dan blijven de kosten (die uiteindelijk altijd door de leden zelf gedragen moeten worden) zo laag mogelijk.
    Naar mijn mening doen fokkers er goed aan om zelf een netwerk op te bouwen om hun fokproducten optimaal de kans te geven en goed te vermarkten. Dat netwerk begint niet in China of Amerika, maar bij degene aan wie u uw paard heeft verkocht. Via hem (of andere handelaren) kunt u wellicht bij de huidige eigenaar en/of ruiter terecht komen.

  • MJ Kochx

    mede gezien het artikel over de fokkerij in Dressuur, hoe moeten we dan gaan fokken, voor het snelle resultaat, dus gericht op de jonge-paarden-competitie en dus toch groot bewegend, of voor de lange termijn met een paard dat niet direct spectaculair in het oog springt, maar wel over de juiste instelling en sterk achterbeen en dito bovenlijn beschikt? Dan moet je als fokker toch investeren in die opleiding omdat ze als veulen niet af te zetten zijn … In het artikel met Adelinde, en de 3 fokkers wordt gepleit voor het betrekken van GP-ruiters bij de selectie, maar Wim Ernes is toch lid van de keuringscommissie, zou hij dan niet dat standpunt moeten verdedigen? Ben momenteel uitgefokt omdat mijn merrie bezweken is aan koliek, maar houd mijn Voice (2 jaar) voorlopig nog maar even aan.

  • Ad

    Ik ben het (als vnl sportgericht maar ook een beetje hobbyfokker) toch eens met het commentaar dat het KWPN meer zou moeten investeren in het registreren van sportprestaties van KWPN paarden in het buitenland. Je kunt zelf googelen en veel informatie vinden echter deze wordt lang niet altijd geaccepteerd door KWPN als zijnde prestaties van jouw fokproduct zelfs als je het geluk hebt dat de naam niet is gewijzigd. Is ook wel begrijpelijk want er zijn meer honden die Fikkie heten maar soms ook frustrerend voor jou als fokker.
    Maar ik ben van mening dat dat met de KWPN database op het ogenblik een enorme slag wordt gemaakt en er vlg mij nu wel degelijk onderzoek plaatsvind naar sportprestaties in het buitenland. Naar mijn idee is er recent geupdate met alle FEI gegevens vanaf 1 ster. Dus ik denk dat het KWPN hier inmiddels wel degelijk oog voor heeft.

  • eddy crul

    Snap de essentie van dit artikel niet.Voor mij is fokken fokken.Wat wordt hier eigenlijk bedoeld met hobbyfokker? Ik heb een paar dressuurpaarden en door het feit dat één van mijn jonge merries door een ernstige kwetsuur niet meer in aanmerking kon komen voor de sport heb ik er eens eens mee gekweekt.
    Ben ik nu een hobbyfokker???En welke soort fokkers zijn er dan nog??vr gr EC

  • elly

    Ik ben het eens met de stelling dat de KWPN meer moet doen om de sportprestaties van KWPN fokproducten te achterhalen. En duidelijkheid verschaffen welke gegevens van welke organisaties erkend worden bij de KWPN. Ik heb diverse sportgegevens, van de door mij gefokte paarden, in het buitenland kunnen achterhalen. Maar op hulp van de KWPN heb ik niet hoeven rekenen. Het heeft mij zeer gefrustreerd dat de KWPN mij geen duidelijk antwoord kon geven welke sportorganisaties in het buitenland erkend worden door het KWPN. Ook op de vraag welke gradatie in het buitenland gelijk stond met de klasses in Nederland, kon men geen antwoord geven. Uiteindelijk is het mij gelukt om op deze sportgegevens mijn merries wel de predikaten van de KWPN kunnen verkrijgen. Maar nu worden deze gegevens niet gepubliceerd in de onlangs gepubliceerde database van de KWPN.
    Tevens ben ik het met Koos eens dat het voor hobbyfokkers niet makkelijk om te netwerken in het buitenland aangezien de handelaren niet graag hun netwerk willen prijsgeven. Het KWPN organiseerd en/of gaan mee op handelsreizen naar het buitenland. Tijdens deze reizen zouden zij contacten kunnen leggen met sportorganisaties in deze landen om bovengenoemde zaken te bespreken.

  • Karel de Lange

    Rosie: “Kennis van de actuele ontwikkelingen in de sport is tegenwoordig doorslaggevend, daar weegt geen miljoen tegenop.”

    Het is m.i. eerder de waan van de dag. Om bij even bij de dressuurpaarden te blijven, daar is het modebeeld en niet de functionaliteit bepalend. Overigens is ook Rosie er nog maar recent achter dat dressuurpaarden helemaal geen lange voorbenen moet hebben. Toch worden ze nog steeds gefokt en zijn er inmiddels duizenden gefokt die nu nog steeds op de markt komen en als topdressuurpaard en gebruikspaard nagenoeg onbruikbaar zijn.

    Nog een andere modeverschijnsel. Zwart met veel voorwielaandrijving maar met een hoge achterhand die vanwege de bouw niet kan dalen en derhalve voor de hoge dressuur totaal ongeschikt is. Op de veilingen de publiekstrekkers en als de prijs hoog is, schroomt het journaille niet om ze het etiket cracks op te plakken. Hoogst misleidend. Dat wel.

    Bekijk de video en oordeel zelf.

    http://www.youtube.com/watch?v=POfDzDfWHnM&feature=c4-overview-vl&list=PLx3GFkOUYxX0XmVn4Edyx8PLGWbruJhiU

    Totilas jr. werd met zijn functionele evenwichtsmodel bij zijn goedkeuring verguist. Hij paste niet in het commerciële modeplaatje van de toeschouwers. Toch heeft hij, dankzij zijn evenwichtige bouw, wel de dalende achterhand met de gedragen bewegingen die voor een topdressuurpaard absoluut noodzakelijk zijn. Dat had Rosie wel en het gros van het publiek niet gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.