Ga naar hoofdinhoud

Wat goed is komt snel

Jeroen Dubbeldam en SimonMet de komst van Utascha SFN kreeg ik een heel ander soort paard dan ik gewend was op stal. Niet alleen qua type, maar ook in de benadering was dat wel even wennen. Tussen mijn toppaarden zat namelijk nog nooit een merrie. Want het is wel echt een eigenzinnige dame met een eigen karaktertje. Zo waren onze eerste ritten vooral aftastend. Past ze in mijn systeem, of moest ik me aan haar aanpassen? Daar kom je alleen achter door het te proberen.

Zeker in het begin heb ik geprobeerd haar in mijn systeem te krijgen. Maar gaandeweg merk je dat je soms concessies moet doen. Ik heb haar in Parijs en Bazel naar twee serieuze internationale concoursen meegenomen. Dat waren voor ons beide zeer leerzame testen.

Aan Parijs hield ik een heel goed gevoel over. Ze pakte daar moeiteloos de draad van mijn systeem op. Bazel begon op dezelfde manier. Ze sprong twee dagen erg goed, maar op zaterdag ging het in een dikke rubriek heel wat minder. Daar kwam ik erachter, dat het in een serieuze proef toch een tikkeltje anders moet, dan in een 1,40-1,50. In het hogere werk heeft ze haar eigen temperament nodig om dat extra vermogen te creëren. Dat moet ik dus niet teveel weg willen nemen.

Bewust heb ik haar de dag erop weer eenzelfde proef laten lopen. Door wat agressiever te rijden, ontstonden er nu ineens geen fouten meer. Het bleek dus dat ik wat concessies moest doen, waardoor de afstemming in grote lijnen vorm begint te krijgen.

Natuurlijk speelt Londen op de achtergrond mee, hoewel ik me daar zo min mogelijk mee bezighoud. Het belangrijkste is, dat we zo snel mogelijk een combinatie worden. En dan kijken we wel waar dat toe gaat leiden.

Daarnaast won mijn vorige toppaard Simon afgelopen weekend in Wellington zijn eerste Grand Prix met Beezie Madden. Iets wat me eigenlijk helemaal niet verbaast, maar waar ik wel heel blij mee ben. Eén van de beste paarden van de wereld ging, in topvorm, naar één van de beste amazones van het circuit. Voor die combinatie geldt echt: wat goed is komt snel. En voor mij vormt het de bevestiging dat ik op mijn stal, met mijn management, op de goede manier bezig ben geweest. Als een topruiter opstapt en er zo mee weg kan rijden, heb je goed werk geleverd.

Of Utascha voor mij de vervanger van Simon is, kan ik moeilijk zeggen. Al hoop ik het wel. Op dat ene parcours na, overheerst het tevreden gevoel. En daarom denk ik dat we de juiste weg zijn ingeslagen.

Jeroen Dubbeldam, springruiter
Deze column verscheen vrijdag 20 januari 2012 in de Paardenkrant

4 reacties op “Wat goed is komt snel

  • Liesbeth de Graaf

    … anders laat je Albert Voorn met Utascha rijden?

  • Icarus

    Met respect naar dhr. Dubbeldam als paardenman & ruiter, daarover geen discussie mogelijk.
    Echter vind ik echter dit artikel niet zo vriendelijk geschreven naar de vorige ruiter van paard Utascha…
    beetje dubbele bodem of moeten we niet tussen de regels doorlezen?
    Ook de vorige ruiter mag als vakman best genoemd worden. Ook de vorige ruiter heeft een paard opgeleid op dusdanige manier dat de kwaliteiten optimaal naar boven mochten komen.
    We houden het er dus inderdaad maar op dat dit paard er eentje van het vrouwelijk geslacht is en dat daar dus maar rekening mee gehouden moet gaan worden, toch?
    Het moge u allen goed gaan op sportief gebied!!!

  • Desiree Aarts

    Ik sluit me geheel aan bij de reactie van “Icarus”.
    Ook ik kreeg een naar gevoel bij het lezen van dit stukje en vroeg me af of dat aan mezelf lag of toch echt door de schrijfwijze en de parallellen die, indirect, getrokken worden.
    Naar mijn mening is, evenals Dhr Dubbeldam, Dhr. Van Der Vleuten op en top vakman en heeft hij Utascha een waardige opleiding gegeven die aansloot op haar karakter en kunnen. De combinatie straalde eenvoud en harmonie uit en behaalde niet de minste resultaten.
    Een dergelijke steek onder water als dit vind ik dan ook van erg weinig respect en waardering getuigen.

  • C

    Volgens mij word er niet geschreven dat Dhr. van de Vleuten zijn werk slecht heeft gedaan maar dat het een moeilijke merrie is waar aan dhr. Dubbeldam zich aan aan moet passen, en haar niet in zijn systeem kan rijden! Omdat de merrie dan haar kwaliteit verliest. Hij geeft daarnaast zijn complimenten uit naar Beezie Madden en naar zijn paard Simon waarover die schrijft een van de beste paarden van de wereld en niet een van de best opgeleide paarden van de wereld. Jeroen heeft in mijn ogen een hele geweldige systeem van rijden waarin nog nooit een hete merrie als Utascha is getraind, en daarbij zal hij zich aan moeten passen.

Reacties zijn uitgeschakeld.