Ga naar hoofdinhoud

Accent verleggen

VrijspringenNa een aantal centrale keuringen blijkt keer op keer de rubriek driejarige springpaarden erg moeilijk te plaatsen en ik moet eerlijk zeggen dat het ook geen gemakkelijke opgave is. Wat laat je hoe zwaar meewegen. De jury kan dat in het commentaar naar de hand zetten. De ene keer is het de galop of het vrijspringen dat positief doorslaggevend is op de stamboekkeuring, dan het model en dan de kracht in de beweging. Als journalist kun je met je eigen waarden kritiek geven, maar wie heeft gelijk? Uiteindelijk gaat het erom hoe een springpaard het onder het zadel in de sport wil doen of de aanleg daartoe heeft. Dat geeft vooral de extra waarde in mijn ogen.

Ik denk daarom dat het weinig zin heeft driejarige springpaarden op de centrale keuring aan de hand te laten verschijnen. Dan moet je helder zijn en het springen buiten beschouwing laten. Dan wordt een merrie alleen voorlopig keur als zij iets extra heeft qua model en beweging. Dan zouden 70-punten-paarden dus eigenlijk thuis kunnen blijven en kunnen paarden met 75 punten voor springen weer aan kop meedoen.

De rubrieken vier- tot en met zevenjarige springpaarden hebben tot nu toe uiteindelijk de mooiste rubrieken gebracht, met veel merries die direct keur of elite werden. En dat zijn de merries die je graag in de fokkerij wilt. Haal daarom het voorlopige van het keurschap voor springpaarden. Laat de springmerries na het sterpredikaat op de stamboekkeuring pas op de centrale keuring terugkomen als ze zich echt hebben bewezen, zodat je een goede afweging kunt maken op model, correctheid en springkwaliteit. Ook teleurgestelde fokkers na de stamboekkeuring hebben via deze weg de kans te bewijzen dat hun merrie in het springen wel degelijk beter is dan gemiddeld.

Op de nationale merriekeuring gaan de uitgenodigde driejarige springmerries ook vrijspringen en ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Toch blijf ik erbij dat je in de toekomst ook een heel mooie rubriek elite springmerries zou kunnen krijgen op de NMK, die dan niet vrijspringen, maar zich ook onder het zadel presenteren. Wat maakt een merrie extra interessant voor de fokkerij? Niet alleen het mooie plaatje dus, maar een correct aansprekend model met vooral springaanleg onder het zadel.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 15 juli 2011 in De Paardenkrant