Ga naar hoofdinhoud

Paard of luipaard

Foto De Paardenkrant
Met prijzen van dik boven de 20.000 euro voor nog maar vier- of vijfjarige paarden weten KWPN-fokkers wat hen te doen staat: eventingpaarden fokken! Ze gingen grif van de hand, afgelopen weekend in Boekelo, de toekomstige bush-paarden van de KWPN-Military Boekelo Auction. En ze werden ook daadwerkelijk verkocht.

Er is dus vraag naar jonge eventers. Maar het is maar helemaal de vraag wat een paardenfokker daarmee moet. Want als Boekelo 2013 één ding heeft geleerd, dan is het wel dat je geen eventers fokt met de kliekjes van springen en dressuur. Dat beeld was een beetje ontstaan: door het wegvallen van de steeple chase en het feit dat het uithoudingsvermogen minder zwaar ging wegen, zouden de traditioneel sterke spring- en dressuurfokkerijen de boel wel eens eventjes overnemen.

Eén blik op de WBFSH-ranglijsten leert al dat dit voorlopig nog niet aan de orde is. Het Irish Sport Horse staat fier bovenaan, het in andere rankings nietige Sport Horse Breeding of Great Britain neemt de derde positie in. Voor de rest domineren Duitse stamboeken de top tien. Dit laatste dankzij het feit dat alle Duitse stamboeken de afgelopen decennia het gebruik van volbloed hebben gepromoot. Het KWPN, waar de volbloed in onbruik is geraakt, voert met glans de ranglijsten van springen en dressuur aan, bij de eventers moet de Nederlandse fokkerij met de elfde plaats genoegen nemen.

Wie zaterdag door de Boekelose modder ploegde, zag dat het nog steeds een specialisme is om een echte eventer te fokken. Snelheid – in de benen en in het hoofd – geeft nog steeds de doorslag. Het gemiddelde percentage volbloed lag bij de paarden die in de top tien eindigden dik boven de vijftig. Met winnaar Henton Attorney General als grote uitzondering. De moederlijn van deze in Nieuw-Zeeland gefokte Hannoveraan is onbekend; mij zou het niet verbazen als het paard van Lizzie Brown op een volbloed teruggaat.

Paarden als Peter Parker (v. I’m Supposin xx), Rocana (v. Ituango xx) en Hale Bob (v. Helikon xx) regeerden in Boekelo. Tim Lips merkte maar weer eens het verschil tussen Oncarlos en zijn EK-topper Keyflow. Dat is toch het verschil tussen een paard en een luipaard. Waarbij snelheid en mentale moed beide een rol spelen.

Het KWPN neemt zijn eventingtak heel serieus. Maar KWPN-fokkers moeten heel serieus overwegen of zij wel eventers voort willen brengen. Er zijn weinig goede volbloedhengsten en ik ken op dit moment niet één volbloedhengst die de aanleg voor dressuur of springen níet dramatisch omlaag zal brengen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 16 oktober 2013 in De Paardenkrant.

Eén reactie op “Paard of luipaard

  • Alice Waanders

    De steeplechase eruit nemen, helaas, heeft er inderdaad voor gezorgd dat warmbloedpaarden naar boven kwamen drijven op 1 en 2 sterren niveau.
    Op 3 sterren wedstrijden waren en zijn het nog altijd paarden met een groot deel, zo niet helemaal,volbloed percentage die vooraan in de uitslag staan.
    Niet verwonderlijk, immers 570 meter per minuut gemiddeld vraagt nog steeds om een super gallopade,acceleratievermogen en dito inhoud. De volbloed is daar voor gefokt.
    Nadat de steeplechase en fase A (warm-up) en fase C (warm-down)eruit zijn genomen vind men het in het algemeen niet meer nodig om alle uren, denk aan de 10.000 uren van een atleet, in de training te stoppen. Deze zijn echter wel nodig om een paard heel (over) te houden.
    Het omgaan met een “bloedpaard” vereist een specifieke aanpak, veel gevoel en geduld.
    Nederland is geen eventingnation maar er zijn zeker hengstenhouders en fokkers te vinden die hier voor openstaan.Wellicht komt de opvolger van Heraldik of Master Imp binnenkort naar Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.