Ga naar hoofdinhoud

Stopbord

Untouched, hier nog onder Nick Skelton.
Ik was niet in Burghley, maar ik ken Alice Naber goed genoeg om te weten dat de beslissing om haar uit de cross te halen onjuist was. Voor Alice was dit natuurlijk heel vervelend, om het maar even parlementair te zeggen. Burghley was een sportief hoogtepunt, ze had er met Harry Belafonte lang voor getraind en dan haalt een zenuwachtige official je zo maar uit de wedstrijd.

Veel vervelender nog is de suggestie dat Alice Naber niet goed met haar sport om zou gaan. Niets is minder waar. Alice is een geweldige professional die haar paarden door en door kent en steeds het overzicht behoudt. Kwalijk dat juist haar dit lot treft. In Rio de Janeiro zag ik wel een paar andere ruiters die een stopbord voorgeschoteld hadden moeten krijgen.

Noodrem

Toch ben ik ontzettend blij dat de eventingsport het stopbord kent en hanteert. Ik vind het triest dat de andere takken van paardensport géén korte metten maken met combinaties die om welke reden dan ook geen reclame maken voor de paardensport. In eventing werkt de noodrem kennelijk soms te snel (en in Rio dus helaas helemaal niet), maar in dressuur en springen moeten soms paarden hun rit afmaken die daar om welke reden dan ook niet klaar voor zijn.

Neem je verantwoordelijkheid!

In St Moritz vertelde de hengst Untouched heel duidelijk dat hij niet wilde springen. Waarom laten we zo’n paard dan toch springen? ‘Omdat de regels niet duidelijk genoeg zijn’, zal een jurylid zeggen. Verander dan de regels! Neem je verantwoordelijkheid! Als springjuryleden meer naar het paard en minder naar de regels hadden gekeken, hadden ze Denis Lynch uitgebeld vóórdat hij met Coulisa in een trible bar stortte.

Unhappy athletes

Dressuurjuryleden geven gewoon punten aan Grand Prix-paarden die hakkelend door een appuyement lopen. Die paarden moeten het wel heel bont maken willen hun ruiters niet met een winstpuntje worden verblijd. Unhappy athletes horen uitgebeld te worden, of tenminste vette onvoldoendes te krijgen. Alleen dat schrikt hun ruiters af.

Afwachtend

Meer en meer moet de sport met paarden zich verantwoorden tegenover een groot, onwetend publiek. Dat is geen probleem als wij onze zaakjes goed geregeld hebben. Mensen werken al 6000 jaar met paarden, de strijdkar en de ploeg zijn nu piaffe en oxer geworden. Dat kunnen we aan de massa’s die ons omringen goed uitleggen. Maar we zijn nog te afwachtend in het voorkomen van individuele excessen.

Niet klaar

We kunnen beter het risico lopen om ruiters als Alice Naber te benadelen dan paarden bloot stellen aan de risico’s van een sport waar ze niet klaar voor zijn.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

9 reacties op “Stopbord

  • jos wouters

    Heer Rosie ,we moeten niet gaan gissen.En Untouched hadden we al vaker wel een keer moeilijk gezien.Je kunt niet zeggen ik rij morgen foutloos en probeer dit morgen met zekerheid weer te doen.Als ruiter weet ik dat heel veel factoren mee spelen.Hoe voel je je zelf ,en hoe je paard,de omgeving.
    Ik vind dat een paard wat niet goed is,en verzet toont,niet door juryleden eruit moet gezet worden,dit moet de ruiter doen.

    Als we naar Quikly de kreisker kijken,hoe word die gereden,en hoe lang duurt dit nog dat dit paard springen blijft,is dit dan een goede ruiter,dacht het niet,maar pakt wel prijzen.
    Eric Lamaze met Hickstead,als die geweten had dat als hij wanneer hij starten zou ,alleen de ring uit ging had hij ook niet gestart.Zoals bij een mens er een plotselinge doodsoorzaak kan intreden,kan het bij een paard zeker ook,en misschien speelt bij deze paarden de factor,stress en op en top moeten presteren,wel degelijke oorzaak .Misschien en dat denk ik vragen we te veel ,en zeer zeker te veel van jonge getalendeerde paarden.IK heb in Ermelo mensen gesproken die een 8 jarige al lieten uitbrengen in het 160 m niveau,zei het wel in Polen,daar is het iets minder hoog,maar bij onze sportbond staat wel geregistreerd als zijn de 160m gesprongen.En dat de sport zich meer moet verantwoorden,komt ook dat de sport de mensen niet meer boeit denk ik,daar weinig publiek zit te kijken naar een dikke proef waar van de 45 deelnemers maar 6 man foutloos komen,en de rest moet zich in alles standen rekken en buigen om heelhuids ,zei het met veel teveel strafpunten toch de finisch te halen,dit maakt de sport ook niet mooier.WE ZIJN DOORGESLAGEN EN WILLEN HET UITERSTE,MAAR HET UITERSTE IS NIET ALTIJD HET MOOISTE OM NAAR TE KIJKEN,ER IS GEEN STRIJD MEER ONDER MEKAAR ,MAAR STRIJD MET JE PAARD EN PARCOURSBOUWER OM TE OVERLEVEN.DAN VIND IK 2 RONDES EN DAN BARRAGE IN HEEL VEEL GEVALLEN TEVEEL VOOR DE PAARDEN,ZEKER IN DIVERSE LANDEN MET TOCH HOGE TEMPERATUREN.WELLICHT MOET DE SPORT EEN TANDJE TERUG,OM HET VOOR PUBLIEK MOOIER TE MAKEN EN WEER MOOIE BARRAGES ONS HART DOEN VERSNELLEN.

  • Irene

    Ik verbaas me er altijd over het feit dat als paarden in de basiswedstrijdsport met hun staart slaan, er onvoldoendes uitgedeeld worden ivm verzet en dat er voor proeven in de topsport waar de paarden nog veel harder met hun staart slaan, een 8 of 9 voor zo’n onderdeel gegeven wordt. Dat is wat mij betreft echt niet te volgen. Het lijkt wel of de juryleden dan zoiets hebben van: het is een topruiter, die zal het wel goed doen. Wat in de basis niet goed is, moet in de top net zo afgestraft worden. IK heb maar een paar proeven gezien van de OS, maar wat mij betreft waren wat happy athlete betreft Delgado (Beatriz Ferrer-Salat) en Valegro positieve uitschieters, waarbij ik Delgado knap ondergewaardeerd vond. Misschien was er een pasje niet mooi genoeg, maar het paard had het echt lol in, dat kun je van veel paarden in de top niet echt zeggen.

  • Brigitte de Graaf

    De laatste maanden eens wat vaker naar simpele basis wedstrijden gekeken. Springen.
    En dan vertellen meerdere personen dat een paard “goed” springt dankzij kappen aan de achterbenen die te strak zijn vastgemaakt waardoor het paard zo mooi ”uitslaat”.
    En er zijn ruiters die hun paard omtrekken, in de mond hangen etc.
    En er liep ook gewoon een kreupel paard mee.
    Niemand die er wat van zegt. Als je dan vraagt waarom niemand hierop reageert en waarom een jury niets zegt worden er schouders opgehaald.
    Opvoeding begint bij de jonkies en de vruchten pluk je als oudere.
    Het wordt echt de hoogste tijd voor een brede discussie over ethiek binnen de
    paardensport en -houderij.

  • Heleen Cramer

    In reactie op wat Brigitte de Graaf schrijft: de paardenwereld heeft, geloof ik, nog niet echt door, welke veranderingen er gaande zijn in de publieke opinie in de ‘buitenwereld’.
    Als de voorbeelden die Brigitte aanhaalt, het grote buitenpubliek halen, en dat is zo maar gebeurd, kan die publieke opinie de paardenwereld zo maar op zijn kop zetten. Wie had er bijvoorbeeld 25 jaar geleden ooit aan gedacht dat wilde dieren de circustent uit zouden gaan?
    Regelmatig staan op Horses zeer negatieve commentaren op acties van dierenbeschermers. De paardenwereld is wat dat betreft nogal conservatief, om het vriendelijk te zeggen.
    Maar er zijn veranderingen in de maatschappij waar je beter niet je ogen voor sluiten moet. Wat dat betreft is het nog geen 5 voor 12, maar die 12 is al wel in zicht….
    Gekend is wellicht dat tijdens de OS in RIO, meerdere mensen in mijn werkkring (geen paardenwereld) al zeiden dat ze wegzappen bij ‘die paarden’ omdat ze het akelig bonden om naar te kijken….

  • Irene

    Heleen Cramer: niet alleen de buitenwereld verandert. De paardenwereld ook. Paarden zijn gedegradeerd tot handelswaar en moet veel te jong veel te veel presteren. Er wordt geen tijd genomen voor de opleiding. Nee een tweejarige wordt uit de wei geplukt en ingereden, anders gooit hij geen hoge ogen bij de keuring. Ze worden in veel gevallen uit de wei geplukt, in een stal geparkeerd, zadel erop, slof er aan en hup het keuringstraject in en daarna gelijk de wedstrijdsport in. Volgroeid of niet en dat staat mij als insider in de paardenwereld al niet aan, dus laat staan voor de buitenwereld.

  • Heleen Cramer

    Beste Irene: en dit is slechts één van de excessen…..
    Van te dikke kinderen op te kleine pony’s, via ‘bloed-in-de-mond en zweepgebruik tot valpartijen, rolkür, gecoupeerde staarten ondanks een wettelijk verbod… Het houdt niet op.
    Wat een ‘sport…’ En dat allemaal door mensen die beweren zo van paarden te houden….

  • Irene

    Heleen, wij zijn het volledig met elkaar eens.

  • carma boot

    Het is zuur voor Alice dat ze uit de cross gehaald is, echter als ik naar de video beelden kijkt, is elke sprong erg twijfelachtig. Of hij loopt er doorheen, of hij springt in twee stukken, bij elke sprong houd je je hart vast. Hij loopt vaker zo, maar als je dit paard voor het eerst ziet, denk je na al die rare sprongen dat hij moe is, want springtechnisch ziet het er niet uit. Dan staat er in jullie stuk dat dit niet zo maar kan, en dat zij er ook hard voor getraind heeft. Wel misschien van begin af aan moet je trainen met paarden die talent hebben en kunnen springen, lijkt mij toch wel eerste vereiste in een cross. Als zij door de cross gaat met dit paard, vind ik het geen reclame voor de sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.