Ga naar hoofdinhoud

Storm

Ravage na de herfststorm op CSI Salland in 2017.
Het is donderdagochtend, redactieoverleg. De telefoon van collega Rick Helmink piept, er verschijnen foto’s van een weggewaaide tent en een wirwar van omgevallen stalwanden op CSI Salland. Ik zeg: “In die tent stond mijn merrie.”

Toch maar even de trainer van mijn merrie opbellen, een minuut later hang ik met hem aan de telefoon: “Leeft m’n merrie nog?”

“Ja“, luidt het antwoord, “en ze is ook al weer teruggevonden.”

Teruggevonden?

Mikado

Dan blijkt dat het geen grap was. Dit was een storm, maar absoluut niet in een glas water. De staltent was veranderd in een mikado van onderdelen, geknapte palen en levende wezens, er was een kudde springpaarden op hol geslagen over het Sallandse land, een traumatische ervaring. Als ik een paar uur later in Mariënheem arriveer zit de schrik er nog steeds fiks in.

Strop

Het drama had veel slechter af kunnen lopen, enkele paarden liepen slechts lichte verwondingen op. Uiteindelijk komen 20 paarden, die al wel in Mariënheem waren, niet aan de start van CSI Salland. Een strop voor de organisatie, die de inschrijfgelden retourneert, maar nadenken over de eigen financiën is wel het laatste waar de organisatoren zich mee bezig houden. De hand moet aan de ploeg om nog drie dagen CSI Salland mogelijk te maken. Het bestuur nodigt alle ruiters en grooms ’s avonds uit voor het eten.

Door dik en dun

Concoursen organiseren is een soort stukjes schrijven voor de krant. Als je het goed doet, hoor je niks. Er meldt zich alleen iemand als er iets fout is gegaan. Wie concoursen organiseert moet wel heel veel hart voor de sport hebben. Dat weten ook de ruiters en die steunden de organisatie van CSI Salland dan ook door dik en dun. ‘Heb je eens een mooi clubje mensen bij elkaar die zich het vuur uit de sloffen lopen voor een goed concours, overkomt hen dit!’, dat las je tussen alle reacties van de deelnemers door.

Huiswerk

Dat kan ik alleen maar onderschrijven. CSI Salland trotseerde het stormdrama met doortastend en verantwoordelijk handelen. Tegelijk is het tentendrama van CSI Salland een wake-up-call voor elke evenementenorganisator. Het rampenscenario moet klaarliggen en alle betrokkenen moeten er ook mee bekend zijn. Als organisator van evenementen waar kostbare paarden aan meedoen, waar voor miljoenen op het parkeerterrein staat, ben je minder vatbaar voor aansprakelijkheden als je je huiswerk op alle fronten goed hebt gedaan.

Mensen en paarden zijn de moeite waard om je daar het vuur voor uit de sloffen te lopen. Nou maar hopen dat het voortaan heel erg stil blijft rond CSI Salland.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.