Ga naar hoofdinhoud

Trial by media

De doorzoeking van de stal van Robert Vos- Foto: still FIOD-video
Met het op Twitter knallen van een video van de inval bij ‘een 44-jarige springruiter uit Wierden’ heeft de FIOD een groot risico genomen. En wat mij betreft: grenzen overschreden.

Je ziet opsporingsambtenaren aan het werk; met camera’s en een chiplezer verzamelen ze bewijs. Een voice over meldt dat de springruiter ervan wordt verdacht dat hij tussen 2011 en 2015 meer paarden heeft verhandeld dan uit zijn boekhouding en belastingaangifte blijkt. ‘Daardoor heeft hij vermoedelijk 850.000 euro te weinig belasting betaald’, zegt de stem.

‘Een bedrijf uit Meterik’

In één moeite door gooit de FIOD-nieuwslezer er ook een verdachtmaking tegen ‘een bedrijf uit Meterik’ tegenaan dat ‘mogelijk’ de paarden via buitenlandse luchthavens had vervoerd. Oei, oei, oei, waarschijnlijk met cocaïnebolletjes in hun maag, zou de luisteraar van zoveel ‘vermoedelijkheden’ en ‘waarschijnlijkheden’ er voor zichzelf nog bijna aan toevoegen.

Vadertje staat

Dit soort filmpjes op Twitter gooien is ‘trial by media’. Alleen waren het dit keer niet journalisten, maar opsporingsambtenaren van vadertje staat die op de stoel van de rechter hadden plaatsgenomen. Ja, zorgvuldig waren overal woorden als ‘vermoedelijk’ en ‘mogelijk’ aan de nieuwslezersteksten toegevoegd, maar met krachtdadig optredende politieagenten en opsporingsambtenaren van de FIOD en de NVWA in beeld, ontstaat bij de kijker het beeld van een sjoemelende paardenhandelaar die zijn paarden dankzij een handlanger in Meterik via buitenlandse luchthavens kon wegsluizen.

Schade

Er zijn niet zoveel ’44-jarige springruiters uit Wierden’. Als je de beelden ziet, weet je meteen dat het om Robert Vos gaat. En zelfs als je heel stom googelt, kom je toch gelijk uit bij Horse Service International. Het staat nog lang niet vast dat Robert Vos belasting heeft ontdoken en Horse Service International laat zo ongeveer dagelijks Nederlandse paarden via Luik of andere buitenlandse luchthavens vertrekken. Toch is bij hen al wel schade aangericht.

Expertise

Iedereen weet dat het relatief makkelijk is om met paardenhandel fiscale fraude te plegen en zwart geld wit te wassen. Deze actie tegen een succesvolle paardenhandelaar zou dus best hout kunnen snijden. Maar nu ik weet dat de FIOD het transport van paarden via buitenlandse luchthavens verdacht vindt, geef ik werkelijk geen cent voor de expertise waarmee dit onderzoek wordt uitgevoerd.

Afschrikken

Het op Twitter gooien van zo’n filmpje – met deze teksten – is een opzettelijke, schadelijke daad. Waarvan je je kunt afvragen waar dat nou goed voor is. Ik vermoed dat dit een soort aangekondigde snelheidscontrole is. De politie wil dan niet alleen hardrijders op de bon slingeren, maar vooral ook alle andere chauffeurs op voorhand afschrikken.

Dat afschrikken is keihard over de rug van Robert Vos en Horse Service International gegaan. Schande!

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Reageren? Dat kan hier.