Ga naar hoofdinhoud

Twintig jaar te vroeg

Gerrit Jan Swinkels
Soms brengt pas iemands overlijden het besef van wat die persoon heeft betekend. Hoeveel eer Gerrit Jan Swinkels in zijn leven al van zijn werk heeft gehad, toch confronteert pas zijn plotselinge dood mij met de volle omvang van wat die man allemaal teweeg heeft gebracht. De les is natuurlijk dat we elkaar bij leven eens wat vaker over de bol moeten aaien als daar aanleiding toe is.


Het mooie van Gerrit Jan Swinkels is dat hij uit mensen van alle rangen en standen het beste naar boven haalde. Van de werkvloer tot en met de board room, de mensen waren hem allemaal even lief. En hij zei iedereen de waarheid, om vervolgens van niemand op te kijken als het tegenovergestelde gebeurde.

Samen van het leven genieten, dat was zo’n beetje het parool. Een voorbeeld. Toen de vereniging van Nederlandse hippische journalisten nog geen kwijnend bestaan leidde, hielp Gerrit Jan met de organisatie van een Nederlands kampioenschap speciaal voor hippische journalisten. Als perschef van Indoor Brabant was Swinkels een gevierd lid, maar hij had ten opzichte van de ‘echte’ journalisten een groot voordeel. Wij hadden bij wijze van spreken nog geen cavaletti gelopen, maar Gerrit Jan maakte wekelijks de Brabantse concoursen onveilig. Daar wist Swinkels wel wat op. Hij schakelde Henk van de Pol in voor een spoedcursus. De avonden in Eindhoven waren op z’n Swinkels. We genoten samen van het paardenleven.

Dat heeft Gerrit Jan zijn leven lang gedaan. Overal in de wereld kwam ik hem tegen. Meestal samen met zijn vrouw Anja. In Las Vegas, Kuala Lumpur, maar heel kort geleden ook in Eindhoven en vorige week maandag nog op de Olympische mediadag van de KNHS. Netwerkend voor Indoor Brabant en de paardensport.

Niemand volgde de sport zó op de voet als Gerrit Jan Swinkels. Direct haakte hij aan, toen Rolex de FEI lik op stuk gaf. De internationale paardensportbond had vuil spel gespeeld door onverhoeds te kiezen voor de dikkere portemonnee van Rolex’ concurrent Longines. Rolex gaf zich niet gewonnen, maar pareerde met een zeer select groepje evenementen van de allerhoogste kwaliteit. Swinkels rook zijn kans om Indoor Brabant te laten aansluiten bij deze nieuwe fase. Niet alleen toonde hij zich solidair met de slecht behandelde topsponsor, met Rolex stapte Swinkels een trede hoger nog dan de Wereldbekerstatus.

Jachtruiters – tot die rangen behoorde Gerrit Jan Swinkels ook – sterven liever in het zadel dan in hun bed. Gerrit Jan vond op deze wijze zijn dood. Maar er zat bij hem nog zo ontzettend veel in het vat. Het overlijden van Gerrit Jan Swinkels kwam minstens twintig jaar te vroeg.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze opinie verscheen donderdag 28 mei in De Paardenkrant

2 reacties op “Twintig jaar te vroeg

  • H. Hegeman

    Sommige mensen verdienen een monument. In de harten van ons paardenmensen is dat voor Gerrit-Jan al geplaatst. Wij zullen hem en al het goede dat hij heeft gebracht nooit vergeten.

  • Th. Ploegmakers

    Beste Dirk Willem

    Een prachtige weergave wat voor een persoon Gerrit Jan was. Een pracht mens voor iedereen. We zullen hem missen en pas over enige tijd beseffen hoe groot dat gemis eigenlijk wel is. Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.