Ga naar hoofdinhoud

Vooruitgang

Toen ik voor het eerst een merrie liet dekken, kwam er een vrachtwagen het erf oprijden. De hengst rende vol opwinding van de wagen en bediende hoogstpersoonlijk mijn angstig ogende merrie. Met een dik touw om haar hals, vastgebonden aan één van haar achterbenen, zag de daad er weinig liefdevol uit.


Ook in de tijd van de natuurlijke dekking verwekten tophengsten soms honderden veulens per jaar. Toch bleef hun genetische invloed relatief beperkt: het waren telkens de beste hengsten uit de buurt die in hun eigen omgeving de zaak naar hun hand zetten.
Door kunstmatige inseminatie kwamen de beste hengsten voor de hele populatie beschikbaar. Deze technische vernieuwing leidde rechtstreeks tot groeiende aantallen dressuurpaarden die 80-plus lopen in de Grand Prix. En tot parcoursbouwers die steeds dieper na moeten denken om overvolle barrages te voorkomen.

Het is telkens een technologische ontwikkeling die ons in staat stelt om betere paarden te fokken. Verbeterde invriestechnieken zorgen voor zeer acceptabele drachtigheidspercentages. Daardoor kunnen de sterren van de internationale sport, die genetisch natuurlijk ook het interessantste zijn, hun activiteiten op concours combineren met het vaderschap.

Dierenartsen worden steeds handiger met embryotransplantatie. Nu kan Sisther de Jeu in één klap zes kinderen op de wereld zetten. Om over de broedmachine van Joris De Brabander nog maar te zwijgen. We zijn nog maar net begonnen om de veelbelovende vruchten van de vrouwelijke selectiedruk te plukken.

Het is wel opvallend hoe fokkers in de diverse landen met de technologische vooruitgang omgaan. In Frankrijk reden ze twintig jaar geleden al met stikstofcontainertjes rond. Belgische prestatiefokkers maken veel vaker gebruik van diepgevroren topsperma dan hun Nederlandse collega’s. Maar met de conservatieve houding van hun fokkers moeten de Duitse stamboeken zich nog wel de grootste zorgen maken voor de toekomst.

De KWPN-leiding is niet van behoudzucht te betichten. In regiovergaderingen discussieert men rond deze tijd over genoomselectie. Elders in deze krant leest u een achtergrondartikel over deze snelle en betrouwbare selectiemethode. Als het aan de KWPN-leiding ligt, gaan we op zeer korte termijn bij veulens al de aanleg voor osteochondrose vaststellen.

Het is leuk en aardig om te kijken naar wat je níet wilt, maar vooruitgang behaal je in de fokkerij door snel en veel kansen te geven aan de kenmerken die je wél wilt. Daarom moeten de genen die coderen voor topsport zo snel mogelijk in beeld komen. Want dan zal genoomselectie ertoe bijdragen dat iedereen straks kan beschikken over een goed paard.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 23 oktober 2013 in De Paardenkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.