Ga naar hoofdinhoud

Wie o wie?

Overal waar je komt gaat het erover: de problemen bij de KNHS. Iedereen heeft een mening, maar wie heeft er nu gelijk? Het op non-actief zetten van de directeur lijkt wel heel makkelijk en kort door de bocht. Is het angst voor wat komen gaat of is het toch de enige goede weg? Dat er dingen beter moeten bij de KNHS komt keer op keer naar boven en dat is zeker niet van het laatste jaar.

Veranderingen zijn noodzakelijk, maar laat het dan ook een keer beter worden. Zo zijn, ondanks de inspanningen, de instructeursopleidingen wel erg afgegleden. Het niveau is nu beneden alle peil. Ruiters betalen wel heel veel voor hun buitenlandse starts en wat krijgen ze er eigenlijk voor terug? Wat krijgt de recreatieruiter nu voor zijn geld en gaat dat geld dan vooral naar de toch al goed gesponsorde topsporter?

Onmogelijke missie

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het gedrocht van een Amaliahal. Wat het visitekaartje had moeten zijn, blijkt een ongezellig en onlogisch ingedeelde hal waar het levensgevaarlijk is om van de ene kant naar de andere te komen. Hoe het complex er momenteel bij staat, is tekenend voor de situatie: aan alle kanten met houten palen gestut om het instorten van de dakgoten door de sneeuw op het dak te voorkomen. Het lijkt een onmogelijke missie.

Hand in eigen boezem

Maar de KNHS heeft al eerder voor hete vuren gestaan. Denk maar aan de fusie van de paardensportbonden in 2002 en het verzet tegen de verkoop van ‘Wanroij’. Nu moet de KNHS de hand in eigen boezem steken, want op de oude voet doorgaan is geen optie.

Geldstromen

Ik denk niet dat je de KNHS zou moeten opsplitsen, want er is één mooie gemeenschappelijke deler: het paard. Zorg dus voor sympathie voor elkaar en voor transparantie, zodat je eerlijk en duidelijk kunt uitleggen hoe de geldstromen gaan. Dan willen mensen best betalen.

Beerput

De KNHS zal het nooit voor iedereen goed kunnen doen. Maar door een goede communicatie, transparantie en begrip te kweken voor elkaar kun je een eind komen. De beerput moet dan maar open, al kost dat koppen en is dat misschien niet altijd eerlijk. Het moet spoedig en grondig aangepakt worden, in het belang van de leden, de sport en het paard. Maar wie o wie wil nu die kwaaie piet zijn? Want Rens Plandsoen komt vast niet meer terug…

Jacquelien van Tartwijk, redacteur

[email protected] 

Eén reactie op “Wie o wie?

  • Aad van der Burg

    Problemen zijn er inderdaad legio op dit moment, waar het nu aan schort is een daadkrachtige ledenraad die echt voor de leden opkomt en niet de ogen sluit om het huidige bestuur te ontzien. Opsplitsen van de KNHS is naar mijn mening zeker wel de beste optie voor de toekomst, niet alleen omdat heldere geldstromen een vereiste zijn. Dat is nu juist een zeer onoverzichtelijk en roept veel vragen op. Ook organisatorisch zou splitsing beter zijn, recreatie, basis sport, topsport en een eigen accommodatie hebben zulke uiteenlopende vraagstukken dat je dit niet op de huidige manier kunt behappen. Het is niet voor niets dat veel grote verenigingen zulke zaken ook opsplitsen.

    Voor wie twijfelt waar de waarheid ligt in de huidige situatie: als u enig financieel inzicht heeft bekijk dat de cijfers op de KNHS website vanaf pakweg 2011 maar eens goed en leg de jaren maar eens naast elkaar, het valt hier en daar niet mee maar het maakt veel duidelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.