Ga naar hoofdinhoud

Ziende blind

Het was een beetje als de brildrager die heftig zocht naar zijn bril. En die ‘m maar niet kon vinden, hoewel hij al op de gekste plaatsen had gekeken. Zo was de dressuurwereld op het Global Dressage Forum driftig op zoek naar het ei van Columbus om de sport aantrekkelijker te maken voor een groot publiek. Zelfs Kyra Kyrklund moest toegeven dat naar de Grand Prix kijken een slaapverwekkende bezigheid is.

Onder aanvoering van Indoor Brabant-voorzitter Gerrit Jan Swinkels en Martin Richenhagen, Duits jurylid en baas van tractorfabrikant Fendt, sloeg de verzamelde dressuurwereld aan het brainstormen. Richenhagen had een groep mensen, die bij een dressuurwedstrijd waren weggelopen, een keer horen zeggen dat ze nog nooit zó’n saaie ‘horse race’ hadden gezien. Kijk, en daar wilde hij wat aan doen.

Neem nou de sterren van de sport. Bij tennis vindt het grote publiek hen op het centre court. Als je op de Wereldruiterspelen naar dressuur gaat kijken, loop je de kans dat de nieuwe wereldkampioen om acht uur ’s morgens al heeft gereden. “Het lijkt wel alsof de dressuur alleen maar door Duitsers wordt aangestuurd”, zei de in Amerika wonende Duitser. “Alles is dichtgemetseld met regels. Het publiek begrijpt daar niks van.”
Kyra Kyrklund stelde het zes procent-juryverschil aan de orde. Dat moet de wereld uit. Daarom moeten juryleden per oefening een stuk of 40 keer nadenken welke aftrekpunten er volgens een codeboek horen bij bepaalde fouten. “Onmogelijk”, luidde het oordeel van O-jurylid Katharina Wüst.

En zo modderde de dressuurwereld een verder zeer genoeglijke dag door. Op zoek naar de bril waardoor zij de oplossing plotseling scherp in beeld zou krijgen. Jammer dat niet het hele dressuurhuis werd doorzocht. Want was men naar de badkamer gegaan, dan hadden de ingewijden van de dressuursport in de spiegel gezien dat hun bril nog steeds ferm op hun neus zit. En inderdaad aan een grondige poetsbeurt toe is. Niemand stelde het incapabele en fundamenteel onsportieve jurysysteem aan de orde!

Dodelijk saaie sporten als golf en wielrennen zijn kijkcijferkanonnen geworden doordat het grote publiek voor de buis deze sporten begrijpt. Dat balletje moet in dat gaatje, die fietser moet als eerste over de streep. Alleen als de taken van de juryleden sterk worden vereenvoudigd, zal het publiek iets gaan begrijpen van dressuur en zal het mee kunnen jureren. En alleen als juryleden slechts over een deel van de proef hoeven te oordelen, zullen onbegrijpelijke juryverschillen van zes procent tot het verleden gaan behoren.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze opinie verscheen woensdag 22 oktober 2014 in De Paardenkrant.

22 reacties op “Ziende blind

  • Lotje Moerdijk

    misschien tijd voor nieuw spektakel? Ook dit is dressuur:
    http://www.youtube.com/watch?v=4kW7-l9Y79c
    En oneindig véél leuker om naar te kijken !!

  • Bella

    Ik ben het met je eens, Lotje! Als we nu eens beginnen met het opkrikken van de kijkcijfers door een extra rubriek toe te voegen… de cracks die met hun dressuurtopper een working equitation parcours af moeten leggen. Isabell Werth zie ik dat echt wel doen, en onze Anky ook wel, want die rijdt ook western. Maar of Edward er iets van bakt…

  • Karel de Lange

    @Lotje. Geen enkel rollkürpaard kan dit doen.

  • El

    Super filmpje, maar zo jammer dat een iemand er weer de rollkur bij moet slepen….

  • maria

    helemaal mee eens!!

  • Irene

    Superleuk Lotje! Kan ook voor de lagere klassen veel leuker zijn om te doen en om publiek te trekken en je haalt er dan de echt handige ruiters uit.

  • Ko

    Proef inkorten, saaie stap en achteruit eruit, eventueel de proef in 2 delen knippen met elk onderdeel 1x, dan dit in de ochtend een keer en in de middag nog een keer (andere volgorde vd proef) rijden met (deels of geheel) andere juryleden die proeftechnische oordelen.
    Je kunt hier een selectiecriterium op die dag aan vast plakken (groep 1 en 2)zodat er snel geschift wordt in kwaliteit met terugkom mogelijkheid vanuit groep 2 bij super punten….spannund…

    Het jurylid dat op de beste plaats zit om een onderdeel te beoordelen, zijn (of haar) punten gewoon zwaarder laten wegen, dat misplaatste egalitaire gedoe dat alle juryleden dezelfde uitkomst moeten hebben “want dan is het goed” is rekenkundige publieks bedotterij.

    In het voorterrein (losrijden) extra punten geven (door andere juryleden dan de proef)
    voor houding, zit, impuls etc (de laatste 4 van t protocol dus).
    Scheelt wellicht heel vervelende youtube filmpjes die de sport veel schade doen, dwz de ruiter doet dat natuurlijk.

  • Maarten

    Dressuur is dressuur, en daar hoort stap en achteruit bij, net zoals alle andere onderdelen.
    De vergelijking met WE is quatsch, kunnen we even goed een sprong van 1m60 op de X zetten om het ‘wat spannender’ te maken.
    Maak de jurering wat transparanter, maak, vooral voor grote kampioenschappen, een veel striktere voorselectie en laat de rest de rest zijn.
    Dressuur is nu eenmaal een jurysport, en geen enkele jurysport is zo boeiend als een simpelere… of kijkt er dan zo veel volk naar turnen (als het geen Epke Zonderland is) of kunstschaatsen?

  • Caitlin

    Ik heb eens gehoord dat er over werd gepraat om de grand prix met twee paarden in de baan te rijden, waarbij er een tegenovergestelde proef gereden wordt zodat het voor het publiek duidelijker is waarom de ene combinatie hoger scoort als de ander. Ik weet niet of dit nog aan de orde is maar mij leek het wel een optie om de sport interessanter te maken. En als het gaat om de punten van de jury: is het geen optie om net als bij het turnen de hoogste en de laagste score weg te strepen?

  • TBoomaars

    Super leuk fimpje om naar te kijken overigens doen we dit in nederland al en heet het TREC.
    Stap zit juist in de proef om te laten zien dat een paard na een zware oefening meteen weer ontspannen kan zijn.
    2 paarden in de baan vond ik echt niets maar dat er iets moet gebeuren om de sport transparanter en aantrekkelijker te maken voor het grotere publiek is duidelijk hoewel ik ook denk dat dressuur altijd lastiger te begrijpen blijft voor de leek dan bijvoorbeeld springen …. een balk is een balk en een stop is ook simpel waar te nemen.

  • kees

    Willen we de paardensport eigenlijk wel aanpassen aan de wensen van het GROTE publiek?

    Natuurlijk moet elke sport zich blijven ontwikkelen, denk aan de briljante gedachte van een kür op muziek te laten verrijden. Maar laten we dat dan wel doen met respect voor de sport met een dier. Laat de kenners zich daar maar buigen over hoe het aantrekkelijker kan voor een groter publiek. Ik vertrouw dat wel. Dat een jury een oordeel geeft over de rangschikking is helemaal niet bijzonder, dat zie je bij veel andere populaire sporten ook.

    Mijn punt is de verslaggeving. Dat kan toch veel beter? Deze opmerking bedoel ik overigens absoluut niet als kritiek op de heren die bij de WEG het verslag bij hebben gedaan. Maar het kan wel veel toegankelijker voor het bredere publiek, zonder de ‘kenners’ af te schrikken. Er zijn voldoende geïnformeerde en welbespraakte mensen in de paardenwereld. Namen noemen: nee dat durf ik hier niet. Lijkt me een mooie uitdaging voor NOS, KNHS en NOC.

  • Brekelmans

    Ik ben dressuurliefhebber pur sang en bezoek al ruim 50 jaren heel veel wedstrijden.
    Naar mijn mening is er een geweldige kloof ontstaan de dressuursport en de paardensport.
    De dressuurwereld gedraagt zich elitair en heeft de sport verheven tot bijna universitair niveau.
    En vooral de juryleden hebben daartoe aan bijgedragen. Ze hebben de dressuur verheven tot kunst.
    Op grond waarvan is mij een raadsel. Het jureren is belangrijker geworden dan de sport zelf en ook jureren is tot kunst verheven. De menselijke maat is in de dressuurwereld op alle niveaus verdwenen en opgeslokt door zichzelf benoemde theotetische deskundigen die het op alle fronten beter weten en pretenderen de wijsheid in pacht te hebben. En dit geld voor ruiters-amazones, trainers, juryleden en fokkers. Niemand staat nog met twee benen op de grond maar allen lijken te zweven als voorheen Totilas.
    Eeen gewoon paard is ineens een heel goed paard en een heel goed paard wordt geadoreerd en in de hemel geschreven. Men moet terug naar de basis. Niemand snapt het nog. Niets dubbel tellen en dubbel waarderen, niet smoeilijkheidsgraad zus en zo. Eeen punt voor choreografie? Hoe kom je er op.
    Gewoon punten en niet zo moeilijkk doen. Een 5 is twijfelachtig, een zes is voldoende en een 7 is ruim voldoende. Een 8 is pas goed en een 9 is zeer goed en 10 is uitmuntend. Zo was het en zo moet het nu nog zijn. Kwart- en halve punten kunnen worden toegevoed voor de verfijning. En dat is het dan. Er moet gejureerd worden op basis van kennis en ervaring en fingerspitzengefühl en niet op basis van protocollen welke bijna voor niemand meer te begrijpen zijn. Terug naar de eenvoud kan de sport redden. En waar zijn de mooie shownummers gebleven? Concours de Elegance, het mooiste rijpaard.
    Wedstrijden voor Pas de Deux, Quadrille, Dameszadel rubrieken etc. De fantasie en respect voor tradite schijnen totaal verloren te zijn. En dan mijn stokpaardje: Bij de Kür op muziek: OPTOMING en KLEDING vrij naar eigen keuze. Het oog wil ook wat. Mogelijk haakt de tv dan ook weer aan. Want inderdaad het is nu een hele saaie vertoning geworden en geen rit van een paar uren meer waard.

  • eddy crul

    Er zijn een paar sporten waarvoor je echt kenner moet zijn om er te kunnen van genieten.Zoals bvb turnen enz en ook dressuur.Om deze sporten niet saai te vinden en er kunnen blijven naar kijken, moet je weten waarover het gaat.Meestal zijn dit de mensen die op één of andere manier met deze sporten betrokken zijn.Dit aantal is niet zo groot want dit zijn meestal de sporters zelf,de dichte verwanten, vrienden en kennissen van diegenen die de sport beoefenen.Alle anderen waarbij de kennis van bvb dressuur ontbreekt,willen het wel een keer zien maar na de vijfde combinatie hebben ze het wel gezien en wordt het saai.Ik stel zelfs vast dat de echte dressuur liefhebbers ook niet altijd de moed en geduld hebben om alle combinaties te bekijken.Het is dus naïef te denken dat deze sporten kunnen evolueren zodat ze het grote publiek gaan aan trekken.Tevens vrees ik dat alle pogingen om de dressuursport populairder te maken de dressuursport zelf zal treffen in zijn ziel.Dressuur moet dressuur blijven zoals ze beschreven staat in het FEI reglement.(op een paar fouten na).Wat men ook doet aan de dressuur er zullen niet meer toeschouwers komen.Hoe meer men wijzigt hoe meer de dressuur zijn essentie zal verliezen en dat zie ik liever niet gebeuren. vr gr EC

  • Brekelmans

    Zeer geachte Heer Crul,
    De dressuur is toch al lang niet meer wat het is geweest. Het is vaak niet om aan te zien hoe er gereden wordt en dat wordt door de jury niet afgestraft. Met je hele gewicht aan de mond van het paard hangen wordt beloond met een 7 of meer als je maar correct van A naar B rijdt in de gevraagde opgave. En de methode rollkür heeft ook geen goed gedaan aan de dressuursport om nog maar niet te spreken van de ellende en dierenmishandeling dat tot gevolg heeft gehad en nog heeft. Tot overmaat van ramp worden de ruiters en amazones die deze praktijken toepassen ook nog geprezen voor hun geweldige prestaties.
    In mijn optiek zouden ze moeten worden afgestraft. Als er iets tweevoudig of meer gewaardeerd moet worden dan is het de zit en de houding van de ruiter. Ik ben het met U eens dat dressuur nooit een volkssport zal worden maar een groter publiek bereiken moet mogelijk zijn. Apassionata, The Royal Horse Gala, Cavalia, Spaanse Rijschool uit Wenen en Jerez, Saumur, en diverse showgroepen zoals Clémence Faivre, Jenny Laguilliere etc. in binnen- en het buitenland bewijzen het. Ze trekken een groot publiek en zijn bijna altijd uitverkocht. En dan praat je toch over 5000 toeschouwers of meer per uitvoering. Om een groter publiek te bereiken zal aan het showelement maar aandacht geschonken moeten worden. Het moet een combinatie worden van dressuur en entertainment. Dat hebben ze in diverse takken van sport al lang begrepen maar de dressursport is niet alleen achtergebleven maar ook achteruit gehold. Het is hoog tijd een en ander te veranderen. Anders bloeit de dressuursport dood.

  • Cees Slings

    Beste DW,

    Je kunt niet alleen het ondoorzichtige jury systeem de schuld geven; ook de ruiters, kurproducenten en organisators dragen hier aan bij.
    Sterren als AvG destijds hadden in elk geval het lef om hun kuren minstens en keer live en in een show uittevoeren; wij als haar kurcomponisten en producers waren daar de oorzaak van. Helaas laten de huidige sterren en hun kurproducers het afweten, al moet ik zeggen dat het niet opgaat voor mijn cliënten die dat wel doen. Niet in Nederland, maar in eigenland, dat wel dan.

    Neem ook het feit mee dat nog steeds de FEI weigert om naar nieuwe initiatieven te kijken die juist wel een bijdrage kunnen leveren aan een transparant en voor het publiek aantrekkelijke manier van jureren; en daarbij noem ik gemakshalve ook de schrijvende pers waaronder jullie website en magazines, die ook geen moeite doen om nu eens te kijken wat er allemaal aangeboden wordt en waarom de FEI daar niet aan wil.
    Dat conservatisme daar de bodem van is, dat zien we wel met het weigeren om het JSP wat meer zeggenschap te geven; en ze accepteren zonder slag of stoot het collectieve ontslag van 3 eminente juryleden die zonder te veel lawaai gewoon even worden vervangen. Mondje dicht en gewoon doorlopen mensen, niets aan de hand! Je bent natuurlijk altijd welkom hier, al kost het ws een dag om je alles te laten zien en horen!

  • eddy crul

    Best mevrouw of mijnheer Brekelmans,Ik ben het eens met uw twee reacties.Over de manier van rijden hebben we het hier al dikwijls uitgebreid gehad.(Eigenlijk wil ik hier een pluimpje sturen naar Karel de lange).En ja ik volg u daarin 99% ,maar na de OS Londen moeten we toch toegeven dat er een kentering is gekomen in de goede richting.Ik kan alleen voor mezelf spreken en ik meen heel wat verbetering te hebben gezien na OS Londen.Ook juryleden draaien langzaam meer en meer naar een uitvoering zoals gevraagd door het FEI(scala).Op dit vlak ben ik wel hoopvol gesteld.Ik ben dit heel wat minder als het gaat over de dressuur populairder maken, met als doel meer mensen naar de dressuurwedstrijden laten komen.Ik bespaar u de details van mijn gedachtegang, maar kort gezegd denk ik het volgende.Wat men ook verandert aan de essentie van de dressuur(zoals de belachelijke maatregel van de proef te verkorten) ,er zal geen mens méér op de tribune zitten.Als men aan de essentie van de dressuur gaat prutsen lopen we het grote risico dat er geen dressuur meer overblijft.Dat de dressuur zijn Scala ziel verliest.Dan houden we geen dressuur meer over en nog zal er geen mens méér naar de wedstrijden komen.Vraag is ook,moet er wel meer volk komen?? De grote indoor evenementen zitten ondanks de abnormale elitaire prijzen toch altijd vol.?Natuurlijk kan je een showelement toevoegen,maar is dit nodig voor die grote evenementen die steeds uitverkocht zijn.?Het mag wel, maar tot op heden moet het eigenlijk nog niet.Voor de kleinere wedstrijden en evenement zou een showelement kunnen helpen maar dan moet het er wel één zijn dat de moeite waard is.Mensen worden op dit vlak steeds veeleisender.Voor een pruts showken verplaatst niemand zich nog.En ik vrees dat showelementen die de moeite zijn om zich voor te verplaatsen voor de kleinere organisatie dan niet betaalbaar zullen zijn.Meeste van de grote evenementen hebben soms al een mooi extra spektakel ,maar je voelt toch ook dat ze het om langs om moeilijker krijgen om iets interessants en origineels te brengen.En dat de kwaliteit van die shows niet verhoogt maar eerder verlaagd.Ik hoop allerbeste dressuurliefhebber dat het in ieder geval met de dressuur goed afloopt. Vr Gr EC

  • Marian Raven

    Het is al even geleden, maar ik ben ooit geweest op de EK dressuur in Papendal. Daar heb ik genoten van de kür op muziek, van alle deelnemers. Ik weet niet meer hoe de puntentelling in die tijd ging, maar ik weet wel dat alle deelnemers vrijuit reden en dat de toeschouwers vele kippenvelmomenten hebben gehad, met Anky en Bonfire als grote tranentrekker. Het was fantastisch!
    Alle deelnemers kregen staande ovaties.
    Ik snap de wens om dressuur op een betere manier te beoordelen en in cijfers uit te drukken, maar er is één criterium die misschien ondergesneeuwd raakt: GOEDE DRESSUUR IS MOOI!!!
    Laat tien leken kijken naar een proef en zij halen de winnaar er uit. Zonder punten per onderdeel te geven. Gewoon degene die de meest harmonieuze proef reed.
    Er zijn wedstrijden geweest waarin het publiek de winnaar aan mocht wijzen. Volgens mij was dat een groot succes. Over het aantrekkelijk maken van de sport gesproken…
    Natuurlijk kan er niet op die manier gejureerd worden op een kampioenschap, maar ik wou maar even een knuppel in een hoenderhok gooien….

  • eddy crul

    Beste Marian Raven,wat ben ik blij dat je op deze manier de knuppel in het hoenderhok gooit.Want zo krijgen we de twee uitersten van jureren in de discussie.De idyllische/ romantische/emotionele manier zoals u en vele anderen die misschien willen en de strikt volgens het beschreven FEI reglement,zoals ik en misschien ook vele anderen die willen.Toch heeft de romantische kant voor mij ook een grote waarde maar mag en kan niet mee tellen in het punten geven.(kan dit argumenteren).Alles wat subjectief en persoonlijk gevoel is moet uit het jureren gehaald worden wil men een eerlijk jury sport verkrijgen.En dit is noodzakelijk,want een voorname eigenschap van een wedstrijd is dat die wedstrijd eerlijk moet verlopen met gelijke beginkansen voor iedere deelnemer.(In de dressuur is dat al niet mogelijk omdat het geld een te grote rol speelt.)Anders is het geen wedstrijd meer maar een bezigheid of een voorstelling of een tijdverdrijf.Je kan een wedstrijd niet oneerlijk laten verlopen omdat het publiek dit wil.Wil je dat toch, dan moet je een show organiseren maar geen wedstrijd.
    Ben het volledig met u eens dat GOEDE DRESSUUR MOOI IS,maar SLECHTE DRESSUUR kan voor het grote publiek ook mooi zijn.(kan dit argumenteren),daarom moet een goeie jury de punten geven en niet het publiek.Ik ben ervan overtuigd dat jij ook een eerlijk wedstrijdverloop wilt,dat laat je blijken door te schrijven dat er natuurlijk zo niet kan gejureerd worden op een kampioenschap. Om af te sluiten wil ik nog gewoon iets zeggen over die 10 leken.Als het zou gaan om goeie dressuur halen ze er nooit de winnaar uit.Hoogst waarschijnlijk halen ze er de meest spectaculaire uit als winnaar en dit is meestal niet de best presterende combinatie op vlak van het FEI reglement. Vriendelijk groet Marian, dit is gewoon mijn mening en ik heb niets tegen jou persoonlijk bedoeld.

  • Marian Raven

    Beste Eddy Crul.
    Bedankt voor de positieve reactie; ik vat hem echt niet verkeerd op.
    Ik ben inderdaad vóór een eerlijke jurering, maar ik ben zo bang dat het vastleggen van alles in cijfertjes ten koste gaat van dat waar goed paardrijden uiteindelijk om gaat; en dat is de schoonheid van de sport en de harmonie waarin een paard lichamelijk in staat is dat uit te voeren wat wij van hem vragen. De kunde van de ruiter/amazone om dat te bedienen.
    Ik heb bijvoorbeeld bijzonder genoten van Alex van Silfhout tijdens de WEG. Hij heeft dát laten zien wat zijn paard kon, zonder hem te overvragen, in volle bewustzijn van wat er mogelijk was. Dat dat niet genoeg was voor de overwinning is duidelijk. Gevoelsmatig (wat natuurlijk niet mee mag tellen) had hij van mij daar bonuspunten voor mogen krijgen.
    Ik zie echter regelmatig paarden oefeningen voor het oog foutloos uitvoeren, maar zonder de harmonie en blijheid die daarbij hoort. Wat worden dan de criteria voor de punten?
    Een ander voorbeeld: Ik heb wel eens een paard gezien dat volgens de boekjes zeer correct gebouwd was. Toch was dit absoluut geen aantrekkelijk paard.
    Ik snap dat de emotie niet leidend mag zijn bij de jurering, dat zorgt juist voor alle discussie. Maar feit is dat paardrijden emotie IS en ik vind dat dat niet totaal uitgebannen mag worden. Hoe het dan ingepast moet worden dat weet ik ook niet precies.
    Nog een voorbeeld: Ik heb genoten van de kür van Anky en Salinero tijden de Olypische spelen. Meer dan van de mensen die boven haar geëindigd zijn. Ik durf niet te zeggen of zij over die hele kür technisch slechter gereden heeft dan die mensen boven haar. Vast wel, maar ze had voor mij hoger mogen eindigen.
    En je doet de leken misschien iets tekort. Kiezen voor mooi is niet altijd kiezen voor spektakel. Een correcte draf en ook piaffe, waarbij een paard echt gaat zitten (ik heb de discussie gevolgd) en los door zijn lijf is, is mooier dan wanneer het paard achter niet meekomt of het kruis hoog houdt. Ook leken kunnen dat zien, maar het kan zijn dat ik daar een iets te rooskleurig beeld van heb.

  • eddy crul

    Beste Marian Raven ,goed geschreven en ik begrijp u wel.Ik denk niet dat we hier een ellenlange dialoog moeten opstarten maar ik wil graag nog iets zeggen over die leken.Ik denk dat je daar waarschijnlijk een iets te rooskleurig beeld over hebt en daar is niets mis mee.Maar een leek weet niet hoe een piaffe moet gereden worden,dat het paard zijn gewicht naar de achterhand moet brengen dat zijn achterhand daardoor moet dalen,dat weet hij niet.Hoeveel galopsprongen maximaal en minimaal er moeten gesprongen worden voor een pirouette dat weet hij niet.Hoe een gestrekte draf moet gereden worden dat weet hij niet,(ik heb zelfs de indruk dat vele gerenommeerde juryleden het niet weten,maar dat dus tussen haakjes)enz.Zou die leek dit allemaal weten dan was het geen leek maar een kenner.Ik denk dat we er ons moeten van bewust zijn dat het dressuurpubliek voor 99.99% uit echte dressuurliefhebbers bestaat.En dat het geen zin heeft om de dressuur populairder proberen te maken door aan de ziel van de dressuur te beginnen sleutelen.In tegendeel,de kans zit er dan dik in dat men nog publiek zal verliezen.Want vele van die noodrem maatregelen zullen niet in de smaak vallen van die echte dressuurliefhebbers laat mij ze kenners noemen.Dit zal voor elke toeschouwer natuurlijk anders zijn maar ik geef een voorbeeld betreffende mijzelf.Iedere maatregel dat de CORRECTHEID en de EERLIJKHEID van de wedstrijd en de KWALITEIT van het jureren naar beneden brengt is voor mij persoonlijk niet welkom.Als één of meerdere van die drie aangehaalde punten achteruit gaat(n) interesseert een dressuurwedstrijd mij niet meer.Want die drie punten staan nu al op de limiet dat ze alleen mogen beter worden maar absoluut niet meer slechter worden.
    vriendelijke groet EC

  • Marian Raven

    Beste Eddy Crul. Helemaal eens. Waar het mij om gaat is dat goede dressuur mooi moet zijn en blijven, ook met een andere (betere?) jurering. En dat ook leken die schoonheid kunnen herkennen, niet dat ze moeten gaan jureren. Maar ik vond het leuk om van gedachten te wisselen.

  • eddy crul

    Beste Marian Raven ,Het was mij ook zeer aangenaam met u van gedachten gewisseld te hebben.En tot het nog eens past.VR gr Ec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.