Ga naar hoofdinhoud

AES hekelt selectiemethode voor WBCYH

Het Anglo European Studbook (AES) heeft zich vandaag in een open brief aan het bestuur van de KNHS negatief uitgesproken over de selectiemethode voor de 'World Breeding Championship for Young Horses’ (WBCYH). "Paarden van een ander stamboek dan het KWPN of NRPS zijn uitgesloten voor deelname aan de finales van de kampioenschappen voor jonge springpaarden (De Isah Cup). Deze finales zijn beslissend voor de doorstroom naar de WBCYH te Lanaken", aldus stamboekdirecteur Joris van den Oetelaar.

“Het is dus momenteel voor Nederlandse fokkers/eigenaren en ruiters van paarden die ingeschreven staan bij een alternatief WBFSH stamboek niet mogelijk om hun fokproduct of paard de kans te geven Nederlands- of zelfs wereldkampioen te laten worden (ook niet wanneer deze paarden gewoon in Nederland zijn geboren). Het AES is van mening dat wanneer een sportbond als de KNHS op zoek is naar het beste springpaard van Nederland, dat dan ook alle in Nederland gefokte springpaarden de kans zouden moeten krijgen om volwaardig aan deze competitie deel te kunnen nemen.”

“Volgens de huidige regels van de FEI neemt een paard in een combinatie automatisch de nationaliteit van de ruiter aan. Zover zouden wij niet eens willen gaan. Wij zouden enkel willen zien dat alle in Nederland geboren paarden van WBFSH aangesloten stamboeken deel kunnen nemen aan de Isah Cup finale. Alleen dan kan de echte kampioen boven komen drijven! Dit zelfde geldt uiteraard ook voor de kampioenschappen voor de jonge dressuurpaarden, de Pavo Cup.”

Lees hier de volledige brief.

Bron: Horses / AES

5 reacties op “AES hekelt selectiemethode voor WBCYH

  • vicky de Groot-Iglesias

    Helemaal mee eens Het gaat tenslotte om het beste jonge paard !!

  • Edsko Takens

    Stamboeken mogen niet discrimineren en moeten daar zelfs wat regels voor op schrift stellen. De KNHS die, net als de stamboeken paspoorten uitgeeft, mag dat dus blijkbaar wel. Ik kan het niet hard maken maar dit ruikt een beetje naar dubbelfuncties en/of vriendjespolitiek. Hoe veel niet KWPN/NRPS leden zijn KNHS lid? Ik denk dat dit de grootste groep is.

  • alie wekema

    Ik ben het volledig met Joris vd Oetelaar eens. Het gaat om de Nederlandse inzending naar het WK te Lanaken. Net zoals dat in andere landen gedaan wordt. Fransen, Ieren, Mexicanen etc rijden daar ook op buitenlands gefokte paarden en worden dus ook geselecteerd om naar Lanaken te mogen.
    Ik ben er dan ook voor dat iedere Nederlandse ruiter/amazone aan de Isah cup mee moet kunnen doen met paarden die bij welk stamboek dan ook staan ingeschreven. Maakt dan niet uit of het een Holsteiner, Zangersheide, Aes, Ish, KWPN etc. ingeschreven paard is. Andersom profiteert het KWPN ook van ingeschreven fokproducten van fokkers waarvan de vader geen KWPN-er is. Als die dan winnaar wordt op Zangersheide pronken zij mooi met de veren.

  • jos wouters

    Helemaal mee eens,dan zouden wij als ruiters geen buitenlands paard op een knhs wedstrijd meer moeten starten,eens kijken wat er overblijft..En het kwpn geen buitenlandse hengsten meer aanwijzen,let maar op wat er dan gebeurd.Deelt de knhs nu met de Isah cup ook al de lakens uit.
    Wanneer wordt men bij de knhs eens wakker ,dat ze toch een hoop zelf kapot maken,pas geleden nog een stuk over kwpn over de kosten,van het registreren van veulens op deze manier lopen de fokkers nog harder weg.Dit ruikt zeker naar vriendjes politiek

    Joris volkomen gelijk,we moeten het machtsvertoon van de knhs een halt gaan toeroepen,en anders toch nog gaan voor een tweede bond,waar dit wel mogelijk is.

  • Karel de Lange

    Dhr. Van Oetelaar heeft volkomen gelijk. Alle paarden van EU-erkende stamboeken, of ze nu wel of niet bij de WBFSH staan ingeschreven doet niet ter zake, dienen hieraan mee te kunnen doen.
    Overigens is deze uitsluiting strijdig met de EU-voorschriften en bepalingen. Alleen voor wedstrijden met een traditioneel karakter (bv Friese sjezen) mogen uitzonderingen worden gemaakt. De PVE dient hier dus per direct een eind aan te maken en anders de erkenning intrekken om deze kinderachtige en verboden discriminatie een halt toe te roepen.
    Overigens is het ook te gek voor woorden dat de SRP, die pretendeert alle paardenhouders te vertegenwoordigen, deze ernstige discriminatie over zijn kant laat gaan. Om het over de slappe en inhoudsloze Koepelorganisatie (waarin een aantal volgzame en fors aan de SRP betalende stamboeken zijn vertegenwoordigd) het nog maar even niet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.