Ga naar hoofdinhoud

Beroemde eventer Wilton Fair herdacht met met miljoenen fonds

David O'Connor hier met Giltedge. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De eigenaren van het beroemde eventingpaard Wilton Fair, David en Cheryl Lenaburg, hebben een fonds opgericht om veelbelovende jonge ruiters in de sport te ondersteunen. Zelf hebben de Lenaburgs een miljoen dollar aan het 'Wilton Fair Fund' geschonken. Het fonds wil maximaal 100.000 dollar per jaar aan beurzen beschikbaar stellen voor een scala aan opleidingsmogelijkheden voor ruiters tot 29 jaar, die nog niet in een seniorenteam hebben gereden.

Het fonds draagt de naam van de in 1977 geboren Ier Wilton Fair (Wilton House x Kilclooney Grey). Wilbur, zoals het enorm grote paard van 1,80m op stal genoemd werd, won onder Mark Todd de Burghley Horse Trials in 1987. Daarna werd hij naar Amerika verkocht.

1 meter 80 groot

Aanvankelijk zou hij door Karen O’Connor worden gereden, maar vanwege zijn stokmaat nam David O’Connor de teugels over. David en Cheryl Lenaburg werden toen ook de eigenaren van het paard.

Zege onder slechtste omstandigheden

O’Connor en Wilton Fair volbrachten veel 4* CCI’s over de hele wereld, ze wonnen onder meer de Rolex Kentucky in 1990. In hetzelfde jaar was het paar lid van het Amerikaanse team op de eerste wereldruiterspelen in Stockholm. Beroemd werd het duo met de overwinning van de Fair Hill CCI3* in 1993. De wedstrijd werd onder de slechtste weersomstandigheden gereden in de geschiedenis van de sport. Het paard overleed in 2001 op 24-jarige leeftijd.

Aansluiting behouden

David O’Connor is enthousiast over de plannen van het fonds die naar zijn voormalige topper is genoemd. Het fonds moet er voor zorgen dat de eventingjeugd in Amerika aansluiting houd met de top.

Kijk hier nog een keer naar Wilton Fair’s overwinning in Fair Hill.

Bron Eventing Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.