Ga naar hoofdinhoud

Eerste kwalificatieronde heeft boeiend verloop

Liveblog
Jeroen Dubbeldam en Zenith Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Een uitermate boeiende eerste kwalificatiewedstrijd in Rio. Precies een derde van de combinaties bleef foutloos in het parcours van de Braziliaanse parcoursbouwer Guilherme Jorge. Onder hen Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders.  Maar liefst acht ruiters, waaronder helaas Jur Vrieling, haalden de eindstreep niet door meerdere weigeringen of valpartijen. De mannen van bondscoach Ehrens reden zich naar een gedeelde derde plaats. Dinsdag beginnen alle landen weer op nul in de eerste manche van de landenwedstrijd, maar het resultaat van vandaag verschaft een gunstigere startpositie.

Twee teams bleven foutloos en kunnen rekenen op een late startplaats. Behalve het stormachtig toegejuichte gastland Brazilië hielden ook drie Duitsers alle palen in de lepels (alleen Ludger Beerbaum maakte een springfout). Nederland behoort tot de vier landen die op vier strafpunten eindigden, samen met Canada, Zwitserland en Frankrijk.

Penelope Leprevost uitgeschakeld door val

Leprevost op de grond! De tot aan dat moment goed springende Flora De Mariposa struikelt in de landing na hindernis 9, de oxer en de amazone uit Frankrijk duikelt er elegant voorover van af. De valpartij ontstond doordat de For Pleasure-dochter de martingaal tijdens de sprong in haar mond kreeg en daardoor in onbalans kwam. Hieruit volgde opnieuw uitsluiting voor een van de aanwezige topruiters.

Guerdat op dreef

Titelverdediger Steve Guerdat heeft zijn Nino Des Buissonnets er goed aan staan. Van de hapering in de veterinaire keuring viel niets meer te bespeuren in de springpiste. Vol vertrouwen sprong Nino rond daarbij niet in de buurt van het hout komend.   Rene Tebbel boekt het beste resultaat voor de ruiters uit de Oekraïne. Hij blijft foutloos met de meedenkende Zipper.

Sublieme rit van Harrie Smolders 

Een geweldig rondje van Harrie Smolders en Emerald N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Een geweldig rondje van Harrie Smolders en Emerald N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wat een geweldig gestuurd rondje voor Harrie Smolders en Emerald N.O.P.. Gedecideerd reed Smolders de gretig ogende hengst  rond. Op de sloot had Smolders het geluk aan zijn zijde, toen de vos maar net over het lijntje landde.  Ook medaillekanshebber Beezie Madden produceert een foutloze rit met Cortes C. Eric Lamaze, de winnaar van de gouden plak in 2008 met Hickstead, heeft een uitstekende start gemaakt op deze Spelen met Fine Lady S. Het duo kwam zonder fouten in een snelle tijd over de streep. Ook Sergio Alvarez Moya voegt zich in de steeds langer wordende lijst met foutloze combinaties.

De oudste deelnemer in de springring, de 61-jarige John Whitaker laat nog even zien dat hij het rijden op hoog niveau nog niet verleerd is. De veteraan reed zijn Ornellaia (v. For Pleasure) moeiteloos naar het einde zonder ook maar een balk aan te raken. Ludger Beerbaum noteert een springfout met Casello. Voor James Paterson-Robinson zit het venijn in de staart. Amarillo tikt twee balken naar beneden in laatste lijn.

Aantal foutloze ritten loopt op

Waar er nu nog lege plekken zijn op de tribune, zullen die tijdens de landenwedstrijd wel gevuld zijn door Brazilianen. Hun ruiters zijn in de ‘winning mood’ nu Pedro Veniss de derde foutloze proef rijdt voor Brazilië. ‘ Er zijn nu 17 foutloze combinaties. Ook de in Nederland gevestigde Egyptenaar Karim Elzoghby weet de met veel inzet springende Amelia zonder fouten aan het einde te krijgen. Een knappe prestatie voor de 39-jarige ruiter die met zijn derde Olympische Spelen bezig is.

‘Bosty’ rijdt de merrie Sydney Une Prince in zijn geheel eigen stijl foutloos over de streep. De 50-jarige Roger Yves Bost levert daarmee voor Frankrijk de tweede rit zonder fouten. Ook Henrik von Eckermann houdt de nul vast met de 10-jarige Lux Z-dochter Yajamila.

Veel uitsluitingen

Voor de Oekraïne zijn nu al twee ruiters uitgebeld. Zowel Carrio Rivetti (val) en Ferenc Szentirmai haalden de eindstreep niet. Ook Japanner Daisuke Fukushima  wordt uitgebeld op hindernis 11, de laatste dubbelsprong die vandaag scherprechter blijkt te zijn. Amy Millar, dochter van Olympische legende Ian Millar, rijdt met de pas 9-jarige Heros een foutloos parcours bij haar Olympische debuut.

Jur Vrieling uitgebeld 

Weigering van Zirocco BlueFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Weigering van Zirocco BlueFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

VDL Zirocco Blue N.O.P. wordt uitgebeld. De machtige schimmel galoppeerde in 7 galopsprongen naar de driesprong, kwam slecht uit op de middelste steil en stopte. Daarna leek de schimmel wat onzeker te zijn geworden en liep nog tegen een weigering aan, waarna de bel voor Vrieling klonk.

Duitsers en Brazilianen rijden sterk

Daniel Deusser produceert met First Class de derde foutloze rit voor de Duitsers. Ook Edwina Tops-Alexander weet de gretige Lintea Tequila zonder problemen aan het eind te krijgen. Met de Britten wil het nog niet lukken. Ook Michael Whitaker, winnaar van Olympisch teamzilver in 1984, rijdt een balk naar beneden. Opnieuw gaat het stadion uit zijn dak. Alvaro Doda de Miranda rijdt met Cornetto K (v. Cornet Obolensky) de tweede foutloze ronde voor Brazilië. 13 foutloze combinaties tot zover.

Kevin Staut en Reveur De Hurtebise (v. Kashmir van Schuttershof), lid van het Franse zilveren WK team, zagen vanmiddag in het zicht van de haven een balk vallen op de laatste oxer.  Voor Zweden wist Peder Fredricson zijn All In wel zonder fouten rond te rijden. Na 38 ruiters staan er tien foutloze combinaties op het scorebord, waar Maikel van der Vleuten er een van is. De Ier Greg Broderick maakte zijn fel bediscussieerde uitzending nog niet waar en verliet met 8 strafpunten de piste.

Philippaerts uitgebeld

Geen mooi Olympische debuut, maar wel effectief. Sheikh Ali Al Thani rijdt met de Andiamo-zoon First Devision voor Qatar foutloos rond. In Londen won Triple X III teamgoud voor zijn toenmalige ruiter Ben Maher, vandaag tikte hij met de Canadese Tiffany Foster in het zadel een balk uit de lepels op de uitsprong van de beruchte dubbel. Nicola Philippaerts en zijn 12-jarige Berlin-zoon Zilverstar T kwamen net als vele andere ruiters in de problemen op de laatste dubbel en werd uitgebeld. Veel paarden verkijken zich op de open insprong, een oxer van 1,50m hoog en 1,60m breed.

Van der Vleuten en Verdi van ongekende klasse 

Maikel van der Vleuten met Verdi bezig met een fenomenale foutloze rit in de kwailficatierondeFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Maikel van der Vleuten met Verdi bezig met een fenomenale foutloze rit in de kwailficatierondeFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De eerste nulrit voor Nederland staat op het scorebord. Nergens kwam Maikel van de Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. in de problemen. De 14-jarige hengst was ook tussen de hindernissen prima bij de les en oogde superfit. Dat belooft wat moois voor de komende dagen! De Belg Jerome Guery, als individuele ruiter aanwezig, heeft met de zeer voorzichtige Grand Cru Van De Rozenberg een prachtige nulrit gereden. Er zijn nu acht foutloze combinaties.

Debutanten rijden sterk in het rond

De reserveruiters doen het prima. Meredith Michaels-Beerbaum toonde zich waardig vervangster van Marcus Ehning door met Fibonacci niet in de buurt van het hout te komen. Na 22 ruiters valt op dat de laatste dubbel, oxer-steil (hindernis 11), een boel ruiters in de problemen brengt. Een val, enkele weigeringen en een aantal vallende balken zijn het gevolg. Het venijn heeft de parcoursbouwer kennelijk  in de staart van het parcours gestopt.

Het stadion in Rio wordt afgebroken. Braziliaan Stephan de Freitas Barcha doet vriend en vijand verrassen met een nulronde, hierbij wel enigszins geholpen door zijn geweldig springende Landpeter Do Feroleto. Het publiek moedigde de 26-jarige ruiter zelfs tijdens zijn rit aan.  Critici die vooraf van mening waren dat de onervaren ruiter geen teamplek verdiende zullen even stil zijn.

Fransman Philippe Rozier is uitstekend ingevallen voor Simon Delestre. Rozier, die 32 jaar geleden zijn eerste Spelen reed, stuurde Rahotep De Toscane zonder problemen foutloos rond. Cassio Rivetti heeft kennis gemaakt met het Braziliaanse zand. Zijn merrie Fine Fleur Du Marais verkeek zich op de insprong van de dubbel en stak haar benen in de oxer. Een val van de voor de Oekraïne rijdende Rivetti tot gevolg. Vier foutloze combinaties tot zover.

Nul voor Farrington en Sprunger 

Olympisch debutante Janika Sprunger met haar alles uit de kast halende Bonne ChanceFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Olympisch debutante Janika Sprunger met haar alles uit de kast halende Bonne ChanceFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Een foutloze rit voor Olympische debutante Janika Sprunger. De 29-jarige Zwitserse amazone stuurde haar alles uit de kast halende Bonne Chance knap rond en liet alle balken liggen.

 

 

Jeroen Dubbeldam en Zenith tijdens eerste kwalificatieproef Rio Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Jeroen Dubbeldam en Zenith tijdens eerste kwalificatieproef Rio
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Jeroen Dubbeldam reed een geweldige proef met SFN Zenith N.O.P., maar de geweldenaar sprong net niet ver genoeg op de sloot en zette een voetje in het water. Vier strafpunten voor de eerste Nederlander, die verder uiterst gecontroleerd zijn eerste ronde volbracht. De Amerikaan Kent Farrington, ook een van de kanshebbers op eremetaal, deed wat er van hem en Voyeur verwacht kon worden: een foutloze rit.

 

 

 

Ahlmann eerste foutloze

Christian Ahlmann zet een foutloze ronde neer met Taloubet  Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Christian Ahlmann zet een foutloze ronde neer met Taloubet
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Duitser Christian Ahlmann is de eerste ruiter die foutloos bleef met zijn goed springende Taloubet. Ahlmann wist iedere afstand passend te rijden met de zeer attent aan de hulpen staan Taloubet Z. Luciana Diniz en Fit for Fun, winnaars van de Global Champions Tour 2015 en titelkandidaat wisten de lei niet schoon te houden en noteerde 8 strafpunten.De 58-jarige Nick Skelton, bezig met zijn 7e Olympiade, en zijn 13-jarige Big Star leken heel even de eerste foutloze combinatie te worden. Maar op de laatste hindernis ging het toch nog fout. Vier strafpunten voor het ietwat hectisch springende fokproduct van Cees Klaver.

De kop is eraf van het Olympische springtoernooi in Rio. De Braziliaan Eduardo Menezes mocht voor redelijk bezette tribunes als eerste van start in de individuele kwalificatieproef, en stuurde zijn Quintol (v. Quintender) met alleen een fout op de plankensteil rond. Ramiro Quintana had een meer ongelukkige start toen zijn paard Appy Cara (v. Guidam) in de wending naar hindernis negen weggleed en midden in de oxer kwam te staan.

De Braziliaanse parcoursbouwer Guilherme Jorge heeft vandaag al een uitdagend parcours neergezet, bestaande uit 12 hindernissen met in totaal 15 sprongen. Het Nederlandse team dat straks in actie komt bestaat uit Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. (startnummer 7), Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P.(startnummer 25), Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P.(startnummer 45) en Harrie Smolders met Emerald N.O.P. (startnummer 63).

Bekijk hier de NOS Livestream

Bekijk hier de individuele startlijsten en uitslagen

Format Olympische springwedstrijd

Het vier dagen durende evenement voor de springruiters start vanmiddag met een eerste individuele kwalificatieronde,  niet tegen de klok en zonder barrage. De hindernissen hebben een maximale hoogte van 1.60m. Het resultaat van deze rubriek telt uitsluitend mee voor het individuele klassement. Wel is het resultaat bepalend voor de startvolgorde van de landenteams in de eerste omloop van de landenwedstrijd op dinsdag. Voor de individuele ruiters is het van belang om aan het eind van de dag bij de 60 beste ruiters te behoren, om daarmee een startplek op dinsdag veilig te stellen.

De eerste manche van de landenwedstrijd op dinsdag vormt het tweede onderdeel van de individuele olympische springwedstrijd. Ook de geplaatste individuele ruiters zullen hun rondje rijden. De teams beginnen met de teller op nul. In deze manche tellen voor een team de beste drie resultaten. De tweede omloop van de landenwedstrijd wordt op de woensdag verreden. Hierin komen de teams van de acht hoogst geplaatste landen in actie, aangevuld met de individuele ruiters die na dinsdag in de top 45 staan. Ook in de tweede manche tellen voor een team alleen de beste drie resultaten. Het strafpuntentotaal over beide manches bepaalt wie de medailles van de landenwedstrijd mag ophalen.

Op vrijdag volgt de individuele ontknoping, die bestaat uit twee omlopen. Voor de eerste ronde plaatsen zich de beste 35 combinaties uit het tussenklassement, gebaseerd op de rubriek van vandaag en de twee manches van de landenwedstrijd. Per land mogen er maar drie ruiters van start gaan in de finale. Alle ruiters beginnen de finale weer met nul strafpunten. De 20 beste ruiters mogen terugkomen voor een tweede omloop en strijden om het goud, zilver en brons. Bij een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage voor het verdelen van de medailles.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

13 reacties op “Eerste kwalificatieronde heeft boeiend verloop

  • Lau

    Echt belachelijk hoe de heer vrieling z’n frustratie op z’n paard botviert na 2e weigering sorry hoor vind dat ongepast ! Zo maak je m enkel onzekerder van mij mag hij n sanctie krijgen

  • AV

    Schandalig hoe hij zijn paard “strafte”. Zulke ruiters mogen wat mij betreft linea recta achter Yuri van Gelder aan. Wegwezen van dit toernooi en wat mij betreft nooit meer in terugkomen. Dierenwelzijn gaat BOVEN alles. Met dit gedrag geeft Dhr Vrieling aan niet belastbaar te zijn en dan hoor je niet thuis op een groot toernooi.

  • Babette

    @lau en av doe niet zo hypocriet. Het was nou niet zo dat Zirocco mishandelt werd. Ik denk dat menig paard tijdens het rijden in het bos zwaarder mishandelt wordt dan Zirocco door Ruiters die niet eens een zweep bij hebben en denken dat bijzonder paardvriendelijk bezig zijn. Oké het was niet chique dat vond ik ook…het zijn wel de OS en dat is iets anders als effe een B parcoursje om de hoek. Maareh de beste stuurlui staan weer eens aan wal…

  • Patricia van Marle

    @Lau en AV
    Jury is het met jullie eens.
    Jur Veiling en Nicola Philipaerts zijn beiden gediskwalificeerd

  • AV

    @Babette, kun jij mij uitleggen wat er hypocriet is aan mijn reactie? Daarna wil ik best nog even op jouw bijdrage in gaan.

  • Peter

    @ParriciavanMarle Beiden zijn dkw i.v.m. twee keer weigeren!

  • Babette

    Zoals ik al aangaf het was niet chique wat hij deed. Maar om het nou schandalig te noemen en mishandeling, dat gaat mij 3 stappen te ver. Het is niet aan ons om te ( ver)oordelen over een situatie waar wij geen weet van hebben waarbij ik nu voor het gemak aanneem dat u nog nooit op de OS heeft gereden. Als u het heeft over belastbaarheid dan weet u vast dat belastbaarheid en belasting een hele precair evenwicht vormen. Wanneer een ruiter een fout maakt doordat even de belasting te hoog is hoeven wij hem niet voor de toekomst uit te sluiten. Of is bij u de belasting nooit hoger dan de belastbaarheid?

  • AV

    @Babette, jouw aanname dat ik nog nooit aan de OS heb deelgenomen is juist en het gaat er ook nooit van komen. Dat ontneemt mij echter niet waar te nemen. Een paard onterecht straffen waar dan ik ook vind ik inderdaad schandalig en zelfs laf. Dat is voor een ruiter op de OS op zijn/haar niveau niet anders dan voor een recreatieruiter in het bos. Ieder zijn of haar niveau. Daarbij verwacht ik van een OS ruiter zelfs meer. En dan heb ik het nog even niet over een voorbeeldfunctie. Het is dus wel degelijk aan mij en vele anderen te oordelen en te veroordelen in een situatie zoals vanmiddag waar het overduidelijk was dat niet het paard maar de ruiter in de fout ging. Dhr Vrieling hoort deze druk aan te kunnen en wanneer dat niet het geval is hoort hij daar niet thuis. En nee, ik ben zeker niet hypocriet want ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe. Je kent mij niet dus kun je je daar geen mening over vormen. Mijn belasting is inderdaad ook wel eens hoger dan mijn belastbaarheid maar dan nog wordt verwacht dat ik daar professioneel mee om ga. Frustratie uitleven op een dier is zo onder de maat. Maar weet je, het gaat om geld, om macht en om aanzien. Dat leidt tot deze frustratie. Dat geldt voor veel sporten en ook voor de paardensport. Zo jammer. De sponsor van Dhr Vrieling wil resultaat zien om maar niet te spreken over de sponsor van Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. Je laten sponsoren door een wapenhandelaar is nogal dubieus. Geld en macht dus en dat heeft weinig meer met sport te maken helaas.

  • AV

    Ik lees overigens net dat hij zich heeft verontschuldigd. Of dit nu komt door de heftige reacties of dat het gemeend is laat ik in het midden. Ik vind het dan best wel weer stoer dat hij dit in het openbaar doet.

  • Ingrid

    Wat een wereld ! Springt een ruiter goed,dan zijn er 10 mensen die “leuk “reageren !
    Maar o wee,er wordt een tik uitgedeeld ,dan stroomt internet vol met de meeste verwensingen die je maar kunt bedenken.
    Internet is blijkbaar geworden een moderne guillottine.
    Ineens is iedereen deskundig?
    Zo raar als ik zie wat ik zoal heb gezien op wedstrijden of op stal. En juist deze mensen reageren het hardst. Apart!

    Iedere nuance om fatsoenlijk te reageren ontbreekt.!
    Nog even en niemand durfd nog op wedstrijd,want o jee,een fout en je vonnis is geveild!
    Een trieste ontwikkeling!

  • Sammy

    Jur Vrieling heeft hand in eigen boezem gestoken en toegegeven dat zijn paard de 4 forse meppen niet verdiende…. Prima.
    Maar ik snap werkelijk niet al die lieden die dit zweepgebruik goedpraten…
    We hebben het hier wel over “onze” TOP-ruiters op een Olympische Spelen die als voorbeeld dienen en zich als een professional horen te gedragen.
    Nogmaals het gaat hier om de Olympische Spelen niet over een basiswedstrijd vol amateurtjes..
    En wanneer je werkelijk vind dat dit zweepgebruik moet kunnen (een paard moedwillig pijn doen)dan heb je de verkeerde hobby gekozen, ga dan lekker dammen!

  • Irene

    Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar als ik lees wat Vrieling deed, ben ik daar blij om. Dan schaam ik me voor de sport en vraag ik me af als dit de reactie is tegen zijn paard in het openbaar, wat de reactie zou zijn als hij thuis aan het rijden was. Zouden er dan forsere maatregelen getroffen worden? Ben blij dat er sancties uitgedeeld zijn.

  • AV

    @Ingrid, om te zien of iemand een zweep gebruikt hoef je niet deskundig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.