Ga naar hoofdinhoud

Charlotte Dujardin geeft nuttige tips in New York

Valegro liet ze thuis, maar Charlotte Dujardin gaf gisteren een leerzame Masterclass in het Central Park op de rug van een geleend paard. Onder toeziend oog van de Amerikaanse bondscoach Robert Dover gaf ze het publiek in New York bruikbare informatie mee. "En als je het saai vindt.... dit is de basis van het paardrijden." 

Voor aanvang van de clinic had Dujardin de twaalfjarige schimmel Renaissance Tyme slechts twee keer gereden. Maar juist dat feit gaf extra waarde aan de voorstelling. Dujardin deed enkele frappante uitspraken. Ze benadrukte dat de basis goed moet zijn. “Het is net als met het bouwen van een huis. Is het fundament slecht, dat kan het nooit een goed huis worden.”Ook benadrukte de Britse amazone dat het paard vooral plezier in zijn werk moet hebben en houden.

“Dressuur gaat over herhaling en correctie. Je moet streng zijn tegen jezelf en geen slechte dingen laten gebeuren. Je moet op de kleinste details blijven letten. Als je thuis een mindere overgang rijdt omdat je lui bent of er gewoon even niet goed bij nadenkt, dan is de kans groot dat je ook in de ring een slechte overgang rijdt, omdat je het je paard ooit hebt toegestaan”, aldus Dujardin. Het rijden van de galopwissels noemt ze een van de meest persoonlijke elementen in de training, omdat iedereen hier zijn eigen hulpen voor heeft. Zelf traint ze deze niet op de diagonaal maar juist op de hoefslag.

Charlotte Dujardin is duidelijk over het type paard waar ze de voorkeur voor heeft. “Ik hou van hete paarden, omdat ik het haat ze naar voren te moeten schoppen. Ik ben een luie ruiter, ik hou ervan om alleen te zitten en te sturen”, aldus de dressuur-diva.

Klik hier voor de videobeelden van de Masterclass.
Let op: de video start op het einde, om te kijken dient de tijdbalk naar de begintijd verschoven te worden.

Bron: Chronicle of the Horse

3 reacties op “Charlotte Dujardin geeft nuttige tips in New York

  • Cora

    Nou, nou. Heel frappant hoor, zo’n uitspraak dat de basis goed moet zijn….

  • Brekelmans

    Dit is dressuur zoals dressuur moet zijn. Een voorbeeld voor velen en ook voor topruiters.
    Voor mij is zij de beste ooit !!!!!!

  • Ingrid

    Mooi, sympathiek, geen gekke handgrepen, gewoon beginnen met stappen, loosen up your horse, alles vanuit het voorwaartse, plezier houden in het werk. Geen getrek en geduw. Kan Charlotte niet een paar masterclasses in Nederland komen geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.