Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Terugverdienen

Opinie
Revolution (v. Rocky Lee) vlak na zijn goedkeuring samen met Andreas Helgstrand en Ulf Möller - Foto: Rick Helmink
Als we Andreas Helgstrand mogen geloven heeft iemand vorig weekend 150.000 euro neergeteld voor een merrieveulen van Franklin. Ik was erbij, nooit eerder zag ik op een veiling de teller zo snel oplopen. Het bedrag waarvoor je in een buitenwijk van Aalborg een leuke twee-onder-één-kap koopt was sneller bereikt dan de 2500 euro die iemand even tevoren neertelde voor een bontmantel.

Dat was het stuk dat Andreas inbracht voor een goed doel. Een mevrouw toonde ietwat ongemakkelijk de mantel waarmee je kans loopt met rode verf bespoten te worden. Misschien moet een communicatieprofessional Andreas nog even uitleggen dat je met iets fouts niet iets goeds kunt bewerkstelligen.

Nieuwe maatstaven

Maar dat geheel terzijde. Het gaat natuurlijk om de vraag of een merrieveulen 150.000 euro terug kan verdienen. Het antwoord luidt: nee. De eerste editie van de Nordic International Sales zette afgelopen zaterdag nieuwe maatstaven, dát is wat Andreas Helgstrand wilde laten zien. Zoals hij dat eerder deed met zijn hengstenhouderij en zijn handelsstal.

Multinational

In tien jaar tijd heeft Andreas Helgstrand zich ontwikkeld van een eenvoudige loonslaaf tot een multinational. Met mensen als Ulf Möller in dienst en met de ambitie om de dressuurpaardenhandel wereldwijd te controleren. In 2015 baarde Helgstrand opzien door in een rechtstreeks biedduel met zijn grote Deense concurrent Blue Hors om de hengst Revolution aan het wel zéér lange eind van 1,2 miljoen euro te trekken. Volgens sommige bronnen zouden Helgstrand en het Hannoveraanse stamboek van tevoren afspraken hebben gemaakt, waardoor Blue Hors voor de kat z’n viool zat te bieden.

Rijvereniging

Zo kwamen de afgelopen jaren de duurste jonge hengsten van de Duitse veilingen op stal bij Andreas Helgstrand in het Noord-Deense Uggerhalne. En stampte hij daar een gigantische handelsstal uit de grond, met een klas vol Grand Prix-ruiters op de payroll. Naast dit gigantische bedrijf was een krakkemikkige rijvereniging gevestigd. Die kocht hij op, gooide alles tegen de vlakte en bouwde er een state-of-the-art hippisch centrum. Behalve diezelfde rijvereniging en een manege voor gehandicapten is daar ook een groot internationaal concours met FEI-landenwedstrijden dressuur en springen gehuisvest: de Equitour Aalborg. En natuurlijk die spraakmakende veiling van spectaculair dravende veulens, de Nordic International Sales.

Kaartenhuis

Het is aannemelijk dat Andreas Helgstrand heeft geleerd van fouten uit het verleden, toen hij zakenpartners benadeelde. Maar Helgstrand heeft geen geldboom in z’n tuin, de tientallen miljoenen die hij de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd zijn afkomstig uit het ijzersterke zakelijke netwerk dat hij om zich heen heeft verzameld. Die investeerders zullen op enig moment waar voor hun geld willen zien. En geen onderdeel willen zijn van een kaartenhuis.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

Eén reactie op “Column Dirk Willem Rosie: Terugverdienen

  • Hedwig Michiels

    En het grote risico op terechtwijzing om het niet diervriendelijk rijden? Imago van degelijkheid en duurzaamheid en betrouwbaarheid wordt toch wel hoe langer hoe belangrijker, zelfs in de paardenwereld…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.