Ga naar hoofdinhoud

Denemarken komt met video over nieuwe regels neusriemen

Foto Lonneke Ruesink
In oktober vorig jaar maakte de Deense federatie al bekend dat ze per 1 januari 2018 een eind zouden maken aan te strakke neusriemen en nu is er ook een video uitgebracht waarop te zien is hoe dit wordt beoordeeld.

Op basis van de uitslagen van een uitgebreide studie naar harnachement, heeft het bestuur van de Deense Hippische Federatie destijds het besluit genomen om een limiet te stellen aan hoe strak een neusriem op wedstrijden mag. De neusriem helpt bij de communicatie van ruiter en paard. Opent het paard zijn mond, dan komt er druk op het neusbeen, maar zodra het paard zijn mond sluit, verdwijnt die druk.

Studie

De studie liet een duidelijke relatie zien tussen een strakke neusriem en het ontstaan van letsel in de mond. De Deense Hippische Federatie liet daarop weten dat zij het ontstaan van dergelijk letsel door het gebruik van harnachement niet wil toestaan.

Controle

Tussen de riem en het neusbeen moet minimaal 1,5 cm zitten. Een official meet deze afstand door een staafje van 1,5 cm tussen de riem en het neusbeen te steken. Als de neusriem te strak zit vraagt de official aan de ruiter om de neusriem losser te maken, hierna mag de ruiter gewoon meerijden op de wedstrijd. Als de ruiter dit weigert, mag hij of zij niet starten.

Een aantal landen gaf al aan dat ze het voorbeeld van Denemarken gaan volgen. Nederland heeft hier nog niets over bekend gemaakt en volgt vooralsnog de regelementen van de FEI.

 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Bit/Dressagenews

2 reacties op “Denemarken komt met video over nieuwe regels neusriemen

  • Ingrid

    Gewoon dus die 2 vingers ertussen zonder dat ze afgeklemd worden. Eeuwenoud 🙂

  • Frans Berings

    @Ingrid
    Twee vingers tussen de neusriem is prima bij een lage neusriem, maar doe je dat bij de hoge neusriem dan heeft deze geen enkele functie meer en zit die er alleen nog voor de sier aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.