Ga naar hoofdinhoud

Denemarken maakt einde aan te strakke neusriemen

Foto Lonneke Ruesink

Op basis van de uitslagen van een uitgebreide studie naar harnachement, heeft het bestuur van de Deense Hippische Federatie besloten een limiet te stellen aan hoe strak een neusriem op wedstrijden mag. Dit geldt per 1 januari 2018 voor alle disciplines, zo meldt Eurodressage.

De studie laat een duidelijke relatie zien tussen een strakke neusriem en het ontstaan van letsel in de mond. De Deense Hippische Federatie liet daarop weten dat zij het ontstaan van dergelijk letsel door het gebruik van harnachement niet wil toestaan.

Diameter van 1,5 centimeter

Vanaf 1 januari zal gemeten worden hoe strak de neusriem dichtgedaan wordt. Op de neus van het paard en de neusriem moet een ruimte zijn, die gelijk is aan een diameter van 1,5 centimeter. Dit wordt gemeten zodra er vermoed wordt dat de neusriem te strak zit.

Voorheen werd dit ‘met de losse hand’ gemeten en werden er één of twee vingers aangehouden.

Sancties

Eenmaal vastgesteld dat de neusriem te strak zit, zal de ruiter door officials gevraagd worden de neusriem losser te doen. Mocht de ruiter dit weigeren, zullen er mogelijk sancties opgelegd worden.

Gedurende 2017 zullen er meetmethodes uitgetest worden en zullen er proefmetingen plaatsvinden op wedstrijden.

Bron: Eurodressage

6 reacties op “Denemarken maakt einde aan te strakke neusriemen

  • Frans Berings

    Die 1,5 cm. lijkt mij prima voor de lage neusriem, maar 1,5 cm. voor de hoge neusriem maakt deze overbodig, omdat dit helemaal aan het doel van de neusriem voorbij gaat.

  • Marcel Dufour

    Dat komt omdat veel ruiters en amazones de foute gedachte hebben dat een neusriem er is om de mond dicht te houden terwijl die er is om de mond het te ver opengaan te beletten.

  • Helena Visser

    neusriem? en de sperriem? De laatste is gemaakt om de mond van een paard dicht te binden. Men kan beter eens bedenken waarom een paard met een bit zijn mond steeds open doet. Want een open mond is tijdens inspanning niet natuurlijk voor paarden. Paarden ademen immers alleen door de neus. De mond van een paard hoort tijdens inspanning stijf dicht te zijn. Dat bereik je het beste met een bitloos hoofdstel. Lastig voor ruiters want die moeten dan weer leren op hun zit te rijden.

  • Frans Berings

    @Helena
    De sperriem in combinatie met de hoge neusriem is niet gemaakt om de mond van een paard dicht te binden, maar om te beletten de mond te ver te openen om zich daardoor aan de werking van het bit te onttrekken, zonder dat daarbij de luchtweg word afgesloten. De gecombineerde neusriem is ontwikkeld in de racewereld, omdat bij gebruik van de lage neusriem dat nog wel eens het geval was.

  • Lailapri

    Frank geringd, kun je dat nader verklaren? Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt dat het het doel voorbij gaat.

  • Frans Berings

    @Lailapri
    De neusriem dient om het paard te beletten de mond te ver te openen zodat hij zich niet aan de werking van het bit kan onttrekken. Bij de lage neusriem met een ruimte van 1,5 cm. er tussen werkt dat nog wel, maar bij de hoge neusriem met 1,5 cm. er tussen kan het paard de mond zover open doen dat de neusriem geen enkele functie meer heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.