Ga naar hoofdinhoud

Derby weekend voor spring- en renpaarden

Derby van Eindhoven
Het weekend na Hemelvaart is beroemd om zijn Derby's. Niet alleen voor de springpaarden met vandaag de Derby van Eindhoven en morgen de beroemde Hamburger Springderby, ook de volbloeds hebben in de Kentucky Derby een van de meest prestigieuze races van het jaar.

De Hamburger Derby is de oudste springderby en wordt morgenmiddag verreden. De naam is afgeleid van de Engelse race Epsom Derby. Hamburg had voor Wereldoorlog II veel banden met de Groot-Brittannië, importeerde daar ook veel volbloeden vandaan en was gek op alles wat ‘Engels’ was. Zo ontstond ook het idee voor de Hamburger Derby. Tweevoudig Derby-winnaar André Thieme (met Nacorde) is ook dit jaar weer van de partij, nu met Quonschbob. Morgen zendt ClipMyHorse deze wedstrijd live uit.

Vanmiddag om 16.30 uur begint in Eindhoven de enige officiële FEI derby van Nederland. Joy Lammers zou haar Derby-titel in Eindhoven dit jaar zo maar eens kunnen prolongeren. Ze won al de kwalificatieproef met met Zomerfee van de Broekkant (v. Oklund). Ook deze derby is live te volgen via ClipMyHorse, ook die van Hamburg.

De Derby voor de renpaarden stamt uit 1780, de twaalfde Earl of Derby, Edward Smith-Stanley, organiseerde de race voor volbloeds in Epsom op de Epsom Downs Racecourse. De race kreeg zodoende de naam Derby. Deze wordt nog elk jaar in juni  verreden. Een van de bekendste derby’s voor de volbloeds vindt plaats in Louisville, Kentucky. Vorig jaar won American Pharoah de race en hij werd uiteindelijk ook de Triple Crown winnaar. Ook het fenomeen Secretariat won de Kentucky Derby. Gisteren werd in Kentucky de Derby voor 3-jarige merries gelopen, de ‘Kentucky Oaks’. De merrie Cathryn Sophia won de race.

Klik hier voor meer informatie en filmpjes. Over ongeveer 11 uur vanavond gaat de Derby van start in Amerika.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.