Ga naar hoofdinhoud

KNHS bevestigt: bitloos starten op wedstrijden

De KNHS heeft inmiddels bevestigd wat vandaag bekend werd via de nieuwsbrief van de NVBP (Nederlandse Vereniging Bitloos Paardrijden). Vanaf 1 april 2014 mag op alle dressuurwedstrijden bitloos in de officiële KNHS-klassen B tot en met L2 worden gestart. Er zullen dus geen aparte bitloze rubrieken meer zijn.

Uitbreiding naar de klassen M en Z volgt volgens de NVBP zodra er voldoende ruiters vanuit de L2 kunnen doorstromen.

Vanaf 1 april 2010 was het al toegestaan bitloos deel te nemen aan dressuurwedstrijden in speciaal hiervoor georganiseerde rubrieken tot en met de L2. Een jaar later werd er schriftelijk geëvalueerd onder de 23 juryleden die waren opgeleid om de rubrieken te beoordelen. Na de evaluatie werd er besloten om geen wijzigingen aan te brengen in de mogelijkheden voor het starten en de optoming.

In 2009 hield Nederland haar eerst bitloze wedstrijd. Nederland is in de basissport waarschijnlijk de eerste waar het bitloos dressuur rijden bij officiële wedstrijden wordt geïntegreerd.

Bron: Horses / NVBP

16 reacties op “KNHS bevestigt: bitloos starten op wedstrijden

  • Jitske Reitsma

    Ik vind dat het moet kunnen respect voor die ruiters die bitloos rijden!

  • Gisa Binnendijk

    Geweldig besluit. Dit past in het streven naar welzijn voor paarden. Maar waarom kan dit besluit niet onmiddellijk ingaan?

  • Karin

    Nou, eindelijk!
    Jammer dat het niet ook direct voor het M en Z vrijgegeven wordt, want in die klasses rijden ook mensen die wel bitloos zouden willen starten.

  • louis bakker

    Heel erg goed om dit zo te gaan doen. Ik hoop dat dit in de toekomst nog verder uitgebouwd wordt.

  • Eric Lammertsma

    Lijkt mij een positieve ontwikkeling. Eens kijken wat wij daar mee kunnen.

  • marjan oppedijk

    Ik ben nu L2 met winst in het gewone dressuur. Maar stel ik wil een keer bitloos L2 starten en daarna weer eens een wedstrijd met bit. Zou dit dan mogen? Het lijkt mij namelijk wel erg leuk om het bitloos ook eens officieel te proberen.

  • corrie oosterom

    Heeft meer tijd genomen dan ik gedacht had, maar dit is echt een fijne vooruitgang! Moet niks, mag wel, prima!

  • André Boonstra

    Eindelijk een doorbraak met goed resultaat,het in gaan hier van laat jammer genoeg op zich wachten.
    Maar dat zijn we wel gewend in dit land.

  • Barbara Lancel

    Super, ik heb me altijd verbaasd dat hier zo moeilijk over werd gedaan, je neemt tenslotte zelf het risico om minder punten te krijgen. Gedwongen worden om met een stuk ijzer in de paardenmond te moeten starten is vrij middeleeuws. Fijn dat eindelijk de oogkleppen af gaan bij de KNHS. Het gaat wel langzaam maar ja dat zijn we wel gewend van de KNHS.

  • Wies Naessens

    Ik kan het alleen maar toejuichen, maar waarom niet m.i.v. 01-01-2014 . Geef die ruiters de ruimte

  • esther

    Mag er ook gestart worden met kaptoom? Daar is nog al wat onduidelijkheid over. Het is bitloos maar met welk soort bitloze hoofdstellen mag er gereden worden

  • Mariska Hofman

    Super! Ik ga NU WEL overwegen wedstrijden te gaan rijden. En dat het lang op zich geeft laten wachten, ach ja, het is er nu toch? De meeste mensen die uiteindelijk bitloos gaan rijden denken daar vaak ook even over na. Doen daar onderzoek naar, vragen anderen om hun ervaringen. Ik wel in elk geval. Die dingen kosten tijd. Gaaf toch dat ze de moeite hebben genomen als grote organisatie waar wij allemaal misschien wel afhankelijk van zijn maar veel plezier door kunnen beleven om hier tijd in te steken, mensen voor op te leiden en in te zetten? Ik zeg…op naar de volgende stap, de hogere niveaus. Ook hierbij kwestie van tijd gok ik. Heb er zin in! En nadat het wat tijd heeft gekost, mag je er wel vanuit gaan dat als je dan ook bitloos meedoet dat je dan door iemand gejureerd wordt die daarvoor opgeleid of bijgeschoold is. Directe ingang zal daar voor problemen hebben gezorgd schat ik zo in…. Ik wens iedereen heel veel plezier en succes! Ook de met bit rijdende ruiters 😉

  • Liesbeth Jorna

    Rechtstreeks van de KNHS vandaag:
    Het voorstel over het bitloos rijden in de reguliere dressuur klassen moet nog voorgelegd worden aan het wedstrijdplatform en de ledenraad, pas daarna kunnen wij aangeven of deze reglementswijziging zal worden ingevoerd en wat de mogelijkheden zijn.

  • Annelies van Santen

    dat is een heel mooi bericht !! nu nog starten op een fell zadel van Christ en dan kunnen ook wij weer meedoen !! want op een bont-boomloos zadel dus dat mag volgens mij ook nog niet, maar dit is al een mooi begin !!!

  • Agnes van den Broek

    Vergeet niet dat bitloze optoming niet automatisch betekend “Paard vriendelijk” i.v.m.de bitloze optoming een behoorlijke druk op het neusbeen betekend.
    Dus of je nu met of zonder bit/trens rijdt;Zachte handen zijn noodzakelijk voor een slagroom mondje van je rijdier!

  • v.Kuik

    ik vind het ronduit belachelijk,paarden worden gereden vanuit het been naar de hand met een bit, schuimend mondje etc. dat is wat dressuur is en geen vrijheidsdressuur.
    Heeft niks met rijtechnisch rijden te maken ! Al meer dan 25 jaar train ik paarden,richt ze af en natuurlijk is niet elk paard hetzelfde en moet je weleens een ander bit proberen,maar in mijn opinie gaan we naar alternatieven grijpen waar de rijkunst ophoud.
    Daarnaast vind ik het van de Knhs te zot voor woorden om deze regel ongevraagd maar door te voeren, kijk maar naar het aantal juryleden die omgeschoold zijn dat zegt al genoeg. En nee vind ik niks met respect te maken, ieder zijn eigen sport maar aan de onze zitten nou eenmaal regels punt !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.