Ga naar hoofdinhoud

Danielle Heijkoop en Siro verslaan Cornelissen en Parzival

Met een mooie score van 83% schreef Danielle Heijkoop zojuist de overwinning van de Grand Prix kür op muziek op haar naam met de vijftienjarige Siro N.O.P.. Het was een historisch moment, want niet eerder moest Adelinde Cornelissen met Parzival achter Heijkoop en Siro genoegen nemen met de  tweede plaats. Patrick Kittel uit Zweden nam in Mechelen als derde plaats op het podium.


Vanaf het losrijden bleek Siro N.O.P. er scherp aan te staan. “We gingen vandaag echt als een speer. Alles klopte en toen we de ring binnenreden was er de ontspanning en mede daardoor de mooie aanleuning, waardoor ik er vanaf de eerste pas aan kon rijden. Ik geloof niet dat ik ergens een steekje heb laten vallen. Bij het aanspringen in de changementen om de pas hadden we een klein hakkeltje, maar dat kon ik herstellen in de ingebouwde reservelijn, waardoor we ook daarvoor hoge punten wisten te scoren”, vertelde een dolgelukkige Heijkoop. “In Londen liep de Kűr iets minder dan de Grand prix en hier was Siro in de Grand Prix iets gespannen, maar ik wilde vandaag knallen en dat is mede dankzij mijn coach Anky van Grunsven voor de volle honderd procent gelukt!”, vervolgde Daniëlle, die met deze zege het jaar 2014 sportief gezien fantastisch afsloot.
Cornelissen en Jerich Parzival N.O.P. kwamen tot een score van 82.05% en dat was niet genoeg om Danielle Heijkoop van de eerste plaats te verdrijven. Kittel en Watermill Scandic behaalden een score van 77.6% en vormden als laatste starters in deze rubriek geen bedreiging meer voor Cornelissen en Heijkoop.

Adelinde Cornelissen had wel een verklaring voor haar iets tegenvallende rit. “Op de maandag voor Lyon brak ik mijn been en daardoor liepen we toch tegen een zekere trainingsachterstand aan. Daarnaast is het voor Parzival binnen altijd extra spannend. Zo kreeg ik hem net als in de Grand Prix moeilijk naar de twee korte zijden. Dat houdt in dat je lijnen iets korter moet maken, maar de muziek blijft wel gelijk, waardoor je steeds moet compenseren”, vertelde Adelinde, die het jammer vond dat ze niet helemaal kon laten zien wat zij en Parzival werkelijk in huis hebben. “De breuk is genezen, maar de spierkracht is nog niet helemaal terug. Dat ik gisteren de Grand Prix wel wist te winnen is simpelweg gelegen in het feit dat mijn paard op zijn routine geen foutjes maakt”.

Nadine Capellmann en Girasol eindigden met 77.275% op de vierde plaats en de Zweedse Jeanna Högberg nam de vijfde plaats in beslag met Darcia met in totaal 76.025%.

Katja Gevers eindigde met Thriller op de zesde plaats, het duo kwam tot een score van 75.375%.

Bondscoach Wim Ernes vatte de uitslag in één zin samen: “Het zijn twee hele sterke combinaties en vandaag was Daniëlle de beste, maar was Adelinde ook heel goed. Dat bewijzen de scores want Heijkoop scoorde met 83.000% een persoonlijk record, terwijl Cornelissen met 82.005% heel dicht bij haar in de buurt wist te blijven”. Volgens Ernes klopte in deze Kűr bij Daniëlle en Siro alles. “De versterkingen in de beweging werden perfect door de muziek ondersteund. De piaffe werd met heel veel veer en afdruk getoond en er was weer die perfecte overgang van de pirouette naar piaffe. Werkelijk zeer sterk gereden”. Waarom Cornelissen dan vandaag net de mindere was van Heijkoop was voor Ernes duidelijk: “Adelinde reed een vrijwel foutloze proef, maar het allemaal net een fractie meer lichtheid en gemak mogen uitstralen”. De bondscoach was ook heel tevreden over de zesde plaats van Katja Gevers (Berlicum) met Thriller. “Ook voor haar een fantastische Kűr waarin alles klopte, wat resulteerde in een score van 75.375%, en daarmee realiseerde ook zij een persoonlijk record”.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Horses/Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.