Ga naar hoofdinhoud

FEI wil bloedregel niet harmoniseren

Op FEI-wedstrijden wordt in de verschillende disciplines op verschillende wijzen gehandeld, wanneer bloed aan bijvoorbeeld de mond geconstateerd wordt. Zo wordt in de dressuursport geen enkele druppel bloed geaccepteerd, maar de reglementen van de andere disciplines nemen het minder nauw. De FEI heeft echter laten weten niet van plan te zijn om de bloedregel te harmoniseren.

Edward Gal werd op het EK in Aken uitgesloten, toen het schuim rond de mond van Undercover N.O.P. rood kleurde. Maar voor vierspanmenner Chester Weber leverde de bloedende mond van zijn voorpaard in de vaardigheidsproef geen beletsel op zijn zilveren WK-medaille. De ‘FEI driving rules’ geven namelijk aan dat ‘in gevallen waar sprake is van weinig bloed in de mond, bijvoorbeeld als een paard op tong of lip gebeten heeft, kan na onderzoek de atleet worden toegestaan zijn deelname te continueren’. Ook in de cross country-fase van de eventing kan een paard met bloed gestopt en gecontroleerd worden, waarna de ruiter bij goedkeuring zijn rit verder kan voortzetten. Dit gebeurde in Boekelo, waar de Britse eventingamazone Marilyn Little de cross uit mocht rijden.

De huidige procedure bij de dressuursport werd vastgesteld na de Wereldruiterspelen in 2010, toen bij Adelinde Cornelissens’ toppaard Parzival bloed geconstateerd werd in de mond. De Jazz-zoon had gebeten op zijn tong en werd uitgesloten. Maar de FEI is nooit meer in actie gekomen om de regels in de andere disciplines opnieuw te bekijken. De FEI heeft ook geen plannen om op korte termijn de ‘bloedregel’ te herzien, ondanks het feit dat trainers, ruiters en juryleden onlangs druk uitoefenden om de ‘bloedregel’ te versoepelen.

Bron: HorseandHound/Horses

Eén reactie op “FEI wil bloedregel niet harmoniseren

  • Andre

    Belachelijk. Spring- of eventing paarden met bloed is geen probleem. Bij dressuurpaarden wel….. Zie de logica totaal niet.
    Maar dat is hetzelfde als met een slof losrijden. Bij springen wordt dit volop gedaan. Als je dat voor de dressuurwedstrijd doet doen ze alsof je een dierenbeul of halve crimineel bent. Bij dressuur heb je regelmatig een spoor en bit controle. Bij het springen hangen ze van alles in de mond van de paarden. Maakt daar allemaal niets uit. Of bij alle disciplines even strenge regels of bij de dressuur de regels versoepelen !! Mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.