Ga naar hoofdinhoud

Patrick van der Meer naar Londen, Sprehe wint Spécial

Patrick van der Meer met Uzzo
Foto Melanie Brevink
Met hun beste proef ooit stelden Patrick van der Meer en Uzzo vandaag in de Grand Prix Special op CHIO Aken hun plaats in het olympische dressuurteam veilig. De wedstrijd werd gewonnen door Kristina Sprehe met de hengst Desperados.

In tegenstelling tot gisteren in de Grand Prix, reed Patrick van der Meer vandaag een foutloze en zeer overtuigende proef. Aan details als de inzet van de piaffe is te zien dat er nog veel mogelijkheden zijn om tot een nóg hoger resultaat te komen dan de 74,80% waarmee Van der Meer vandaag in een veld van wereldklasse de negende plaats behaalde. Imke Schellekens reed met Hunter Douglas Toots een proef die vergelijkbaar was met de Grand Prix van gisteren (72,689%).

Marlies van Baalen toonde met BMC Miciano meer gedragenheid, meer expressie en meer afwerking van de details, zoals het in het uitrijden van de piaffes. Dit bracht haar naar een topscore (71,333%) en zet de amazone de stijgende lijn voort die is ingezet sinds ze lest bij Nicole Werner. Stephanie Peters en Unlimited voldeden opnieuw aan de verwachtingen en reed naar een score van bijna zeventig procent.

Bondscoach Sjef Janssen had bepaald dat de combinatie met het beste resultaat na Grand Prix en GP Special het vierde startbewijs voor Londen zou krijgen. Patrick van der Meer heeft dat ticket nu zeer overtuigend verdiend.

Voor de zoveelste keer zorgden de juryleden voor dezelfde rangvolgorde als daags tevoren. Opnieuw won Kristina Sprehe met de De Niro-zoon Desperados (80,956%) voor Helen Langehanenberg met Damon Hill (80,622%). Maar de dames en heren in de juryhokjes gaven zich weinig rekenschap van het feit dat Damon Hill (v. Donnerhall) vandaag weer helemaal bij de les was en dus op alle fronten de betere was in vergelijking met Desperados.

Maar de amazone die nog het meest te lijden had van het Akense juryvooroordeel was Dorothee Schneider, die met Diva Royal (v. Don Frederico) een wereldproef aflegde. De 77,378% (vierde plaats) was verhoudingsgewijs niet genoeg, want Victoria Max Theurer en haar trage Augustin (77,60%, derde) hoorden daar niet boven.

Als vijfde eindigde prinses Nathalie zu Sayn Wittgenstein (76,622%) die met haar brave Digby het Donnerhall-feest kracht bijzette.

Lees dinsdag alles over het CHIO Aken in De Paardenkrant.

Bron: Horses / Horsetelex

 

7 reacties op “Patrick van der Meer naar Londen, Sprehe wint Spécial

  • 10-tje

    Jammer als de kaarten van te voren al zijn geschud, maar het blijft een probleem bij jury sport.
    Jammer ook voor Imke, zo hard er voor gewerkt en zo je best gedaan, maar je kan met opgeheven hoofd naar huis hoor Imk! Misschien komt Londen voor Toots net iets te vroeg, maar ik weet zeker dat je ons nog veel moois zult laten zien.

  • NB

    Ik denk dat Patrick ook heel hard heeft gewerkt en nu was hij toch de betere van de 2. Hij heeft het dan ook dik verdiend!

  • Valesca Verdonk

    Patrick had in het team moeten zitten (ipv alleen individueel), hij is op dit moment na Adelinde de best presterende Nederlander. Hoe fantastisch ik Anky ook vind als sportvrouw en amazone, dit keer hoort ze niet in het team thuis. Niet omdat ze niet goed rijdt, het is juist heel knap wat ze doet met een 18-jarig paard. Wel omdat haar tijd met Salinero gewoon voorbij is. En of ze nu goed rijdt, of niet, echt hoge punten krijgt ze toch niet meer. De jury is helaas op haar uitgekeken. Waarom zou je dat in Londen nog een keer ingewreven willen krijgen? Anky kan zich beter terug trekken en een plek vrij maken voor een combinatie met toekomst.
    Dan kan Patrick in het team, en hij zou nog wel eens voor een positieve verrassing kunnen zorgen in de landenwedstrijd. Niet voor niets wordt hij de ‘shooting star’ van Nederland genoemd. Dat werd in Aken notabene omgeroepen, maar als de bondscoach in Rotterdam goed had gekeken, had hij dat zelf ook kunnen concluderen. En we weten allemaal dat juist nieuw sterren de laatste jaren gigantisch scoren op internationale toernooien. De individuele plek zou dan vrij komen voor Imke, die met Toots ook een combinatie met toekomst vormt.

  • Frans Janssen

    Patrick van harte gefeliciteerd .
    Geweldig in dit veld !!j Jij hebt laten zien dat je de beste was .
    Je hebt de bondscoach en iedere dressuurkenner overtuigd ,en hier hoeven geen kaarten voorgeschud te worden
    Jij was de beste ,en er kan er maar een de betere zijn .
    Veel succes in Londen

  • anne-marie

    Proficiat patrick van der vermeer!
    Een-twee maanden geleden wist men “niet wat ze met jou aan moesten” aldus sjef Jansen op horses.nl! knappe prestatie! Afdwingen!
    Ga ervoor in Londen!

  • roel gijsbers

    ongelooflijk dat de jury kunnen bepalen wie er naar de os gaat .

    Verdiende de zaterdag misschien 65%. Nee , de verkeerde gaat naar de os.

  • fg

    Roel: Patrick presteert al lang constant, 1 mindere dag hebben ze allen wel eens. Ook onze toppers. Nu is hij de beste van de 2!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.