Ga naar hoofdinhoud

Weinig deelnemers, toch mooie resultaten in Oudenbosch

Foto Lonneke Ruesink
De KNHS-Subli Competitie voor 4-, 5- en 6-jarige dressuurpaarden had dit jaar te kampen met veel afmeldingen. Daardoor kwamen tijdens de Brabantse Ruiterdagen in Oudenbosch bij de vierjarige dressuurpaarden slechts vijf combinaties in de ring, terwijl het aantal deelnemers bij de vijf- en zesjarigen beperkt bleef tot vier.

Vierjarigen
Yvonne Copal zegevierde in deze categorie met For Treasure (v. Vivaldi), die doorjurylid Mathie  Boomaars werd omschreven als een zeer aansprekend paard met kwaliteitsvolle basisgangen. “Dit paard heeft een aansprekende galoppade met veel sprong en kracht en afdruk en werd mooi bergop voorgesteld. In de correcte draf zou het achterbeen iets krachtiger mogen zijn. In stap is dit paard correct in de viertakt, maar zou iets meer lichaamsgebruik mogen tonen”, aldus Boomaars. Copal kreeg 80,40%.

Met 77,40% eindigde Blom’s Sintano (v. Sandro Hit) als tweede , die werd gereden door Annemiek van Venrooij-Mathijssen. Boomaars: “Een paard met een zeer aansprekende galop. In draf correct, terwijl we in stap iets meer lichaamsgebruik zouden willen zien. De amazone heeft dit paard technisch goed voor elkaar en wat ons opviel is dat Sintano veel vermogen heeft om te kunnen schakelen. In de verzameling kwam het paard steeds mooi terug op het achterbeen en vertrok mooi vanuit dat achterbeen voor de verruimingen”, aldus Boomaars.

Vijfjarigen
Ilse van Cranenbroek was hier met de twee eerste plaatsen spekkoper. “Essien (v. Wynton) toonde zich in alle onderdelen goed bevestigd. De draf is zeer aansprekend met een constant goed aantredend achterbeen. Daarbij toont het paard veel zelfhouding. Ondanks de iets moeilijke bodem maakte dit paard nergens een mispas, vandaar ook dat we aan Essien een 9.5 voor de draf konden geven. Ook toonde dit paard in de galop een zeer aansprekend beeld en toonde veel vermogen tot schakelen. In de stap bleef Essien zeer ontspannen en voor ons was dit een zeer compleet dressuurpaard”, aldus Boomaars. 85,80% was het resultaat.

Over de als tweede eindigende Emerald S (v. Ampère) was Boomaars zo mogelijk nog enthousiaster. “Ik ben er van overtuigd dat we van dit paard in de toekomst nog veel zullen horen”, begint Boomaars zijn verhaal. “De reden dat Emerald S niet heeft gewonnen zit hem in de stap. Daarin was dit paard af en toe iets gespannen en werd mede daardoor iets kort in de hals. Daarbij liet de amazone punten liggen door iets te gehaast te rijden. Dit uitte zich in de overgangen, waardoor de balans af en toe iets werd verstoord. Voor de aanleg als dressuurpaard hebben we Emerald een 9.5 gegeven”.

Zesjarigen
Bij de zesjarigen ging de zege met 75,60% naar Jessica Nijpjes met Sambucco (v. Stedinger). “Dit paard, dat zeer correct werd voorgesteld, was in stap bij momenten iets gespannen en zou een fractie meer mogen doortreden, vanuit het achterbeen. In de correcte draf zou het paard in de verruimingen iets meer afdruk mogen tonen, terwijl in de galop het gehele beeld iets meer bergop zou mogen blijven”, aldus Boomaars.

Bron: Horses / KNHS

Eén reactie op “Weinig deelnemers, toch mooie resultaten in Oudenbosch

  • Karel de Lange

    Het achterbeen krachtiger of moet het achterbeen precies onder het zwaartepunt geplaatst worden. Alleen met dat laatste kan een paard de massa zuiver in balans heffen.
    Wat moeten we ons bij meer lichaamsgebruik in de stap voorstellen en hoe ziet dat er uit? Bergopwaarts wordt in de proeven nergens gevraagd. Wel een rijzende voorhand waarbij de totale massa (romp) in balans en dus horizontaal moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.