Ga naar hoofdinhoud

Zonik wint met waanzinnig goede Kür

Update
Foto: www.arnd.nl
Het Lichte Tour-kampioenschap op het NK Dressuur was bijna een alternatieve hengstencompetitie. Glock's Zonik won gisteren al de Prix St. Georges en was vandaag in de Inter I-Kür opnieuw de beste met een waanzinnig goede proef. Met 81.708 procent schreef Edward Gal de proef op naam met de zwarte geweldenaar. 

“Hij liep écht een fijn kampioenschap” blikt Gal tevreden terug op zijn monsterscores dit NK. “Nu merk je dat alles voor hem wat gewoner wordt. Op de selectiewedstrijden was hij nog best afgeleid omdat je daar direct van de vrachtwagen af de baan in moet, en hier kan hij relaxed op stal.” Voor de toeschouwers zag het eruit of Edward met twee spreekwoordelijke vingers in zijn neus richting de titel reed, maar dat viel nog wat tegen. Hij lacht: “Zo was het echt niet helemaal hoor! Maar hopelijk zag het er wel zo uit. Zonik heeft echt alle mogelijkheden, we gaan hem nu verder opleiden richting de Grand Prix. Volgend jaar hoop ik hem daarin te kunnen starten.”

Foto: www.arnd.nl
Foto: www.arnd.nl

KWPN-hengsten domineren

Zonik was bepaald niet de enige goedgekeurde KWPN-hengst in de top van het klassement: Hans-Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens kwamen nog best dicht bij Gal en Zonik in de buurt, maar hadden beiden een fout in de serie. Scholtens moest net voor Minderhoud rijden en zette met 78,282% een scherpe score op het bord. “Daarom moest ik écht alles uit de kast halen om nog boven Emmelie te komen” grijnst Minderhoud na afloop. Hij reed met het mes tussen zijn tanden een mooie kür met Dream Boy, die met een imponerende draftour het publiek op zijn hand kreeg. Met zijn 79,169% kwam hij nog bijna een procent boven Scholtens en Dorado uit. Op ruime afstand volgt de vierde hengst. Chagall D&R kreeg met Patrick van der Meer 73,042 procent. Ook Chagall was in uitstekende vorm, maar was in de kür misschien wat minder sprankelend dan in de zeer goede Prix st. Georges van gisteren.

Foto: www.arnd.nl
Foto: www.arnd.nl

Medaillewinnaars 2015 in finale 2016

Opvallend was ook dat alle medaillewinnaars van het NK lichte tour van vorig jaar ook dit jaar in de finale van start gingen. Titelverdediger was Theo Hanzon. Vorig jaar won hij met Helena van het Goorhof, dit jaar startte hij een andere Gribaldi-dochter, namelijk de door Jan Schuil gefokte Dieminka. Hij reed de merrie naar een keurige vijfde plaats. Marlies van Baalen, vorig jaar goed voor het Zilver met Dion Johnson, reed vandaag zijn volle broer Ben Johnson naar plaats zes. Bronzen medaillewinnaar van vorig jaar Jeroen Okkema, toen met Rolling Stone, reed dit jaar Ducati naar plaats acht.

Uitslag

De Kür van Edward Gal en Glock’s Zonik:

Hans-Peter Minderhoud met Dream Boy:

Bron: Paardenkrant-Horses.nl