Ga naar hoofdinhoud

FEI werkgroep dressuur: ‘Nationalistisch jureren is voorbij met nieuw systeem’

Vorige week bracht de Dressage Judging Working Group (DJWG) het bericht naar buiten dat het de FEI voor 2018 enkele opvallende veranderingen heeft voorgesteld. Een van de belangrijkste daarvan is het per onderdeel schrappen van het hoogste en laagste cijfer. De DJWG heeft nu opnieuw een stuk uitgebracht waarin zij haar motivatie voor dit standpunt naar buiten brengt. 

Na een gedetailleerde analyse van bijna duizend wedstrijden in 2017 kwam naar voren dat het schrappen van deze cijfers een verschil van 0,1% tot 0,2% op zou leveren. In slechts 3% van de gevallen zou het verschil groter zijn dan een halve procent. Ondanks dat in de meeste gevallen de verschillen niet dermate groot zijn, heeft de werkgroep toch een aantal sterke motieven deze verandering in te willen gaan voeren.

Einde van nationalistisch jureren

Zo worden fouten, niet opgemerkt door een van de juryleden uit het panel, door het hanteren van deze regel automatisch gecorrigeerd. Daarnaast wordt nationalistisch jureren uitgesloten doordat, wanneer een jurylid op alle punten afwijkt van zijn collega’s, deze cijfers komen te vervallen.

6%-regel vervalt

De werkgroep pleit ervoor dat deze regel toegepast gaat worden op alle FEI-evenementen, met uitzondering van de jonge paarden rubrieken en wedstrijden waar het jurypanel uit drie leden bestaat. Wanneer deze regel wordt doorgevoerd komt de huidige regel, dat scores met een afwijking van 6% ten opzichte van de beoordeling van andere leden uit het jurycorps, te vervallen.

Lees hier het uitgebreide verslag van de DJWG met daarin de motivatie en analyse van het voorstel voor het zogenoemde HiLoDrop.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/FEI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.