Ga naar hoofdinhoud

GCT Chantilly-organisator over kritiek paycards: ‘Dit is een nepprobleem’

Gérard Manzinali, de organisator van de Global Champions Tour-etappe in Chantilly en het dit jaar voor het eerst georganiseerde CSI Versailles, heeft zich op Grand Prix Replay uitgesproken over de vete tussen de IJRC en de FEI. De afgelopen weken schaarden een flink aantal internationale topruiters zich achter de IJRC in de strijd om een eerlijk uitnodigingssysteem. Manzinali zegt over die ruiters: "Sommige ruiters die nu klagen zijn blij dat ze kunnen meerijden met de Global Champions Tour en hebben baat bij de inspanningen van Jan Tops. Ze hebben nog nooit zoveel verdiend als in de GCT"

Verschillende topspringruiters zoals Jeroen Dubbeldam, Steve Guerdat, Kevin Staut, Reed Kessler en Malin Bayard pleitten vorige week in een videoboodschap van de International Jumping Riders Club voor gelijke kansen voor alle springruiters op deelname aan 5*-wedstrijden. Zij vinden dat alle bonden zich sterk moeten maken voor de 60-20-20 regeling, door de FEI voorgesteld, voor alle CSI5*, dus ook voor de commerciële wedstrijden als de Global Champions Tour.

Nepprobleem

De IRJC verzet zich hevig tegen de deal tussen Jan Tops en de FEI. Manzinali spreekt van een nepprobleem: “De mensen die kritiek hebben op de paycards van Jan Tops, kunnen nog gewoon meedoen aan andere wedstrijden. Ik vind het hele gebeuren een beetje een nepprobleem en hoop dat er volgende week op het FEI General Assembly in Montevideo genoeg mensen zijn die er ook zo over denken.”

Lees ook:

Laat je horen! IJRC blijft strijden voor eerlijk ranglijstsysteem

Top springruiters pleiten voor 60-20-20 regeling voor alle 5*-wedstrijden

Bron: Grand Prix Replay

3 reacties op “GCT Chantilly-organisator over kritiek paycards: ‘Dit is een nepprobleem’

  • Harrie Theeuwes

    Persoonlijk vindt ik het zeker geen nep probleem! Maar ik vindt ook dat de kritiek naar vooral Jan Tops en zijn Champions tour/leage vooral komt van mensen die zelf heel veel verdienen aan de sport zo als Henk Nooren, Steve Guerdat en Gregory Whatelet maar nog nooit een wedstrijd (van enige betekenis) georganiseerd hebben (bij mijn weten)… Ik heb ze nog nooit horen klagen dat ze het prijzengeld te hoog vonden of in het geval van Henk dat we nu paarden veel duurder kunnen verkopen dankzij Jan Tops en de andere vijfsterren organisatoren met hun belachelijk hoge prijzengeld… Dat geld moet wel ergens vandaan komen, en de sponsors staan (voorlopig) ook nog niet aan te schuiven! (En ik spreek uit eigen ondervinding want wij organiseren bij mijn broer Victor ook een leuk vier ster concours) In de formule één gaat het er precies het zelfde aan toe als je daar als beginnend coureur geen paar miljoen euro aan sponsors meebrengt krijg je ook geen zitje… Dat je als jongen van gewone kom af toch kunt door breken daar is Gregory een mooi voorbeeld van! Ik vrees toch dat als die 60, 20, 20 regel er gaat komen dat de vijf ster kalender serieus uitgedund gaat worden, en daar zitten we helemaal niet op te wachten lijkt mij! Money rules! ook in de paardenwereld en daar is helemaal niks mis mee, dat het in goede (en misschien iets aangepaste) banen geleid moet worden mag duidelijk zijn!
    Ik wil langs deze weg de mensen als Jan Tops, Stephan Conter en de Familie Melchior (ea) bedanken dat zij hun nek hebben uitgestoken en vooral voor alle inspanningen die zij geleverd hebben om de sport naar een hoger niveau te tillen!

    P.s. Voor alle duidelijkheid Ik heb het grootste respect voor mensen als Henk, Steve en Gregory maar ook voor Jan en co en ik vindt dat het comentaar toch wat kort door de bocht is wat we de laatse tijd in het nieuws lezen, We hebben spijtig genoeg ook kunnen lezen dat idealisme héél mooi kan zijn maar lang niet altijd haalbaar… zoals Peter Postelmans zijn hele ziel en zaligheid in zijn CHIO heeft gelegd maar uiteindelijk toch de handdoek in de ring heeft moeten gooien! Ik heb nog niemand gehoord over een inzamel actie voor Chio Lummen, ook Henk, Steve en Gregory niet… Héél mooi die 60, 20, 20 regel maar wie gaat dat betalen?

  • Marcel Dufour

    @HarrieTheeuwes

    “Héél mooi die 60, 20, 20 regel maar wie gaat dat betalen?”

    Aparte vraag aangezien deze regel er al tientallen jaren is. Zelfs toen ik nog reed was er al een verdeling als 60-20-20.

    Waar het hier om gaat is dat de FEI met de GCT een afwijking van die regel heeft toegestaan.
    Dat is nu waar de IRJC tegen vecht, die vinden dat ieder concours aan dezelfde voorwaarden moet voldoen.

    Nu is er niet heel veel tegen te doen aangezien Tops op alle punten in het gelijk is gesteld door de rechter waar het gaat over het alleenrecht op het organiseren van wedstrijden.

    Die uitspraak houdt automatisch in dat Tops voor zijn wedstrijden ook eigen reglementen mag maken en niet gebonden is aan regels die de FEI hanteert.

    De FEI had dan altijd als troefkaart dat ze ruiters een schorsing in het vooruitzicht zouden stellen als deze zouden deelnemen aan wedstrijden die niet onder FEI vlag worden gehouden.
    Maar door de uitspraak van de rechter is de FEI dat monopolie definitief kwijt.
    Dit geldt net zo goed voor de KNHS, ook in Nederland mag door deze uitspraak iedereen een wedstrijd organiseren en mag de KNHS ruiters niet straffen voor deelname aan deze zogenaamde ‘wilde’wedstrijden.

  • eddy crul

    Deze zaak met de heer Jan Tops en zijn GCT toont dus duidelijk de zwakheid van het FEI aan.Er had nooit een deal tussen deze twee mogen komen.Beiden hadden hun gang moeten gaan.En er was zeker een mogelijkheid dat deze twee in vrede naast elkaar zouden kunnen leven.Beiden hebben het recht hun gang te gaan met hun eigen reglementen. Als ruiters/eigenaars hun bijdragen vervullen die beiden vragen kunnen ze dus ook bij beiden rijden.Elk zal dan wel zijn rankingslijst moeten maken.Moeilijker dan dit is het toch niet.Eigenlijk toont dze zaak nog eens aan dat in de paardensport alles onder de noemer van het geld wordt beslist en dat de zuivere en eerlijke sport bijzaak is.Dit kan natuurlijk maar omdat de massa mindere afgoden deelnemers en leden dit aanvaardt. Maar wat wil je ,zo zit de hele wereld in elkaar.Dood jammer maar hopeloos. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.