Ga naar hoofdinhoud

Guy Williams gediskwalificeerd door ‘bloedregel’

Guy Williams met Titus. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De 'bloedregel' van de FEI zorgde afgelopen weekend opnieuw voor opschudding. Een controlerende FEI-steward zag zaterdag bloed op de flank van Guy Williams' paard Casper de Muze in de speedderby op het CSI in Hickstead. Een dag later werd besloten dat Williams gediskwalificeerd werd. Dat terwijl in Rotterdam ogen werden gesloten voor het bloed aan de mond Goerklintgaards Dublet van de Amerikaanse Kasey Perry-Glass. 

De controlerende steward gaf zaterdag direct aan de organisatie van het CSI in Hickstead door dat hij bloed had geconstateerd bij het paard van Williams. De organisatie liet het onderzoeken, keek videobeelden terug en kwam zondag pas tot de conclusie dat er inderdaad bloed te zien was op de flank van Casper de Muze. Daarmee werd Williams gediskwalificeerd en verviel zijn tweede plek.

Een merkwaardige gang van zaken. Tot nu toe zijn ruiters steeds direct gediskwalificeerd, op grond van de constatering van de controlerende stewards. Zo werd Goerklintgaards Dublet van Kasey Perry-Glass afgelopen weekend in Rotterdam niet gediskwalificeerd, terwijl toeschouwers en zelfs juryleden zagen dat mond van de Diamond Hit-zoon bloedde. Topsportdirecteur dressuur op het CHIO, Laurens van Lieren, reageerde zelfs als volgt: “Als hoofdjury en steward geen bloed zien, dan is het er niet.”

 Volgens Hickstead-directrice Lizzie Bunn heeft Williams zijn paard niet bewust doorgespoord. “De FEI-officials spraken van een ongelukkige situatie waarbij geen sprake was van misbruik van de sporen. De aanwezigheid van bloed is genoeg voor diskwalificatie.”
Waarschijnlijk is Casper de Muze op de Irish Bank doorgespoord, op het moment dat het paard plots opzij sprong.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/HorseandHound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.