Ga naar hoofdinhoud

Hoe gaat het met…Jennie Zoer

Exclusief
Jennie Zoer met Golden Gate van de Helle Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De jongere generatie zal bij de naam Jennie Zoer de link leggen met haar broer Albert, maar eind jaren tachtig en begin jaren negentig stond de Drentse amazone te boek als één van de grote talenten van Nederland. Zo bescheef het NRC in 1990 de amazone als 'het wonderkind te paard'.  Hoe is het nu met Jennie Zoer? De 47-jarige rijdt zelf niet veel meer, maar heeft wel een dochter met ambities. 

Jennie Zoer was haar concurrenten altijd een stap voor. Zo won ze als dertienjarige brons op het EK bij de pony’s. Hierna ging haar sportieve carrière hard en volgden titels bij de junioren en Young Riders.

Als 20-jarige naar de WEG

Zoer reeds slechts twee wedstrijden bij de senioren voordat ze de ring binnen galoppeerde op de eerste Wereldruiterspelen in Stockholm in 1990. Ze was nota bene invalster door het wegvallen van Jan Tops, maar zette het beste resultaat neer voor het Nederlandse team. De debutante werd dertiende. Deze prestatie zette Zoer neer Wendela (v. Purioso). Na de WEG kreeg de merrie het voorvoegsel ‘Olympic’ om haar te behouden voor de Olympische Spelen in Barcelona.

Als reserve naar Olympische Spelen

Zoer wist de verwachtingen waar te maken en presteerde het om als eerste vrouw ooit te worden opgenomen in het Nederlandse springteam als reserve.  De reserveamazone hoefde niet aan start te komen voor het Nederlandse team dat uiteindelijk de gouden teammedaille won.

Vervolg carrière

Jennie Zoer zette haar carrière voort bij Willy van der Ham. Hier zou ze uiteindelijk tien jaar werkzaam zijn en deelnemen aan diverse landenwedstrijden. ”Bij Willy heb ik erg veel geleerd en fijne paarden uit kunnen brengen op Internationale wedstrijden.”; vertelt Zoer vol enthousiasme.

Helaas de paarden niet voor de top

Paarden voor de topsport vond ze daarna niet meer. En nog steeds niet. “‘Terug naar de top zou ik wel willen, maar hier heb ik helaas niet de paarden voor. Ik rijd niet zo veel meer”, vertelt de nu 47-jarige Zoer. “Af en toe als ik een geschikt paard heb breng ik deze op landelijk niveau uit.

Dochter met ambities

Jennie heeft wel een dochter met ambities: ”Mijn dochter is wel heel fanatiek met rijden dus ik denk dat zij hier wel mee verder wil. Dan kan ik haar hier in begeleiden.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

2 reacties op “Hoe gaat het met…Jennie Zoer

  • josta steenbekkers

    aaaah wat leuk Jenny Zoer een icoon veeeel beter toen als Albert. Scherper en handiger. Ik wist niet dat haar Horn toen nog geprobeerd heeft Destiny voor haar te behouden. Wel stond Arend bekend als keihard. Wat hoop ik dat dit super toptalent nog ooit met dochter of zelf in de schijnwerpers komt. Jenny ik heb destijds van je genoten!

  • Sanne

    Het bewijst helaas maar weer dat je er met alleen talent er niet komt en dat is zeker in deze erg jammer. Jenny heeft hiermee wel de eer aan zichzelf gehouden en dat zegt zeker ook iets over haar als persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.