Ga naar hoofdinhoud

Isabell Werth schrijft geschiedenis in Wereldbeker dressuur

Isabell Werth en EmilioFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Isabell Werth schrijft dit seizoen van de Wereldbeker dressuur geschiedenis. Met drie paarden heeft ze dit seizoen Wereldbekerwedstrijden gewonnen. Ze won de eerste drie wedstrijden (Lyon, Stuttgart en Amsterdam) met Weihegold, afgelopen weekend won ze in Neumünster met Don Johnson en vandaag stuurde ze Emilio naar de overwinning in Göteborg met 84,2 procent. 

Nog nooit is er een dressuurruiter geweest die met drie paarden zo succesvol is geweest in een Wereldbekerseizoen. Isabell Werth zou met haar paarden in hun huidige vorm in haar eentje een Duits team kunnen vormen op een groot kampioenschap en nog kunnen winnen.

Emilio naar hoogste score ooit

Emilio, nauw verwant aan Werths oogappel Bella Rosedie weer vol in training staat en waarschijnlijk dit jaar weer in de ring terugkeert – scoorde al eerder boven de 80 procent, maar ging vandaag over de topscore van Geneve in december 2016. Met 84,2 procent stond Werth maar liefst vier procent los van de concurrentie.

De scores van de individuele juryleden lagen ver uit elkaar: zo gaf Leif Toernblad (Denemarken) bij E 79,55 procent, terwijl Werths landgenoot Gotthilf Riexinger bij M bijna aan 90 procent kwam (89,225 procent).

‘Lucky day’

Werth bleef kritisch over haar eigen prestatie: “Je hebt good days, bad days en lucky days. Vandaag was zo’n lucky day.” Daarmee verwees Werth naar de twee missers in haar proef, onder andere de overgang van uitgestrekte galop naar de pirouette waarbij Emilio omsprong en de vervolgens mislukte eners. “Gelukkig is Patrik Kittel zo’n gentleman dat hij me zelfs met twee fouten liet winnen”, aldus Werth in de prijsuitreiking.

Patrik Kittel naar topscore

Voor zijn thuispubliek reed de in Duitsland woonachtige Zweed Patrik Kittel voor het eerst naar een score boven de 80 procent met de elfjarige ruin Delaunay (v. Dr Doolittle), die na een wedstrijdpauze sterk terug is gekomen. Het laatste concours van de ruin was Falsterbo in juli 2016 en op dat concours en voorgaande wedstrijden scoorde de Dr. Doolittle-zoon steeds tussen de 71 en 78 procent.

In Göteborg was er 80,91 procent. Kittel heeft overigens al laten weten dat hij niet naar Omaha af zal reizen voor de Wereldbekerfinale.

KWPN’er Unee BB

De zwangere Jessica von Bredow-Werndl stond even tweede met de door Jan Spronck uit Berg en Terblijt gefokte Unee BB (v. Gribaldi). Haar score werd naar beneden bijgesteld (80,845 procent) waardoor het een derde plaats werd op minieme afstand van Kittel.

Ook plaats vier was voor Duitsland: Fabienne Lüttkemeier reed D’Agostino (v. De Niro) naar 77,27 procent.

Gevers zesde, Timmermans laatste

Katja Gevers reed met Thriller (v. Gribaldi) een nette proef en kwam met 73,63 procent uit op de zesde plaats. Margot Timmermans had te maken met een spooky Catch Me en werd laatste. De nuchtere amazone kon daar niet echt mee zitten: “Ach hij is tien, laat hem ’t maar een keer verknallen”, vertelde ze aan Paardenkrant-Horses.nl

Klik hier voor de uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.