Ga naar hoofdinhoud

Korte schorsing Britt Wiefferink: ‘Vader wilde dochter niet lastigvallen met koliekaanval paard’

De Twentse amazone Britt Wiefferink kreeg door de FEI een korte schorsing en een boete opgelegd nadat haar paard bij een dopingtest op Outdoor Wierden positief was bevonden. De straf was gering omdat haar vader niet aan haar had verteld over de behandeling van haar paard voor een lichte koliek. Hij wilde niet zijn dochter vlak voor de wedstrijd in Wierden hiermee lastig vallen.

In de week voor Outdoor Wierden kreeg Alpha VDL (v. Corland) een lichte koliek en de vader van Britt Wiefferink, die de paarden aan huis heeft, belde zijn dierenarts om het dier te behandelen. De volgende dag was het paard weer helemaal opgeknapt. Wiefferink wilde zijn dochter niet ongerust maken over het voorval en vertelde niets aan haar, niet over nagedacht wat voor impact dit een week later zou hebben.

Niet aan wedstrijd gedacht

Eric Wiefferink verklaarde dat hij zo gestrest was door het koliekincident dat hij helemaal niet aan de aanstaande wedstrijd dacht. Anders zou hij de dierenarts hebben gevraagd om een veterinaire verklaring af te geven. Ook de behandelend arts wist niet dat het paard naar een wedstrijd moest.

Dochter wist niets van koliek af

Britt Wiefferink bevestigde dat ze geen idee had van de behandeling die het paard had gekregen en ook niet dat het ziek was. Als ze het had geweten, zou ze de dierenarts hebben gevraagd om de juiste veterinaire verklaringen te ondertekenen en zou ze de wedstrijddierenarts op de hoogte hebben gebracht.

Buscopan en Flunixine

Bij de dopingtest waren sporen van Buscopan en Flunixine gevonden, beide producten staan op de FEI lijst van ongeoorloofde middelen.

Twee maanden schorsing

De achttienjarige Britt Wiefferink kreeg een schorsing van twee maanden opgelegd samen met een boete van 1500 Zwitserse frank en de betaling van 1000 frank aan juridische kosten. Deze deal tussen Wiefferink en de FEI werd door het FEI tribunaal goedgekeurd. De schorsing ging in op 7 augustus en is dus nu voorbij.

FEI verklaring en beslissing

Bron Horsetalk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.