Ga naar hoofdinhoud

KWPN op WBFSH en HorseTelex-ranking bovenaan in dressuur

Exclusief
Laura Graves met Verdades. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Op zowel de WBFSH tussenranking van augustus als op de HorseTelex Results Ranking staat het KWPN in de dressuur bovenaan. Op de WBFSH-ranking is die plaatsing vooral te danken aan de uit een tuigpaardmoeder gefokte Florett As-zoon Verdades, maar op de HorseTelex Results ranking worden alle internationale resultaten meegenomen. Daar leidt het KWPN, maar interessanter zijn de verschuivingen van andere stamboeken: de opmars van Denemarken en de koppossitie voor het Deutsches Sportpferd (DSP) in de Lichte Tour. 

Op de actuele HorseTelex Results Ranking voor stamboeken staat het KWPN zowel in de Grand Prix als overall (Grand Prix en Lichte Tour) bovenaan met een IPV van 1.364,12 (GP IPV: 2.593,10). Op de overall ranking wordt het stamboek gevolgd door het relatief kleine (en flink aan de weg timmerende) Deense stamboek met een IPV van 1.329.70 (145 paarden) en Hannover (1.295,80/386 paarden). In absolute getallen heeft het KWPN ook de meeste dressuurpaarden in de internationale sport (486), daarvan 162 op Grand Prix-niveau. In de Grand Prix-ranking staat Hannover overigens op 2, gevolgd Denemarken en Oldenburg.

DSP op 1 in Lichte Tour

De noemer van de verenigde Zuid-Duitse stamboeken, het Deutsches Sportpferd (DSP), staat op de dynamische Lichte Tour-ranking opvallend genoeg bovenaan. Weliswaar dichtbij de ondergrens (30) van het aantal paarden met veertig in de internationale Lichte Tour actieve paarden, maar desalniettemin een knap resultaat. Hier staat Westfalen tweede en het KWPN derde.

Spannende tijden

Voor het KWPN, dat veel waarde hecht aan de WBFSH-notering, zijn het spannende tijden richting het einde van het jaar. Bij het springen staat het KWPN achter het BWP en het lijkt er niet op dat het KWPN in september, als de eindrankings worden opgemaakt, de titel ‘het beste springpaardenstamboek ter wereld’ naar zich toe mag trekken. Voor wat het waard is dan, want de meer genuanceerde rankings van HorseTelex Results vertellen bij het springen sowieso een heel ander verhaal (KWPN op plaats 8 in het 1,60m en 12e in groep 1 = 1,50m – 1,60m)

Florett As, Van Gogh en Don Ruto

Maar in de dressuur is de kans groot – zeker gezien de prestaties van KWPN’er Cosmo op de Europese Kampioenschappen – dat het KWPN zich op de borst mag kloppen als WBFSH-topper. Vooral te danken aan Verdades (v. Florett As), Cosmo (v. Van Gogh) en Nip Tuck (v. Don Ruto).

Klik hier voor de WBFSH-tussenranking dressuur augustus 2017
Klik hier voor de WBFSH-tussenranking springen augustus 2017

Klik hier voor de volledige HorseTelex-rankings (alleen voor abonnees)

Klik hier voor uitleg over de HorseTelex Results-ranking

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Eén reactie op “KWPN op WBFSH en HorseTelex-ranking bovenaan in dressuur

  • Adri Zekveld.

    Voor mij als fokker is niet het stamboek van belang maar de afstamming. Wat dan het meest opvalt is de sterk overheersende invloed van Donnerhall en vooral van zijn zoon De Niro. Zo hebben alle 12 paarden van de nrs. 2, Hannover, en nr. 3, Oldenburg, Donnerhall/De Niro heel dichtbij in de afstamming. Ook bij de stamboeken nrs. 1 en 4 is de D-lijn veelvuldig aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.